Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОН ЈЕ НОВИ БАЈДЕНОВ ГЕНЕРАЛ ЗА ЕВРОПУ! Биће главни командант савезничких снага на континенту - ево за шта ће све још бити задужен

07.05.2022. 19:33
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kristofer Kavoli
Кристофер Каволи / Извор: Профимедиа

Генерал Кристофер Каволи служиће као нови амерички генерал у Европи.

Амерички председник Џо Бајден именовао је генерала Кристофера Каволија, актуелног шефа америчких снага у Европи и Африци, да служи као главни амерички генерал у Европи као шеф Европске команде америчке војске.

ПОЉСКА У ВЕЛИКОМ СТРАХУ! Плаше се онога што ускоро може уследити, нешто се ОПАСНО КУВА на граници са Белорусијом!

ПОЉСКА У ВЕЛИКОМ СТРАХУ! Плаше се онога што ускоро може уследити, нешто се ОПАСНО КУВА на граници са Белорусијом!

ЗА БУГАРСКУ ТО ПРАВИЛО НЕ ВАЖИ: Комшије у великом проблему због Русије, у ЕУ су сви једнаки, али су неки једнакији!

ЗА БУГАРСКУ ТО ПРАВИЛО НЕ ВАЖИ: Комшије у великом проблему због Русије, у ЕУ су сви једнаки, али су неки једнакији!

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ, РУСИ НА НОГАМА! Кренула и војска, има мртвих, 16 насеља у пламену! (ВИДЕО)

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ, РУСИ НА НОГАМА! Кренула и војска, има мртвих, 16 насеља у пламену! (ВИДЕО)

Ово је у уторак објавио министар одбране Лојд Остин, а ако се потврди Каволи ће преузети контролу над више од 100.000 америчких војника из свих служби стационираних у Европи док Русија наставља да води свој рат у Украјини, пише CNN. Ако се потврди, Каволи ће преузети и контролу над свакодневним војним напорима америчке војске да процени руске војне потезе у Европи и надгледа снабдевање Украјине америчким и савезничким оружјем.

Kristofer Kavoli
Кристофер Каволи / Извор: Профимедиа

Европска команда је успоставила опсежне напоре да координише украјинским захтевима за оружјем. Пошиљке оружја су континуирано стизале дуж источног крила НАТО алијансе, где су их преузимали Украјинци и уносили у земљу железницом или камионима. Снаге Европске команде такође су почеле обуку малог броја украјинских снага ван земље, на кључним местима као што је вучна артиљерија.

Портпаролка НАТО Оана Лунгеску потврдила је на "Твитеру" касније у уторак да је Северноатлантски савет алијансе - њено највише тело за доношење одлука - одобрио номинацију Каволија на место врховног команданта савезничких снага за Европу.

Промена у кључном тренутку за НАТО

Алијанса је навела да се очекује да ће Каволи преузети команду током овог лета, након одобрења америчког Сената. Он ће у новој улози надгледати ваздушне снаге НАТО које редовно лете широм Европе да прате руске авионе, посебно кад лете без идентификације.

Пентагон тренутно процењује како би се од војске могло захтевати да се прилагоди источном крилу НАТО с обзиром на руску агресију, наводи портал Stripes.com, додајући да је Каволи као главни командант за Европу надгледао мисију која се ширила још пре руске инавзије на Украјину у фебруару.

Више нових војних јединица је заузело позиције у Европи последњих година, означавајући преокрет стабилног тренда опадања у броју трупа на континенту који се догодио током вишедеценијског повлачења након Хладног рата. Број америчких снага наставио је да расте од руског напада на Украјину, а сада је у Европи преко 100.000 америчких трупа што је највише за безмало две деценије.

Kristofer Kavoli
Кристофер Каволи / Извор: Профимедиа

Сем 100.000 америчких војника, под Кавалијевом командом наћи ће се и 40.000 савезничких трупа распоређених широм континента. Бајден је од почетка руске специјалне операције у Украјини 24. фебруара распоредио још 20.000 војника у Европи и сада их укупно има 100.000. НАТО је распоредио трупе у Словачкој, Бугарској, Мађарској и Румунији, подсећа Танјуг.

До промене на челу америчке команде долази у кључно време за НАТО и генерално безбедност у Европи због руске инвазије на Украјину, за коју се очекује да ће имати дугорочне последице по америчке војне мисије на континенту.

Каволи, који је водио америчку војску у Европи и Африци последње четири године, на новој позицији био би кључна фигура у сваким будућим променама дизајна америчких војних снага у Европи као главни војни командант НАТО и лидер Европске команде америчке војске чије је седиште у Штутгарту, Немачка.

Ко је Кристофер Каволи?

Рођен у војној породици италијанско-америчког официра током Хладног рата у Вирцбургу, Каволи је одрастао у разним војним базама у Европи – Риму, Верони, Виченци и Гисену.

Дипломирао је биологију на Универзитету Принстон 1987. Говори руски – дипломирао је на руским и источноевропским студијама на Јејлу 1997. – и био је директор за Русију за особље начелника Здруженог генералштаба.

Kristofer Kavoli
Кристофер Каволи / Извор: Профимедиа

Начелник будућих операција 10. брдске дивизије постао је 1999, тада са чином мајора, и распоређен је у Босну и Херцеговину са имплементационим снагама ИФОР. Такође је служио у борбеној мисији у западном Авганистану и има широко знање о копненим борбеним операцијама. Команду над снагама у Европи и Африци преузео је у октобру 2020, након што је у јулу номинован у чин генерала.

НАТО медаља за бившу СФРЈ

Каволи има низ ордења и признања, међу којима се посебно истиче НАТО медаља за бившу Југославију.

НАТО медаља је међународно војно одликовање који се додељује различитим војскама у свету под ингеренцијом алијансе. Први пут је успостављена 1996. за одавање признања појединцима који су служили у ИФОР-у у оквиру Операције заједнички подухват у бившој СФРЈ. Нова трака је успостављена 1999. за учеснике Операције савезничких снага на Косову. Како су НАТО операције постајале све уобичајеније, успостављене су различите траке за сваку операцију.

Каволи би на новој позицији заменио генерала Тода Волтерса који ће се ускоро пензионисати. А ко ће заменити Каволија у штабу у Висбадену у Немачкој, још није објављено.