Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ НЕУРОХИРУРГА: "О мој Боже, нећеш веровати шта сам управо нашао у мозгу једне госпође, живо је и извија се" (ФОТО)

29.08.2023. 07:03
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Јединствен случај у свету

Неурохирург из Аустралије извукао је осам центиметара дугог паразитског округлог црва из главе 64-годишњег пацијента, након што је несрећна жена месецима трпела необичне симптоме, без икаквог напретка здравственог стања.

ЕРДОГАН СА ПУТИНОМ НА ЧУВЕНОМ РУСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ? Све је могуће - детаљи испливали из Турске

ЕРДОГАН СА ПУТИНОМ НА ЧУВЕНОМ РУСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ? Све је могуће - детаљи испливали из Турске

ТУРИСТИЧКИ РАЈ У СЕКУНДИ ПОСТАО АРМАГЕДОН: Невиђена олуја крузер закуцала у танкер - ово до сада нисте видели (ВИДЕО)

ТУРИСТИЧКИ РАЈ У СЕКУНДИ ПОСТАО АРМАГЕДОН: Невиђена олуја крузер закуцала у танкер - ово до сада нисте видели (ВИДЕО)

БАЈДЕН ПУТУЈЕ У ЗЕМЉУ СА КОЈОМ ЈЕ АМЕРИКА 20 ГОДИНА РАТОВАЛА: Тада је убијено више од два милиона становника ОВЕ државе!

БАЈДЕН ПУТУЈЕ У ЗЕМЉУ СА КОЈОМ ЈЕ АМЕРИКА 20 ГОДИНА РАТОВАЛА: Тада је убијено више од два милиона становника ОВЕ државе!

Био је то прилично редован дан на одељењу за лекара за инфективне болести у болници у Канбери за доктора Сањају Сенањакеа, све док га колега неурохирург није назвао узнемирен и узбуђен због свог проналаска.

- О мој Боже, нећеш веровати шта сам управо нашао у мозгу једне госпође, живо је и извија се - изјавио је неурохирург, Хари Прија Банди, који је и обавио захват.

Пацијенткиња, 64-годишња жена из југоисточног Новог Јужног Велса, први пут је примљена у своју локалну болницу крајем јануара 2021. након што је патила од три недеље болова у стомаку и дијареје, праћене сталним сувим кашљем, температуром и ноћним знојењем.

До 2022. године њени симптоми су такође укључивали заборавност и депресију, што је довело до упућивања у болницу у Канбери. МРИ скенирање њеног мозга открило је абнормалности које захтевају операцију.

- Али неурохирург сигурно није ушао тамо мислећи да ће пронаћи црва који се мигољи. Неурохирурзи се редовно баве инфекцијама у мозгу, али ово је био налаз који се дешава једном у каријери. Нико није очекивао да ће то пронаћи - рекао је Сенањаке.

Изненађујуће откриће подстакло је тим у болници да се брзо окупи како би открили о каквој се врсти округлог црва ради и, што је најважније, да одлуче о даљем третману који би пацијенту могао бити потребан.

- Потражили уџбенике, тражећи све различите врсте округлих црва које могу изазвати неуролошке инвазије и болести. Канбера је мало место, па смо црва, који је још био жив, послали право у лабораторију научника ЦСИРО-а који је веома искусан са паразитима. Само га је погледао и рекао: "О мој Боже, ово је Опхидасцарис Робертси" - рекао је Сенанајаке.

Опхидасцарис робертси је округли црв који се обично налази код питона.

Пацијент у болници у Канбери је први случај проналаска паразита код људи у свету. Како наводе, 64-годишња жена живи у близини језера које је пуно ове змије, и како је навела, из околине језера често скупља и бере травке и биљке које користи за кување.

Доктори и научници укључени у њен случај претпостављају да је питон можда избацио паразита преко фекалија у траву. Они верују да је пацијент вероватно заражен паразитом директно додиривањем траве или након што је појела неку од убраних биљака.

Сенањаке је објаснио да пацијенткиња треба да се лечи због других ларви које су можда напале друге делове њеног тела, као што је јетра. Али с обзиром да ниједан пацијент никада раније није лечен од паразита, пазе посебно на њено стање.

Неки лекови, на пример, могу изазвати упалу након што ларве умру. Упала може бити штетна за органе као што је мозак, па су такође морали да дају лекове како би се супротставили свим опасним нуспојавама.

- Пацијенткиња је била је тако храбра и дивна. Не желите да будете први пацијент на свету са заразом округлог црва који се иначе налази у питонима и заиста јој скидамо капу. Била је дивна - описао је Сенањаке.

Жена се добро опоравља и њено стање се редовно прати, док се поред и првобитног проблема прати генерално стање, због евентуалних нуспојава. Случај је документован у септембарском издању часописа "Емергинг Инфецтиоус Дисеасес".

Сенањаке је рекао да је први случај у свету указао на опасност од преласка болести и инфекција са животиња на људе, посебно када људи и животиње почињу да живе ближе заједно, а станишта се више преклапају.

- Било је око 30 нових инфекција у свету у последњих 30 година - рекао је он и додао:

- Ова инфекција Опхидасцарисом се не преноси између људи, тако да случај овог пацијента неће изазвати пандемију попут Ковида-19 или еболе. Међутим, змија и паразит се налазе у другим деловима света, тако да је вероватно да ће други случајеви бити препознати у наредним годинама у другим земљама - завршио је доктор.

Савет лекара је да водите рачуна када наиђете на животиње у природном станишту, да редовно перете храну, кувате на правилан начин и носите заштиту попут дугих рукава како бисте спречили да вас нека од животиња уједе.