Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Јерусалим - ГРАД РАЗДОРА: После 70 година МУКОТРПНИХ напора ка МИРУ, све је ПАЛО У ВОДУ

10.12.2017. 07:11
Пише:
Србија Данас/РТ
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Реутерс

Трамп је пресекао и донео одлуку на чијој је страни

Трампова одлука о Јерусалиму ставила је тачку на је 70 година опрезну америчку политику у вези израелско-палестинских сукоба, поткопавајући статус САД као једног од важних мировних актера у региону. 

Амерички председник Доналд Трамп признао је Јерусалим за главни град Израела у среду, рекавши да је признање "очигледно". Тај потез је одмах изазвао талас беса на Блиском истоку и резултирао ерупцијом масовних анти-америчких протеста.

Jerusalim
Јерусалим / Извор: Реутерс

Неке групе, укључујући ирачку шиитску паравојну групу "Харакат Хезболах ал-Нујаба", чак су ишле толико далеко и запретиле да ће циљати САД. Турска, која стално шири свој утицај на Блиском истоку, запретила је да ће прекинути дипломатске односе са Израелом.

Трамп још једном ОДУШЕВИО изјавом: "Америка је победила у оба светска рата и бацила комунизам на колена"

Nasilje u Jerusalimu
Насиље у Јерусалиму / Извор: Профимедиа

Одлука Вашингтона дошла је први пут од поделе Палестине која је била 1947. године када су у преговорима посредовале УН и када је председник САД, био члан Блискоисточне четворке - када је учествовао у посредовању у мировном процесу између Палестине и Израела - тада су одлучили да се питање признавања Јерусалима као главног града Израела држи ван преговарачког стола.

Palestina
Палестина / Извор: Реутерс

Каква је била почетна политика Америке према Јерусалиму?

Тај пакет за Палестину 1947. године, којим су УН предвиделе стварање јеврејских и арапских суверених држава и предложиле посебан међународни статус за Јерусалим, показао се краткорочним. Како су Арапи одбацили поделу, позивајући се на стварање јединствене државе Палестине, млада јеврејска држава појачала је притисак према западном делу града, који је насељен углавном Јеврејима.

Трамп одобрио нове санкције Русији, а ево шта је циљ таквог поступка

Jevreji
Јевреји / Извор: Профимедиа/илустрација

У ретким случајевима сагласности између два хладноратовска актера САД и СССР, оба су подржала план поделе УН у новембру 1947. Годину дана касније, Вашингтон је подржао Резолуцију 194 Генералне скупштине УН, која је захтевала "стални међународни статус за територију Јерусалима. "

Након Арапско-израелског рата из 1948. године, Јерусалим је подељен на два дела. Западни Јерусалим, насељен Јеврејима, нашао се под израелском контролом; док се Источни Јерусалим, насељен углавном палестинским муслиманима и хришћанима, нашао под контролом Јордана.

Ко је НАЈЈАЧИ ИГРАЧ који контролише сукоб Израела и Палестине: ШТАП и ШАРГАРЕПА у само једној руци

Palestinci
Палестинци / Извор: Профимедиа/илустрација

У то време, Вашингтон се супротставио премештању главног града Израела из Тел Авива у Западни Јерусалим, али се такође противио најављеној намери Јордана да од Јерусалима створи свој други главни град 1950. године.

Како су САД реаговале на анексију Источног Јерусалима од стране Израела 1967. године?

Израелска окупација Јерусалима, која датира из Шестодневног рата 1967. године, дошла је као резултат још једне ескалације тензија између Израела и суседних арапских земаља, укључујући Египат, Сирију и Јордан. Током рата, израелски падобранци су заузели јерусалимски Стари град, у коме се налази јеврејска Храмовна гора и Западни зид, хришћанска црква Светог Васкрсења Христовог, као и Купола на стени и Ал-Акса џамија - два најсветија места за муслимане у Палестини.

Jerusalim
Јерусалим / Извор: Реутерс

Нови РАТ на Блиском Истоку: У израелским нападима УБИЈЕНИ припадници Хамаса

Израелци су затим прогласили да је град поново уједињен. Међутим, светске силе нису признале анексију источног Јерусалима, као и друге територијалне добитке које је Израел направио као резултат рата. Совјетски Савез прекинуо је дипломатске односе са Израелом око овог питања, па чак и САД су се супротставиле акцијама Израела, тврдећи да будућност Јерусалима треба да буде предмет договора.

Železna slova SSSR
Железна слова СССР / Извор: Профимедиа

Када и како су САД промениле своју политику према Јерусалиму?

Конгрес је 1995. године усвојио Закон о амбасади у Јерусалиму који каже да "Јерусалим треба признати као главни град државе Израел". Закон предвиђа пресељење америчке амбасаде у Израелу из Тел Авива у Јерусалим најкасније до 1999. године, али узастопне управе су се суздржавале од спровођења закона из безбедносних разлога. Без обзира да ли су републиканци или демократе, Бела кућа је инсистирала на томе да би доношење закона представљало кршење од стране законодавца овлашћења извршне власти да спроводе спољну политику.

Izrael
Израел / Извор: Реутерс

ТЕНЗИЈЕ на Западној обали - Израел тврди: Бомбардовали смо Газу

Године 2002. донето је у оквиру Закона о овлашћењу за спољне послове следеће: - За потребе регистрације рођења, потврде о држављанству или издавања пасоша држављанима Сједињених Држава рођених у граду Јерусалиму, секретар ће, на захтев грађана или законског старатеља грађанина, забележити државу рођења као Израел. 

Jevreji
Јевреји / Извор: Профимедиа

Везе са Израелом биле су међу најтежим тачкама у изборној агенди Трампове кампање. Након што је преузео власт, администрација новог председника показала је да би могла да премести америчку амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, али до сада није испунила ово обећање.

Одлука је донета, МЕЂУТИМ: За отварање амбасаде у Јерусалиму биће потребне ГОДИНЕ

У својој изјави у среду, Трамп је позвао све стране "да одрже статус кво на светим местима у Јерусалиму, укључујући Храмовну гору, познатију и као Харам ал-Шариф."

Шта се може очекивати у Јерусалиму и САД?

Трампова одлука је велики ударац за општу слику САД у арапском свету. Овим чином се потпуно уклања Вашингтон од своје дугогодишње улоге посредника у мировним преговорима на Блиском истоку. Председник палестинске управе Махмуд Абас рекао је да је Трампова декларација означила да САД одбацују сваку улогу у посредовању када је у питању Арапско-израелски сукоб.

Настављени СУКОБИ на Западној обали, протести широм муслиманског света

У телевизијском говору Абас је рекао да је "осудио и одбацио" америчку одлуку, за коју је рекао да ће "служити терористима" и "донети невероватне ратове у регион". Исмаил Ханија, вођа Хамаса, позвао је на "нову интифаду против Израела", док је Ирак затражио од САД да преиначе своју одлуку о признању Јерусалима за главни град Израела.

Лавров о Трамповој одлуци да призна Јерусалим: То је "против здравог разума"

Hamas
Хамас / Извор: Реутерс

Спремајући се за најгоре, амерички Стејт департмент је упозорио амбасаде у претежно муслиманским земљама широм света о могућој насилној реакцији. Неки посматрачи су изјавили да је скала страха за безбедност невиђена још од 2003. године, када су САД одлучиле да нападну Ирак (повећан ризик нарушавања безбедности).

Страхови могу бити оправдани, с обзиром на то шта се догодило током последњег глобалног анти-америчког протеста. Током 2012. године, када су муслимани изразили бес у вези са филмом о клеветама који је објављен на Јутјубу, милитантна група искористила је прилику за напад на америчку дипломатску мисију у Бенгазију у Либији, убивши амбасадора Кристофера Стивенса, двојицу оперативаца ЦИА и службеника за информације.

Путин и Ердоган на телефону: Забринути због ситуације са Јерусалимом, сложили се око ЈЕДНОГ

Gadafi
Гадафи / Извор: Профимедиа

Мање од годину дана након што су САД помогле бенгазијским наоружаним групама да сруше дугогодишњег лидера Муамера Гадафија, напад је био шок за Америку. Трампова одлука у среду могла би појачати репутацију Вашингтона као непоштеног судије, сматрају критичари.

Огласио се и покрет Фатах: Мајк Пенс је од сада ПЕРСОНА НОН ГРАТА у Палестини

Kralj Abdulah od Jordana sa svojim oficirima i vojnicima klanja namaz
Краљ Абдулах од Јордана са својим официрима и војницима клања намаз / Извор: Профимедиа

Током 2013. године, када је америчком спољном политиком управљао Барак Обама, а Џон Кери командовао америчком дипломатском врху, јордански краљ Абдулах ИИ - краљ земље којој је поверено да буде чувар муслиманских светиња у Јерусалиму - рекао је Џефрију Голдбергу из "The Atlantic's-a" да осећа да је прави тренутак за постизање арапско-израелског мира пропуштен.

- Ово је последњи тренутак. Може ли се то постићи за четири године? Да ли смо закаснили? После четири године, готово је - рекао је монарх.

Четири године касније, Трамп је урадио шта је урадио.