Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕЗИВИ ГРАЂАНСКИ РАТ, А САДА И ОВО: Зашто су поплаве у Либији биле тако СМРТОНОСНЕ, ево главних фактора који су изазвали катастрофу (ВИДЕО)

14.09.2023. 19:40
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Derna, Libija
Дерна, Либија / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/AFP

Страхује се да је погинуло чак и више од 20.000 људи

Док је у олуји и разорним поплавама у Либији до сада је живот изгубило више од 5.300 људи,  а очекује се да ће број мртвих бити можда и већи од 20.000, постоји неколико фактора зашто су биле тако смртоносне.

"МОРЕ НЕПРЕСТАНО ИЗБАЦУЈЕ ДЕСЕТИНЕ МРТВИХ ТЕЛА" Стравична сведочења очевидаца незапамћених поплава у Либији (ВИДЕО)

"МОРЕ НЕПРЕСТАНО ИЗБАЦУЈЕ ДЕСЕТИНЕ МРТВИХ ТЕЛА" Стравична сведочења очевидаца незапамћених поплава у Либији (ВИДЕО)

ЈЕЗИВИ ПОДАЦИ О ТРАГЕДИЈИ У ЛИБИЈИ: Процене су да има и до 20.000 МРТВИХ, а преживелима сада прети још већа опасност (ВИДЕО)

ЈЕЗИВИ ПОДАЦИ О ТРАГЕДИЈИ У ЛИБИЈИ: Процене су да има и до 20.000 МРТВИХ, а преживелима сада прети још већа опасност (ВИДЕО)

ХИЉАДЕ ЉУДИ САХРАЊЕНО У МАСОВНИМ ГРОБНИЦАМА: Либијски званичници страхују да би се број жртава могао утростручити (ВИДЕО)

ХИЉАДЕ ЉУДИ САХРАЊЕНО У МАСОВНИМ ГРОБНИЦАМА: Либијски званичници страхују да би се број жртава могао утростручити (ВИДЕО)

Снажна олуја Данијел, која је претходно похарала Грчку, захватила је Либију а слаба инфраструктура источног дела и ниско положена подручја учиниле су већ ратом разорену земљу посебно подложном катастрофама, попут незапамћене поплаве која је срушила две бране, три моста и однела читава насеља, док се хиљаде људи води као нестали.

- Вода која је текла односила је читава насеља и на крају их одложила у море - рекао је Ахмед Мисамари, портпарол Либијске националне армије.

Више објеката је уништено у нижим подручјима града Дерна, након што су поплавне воде преплавиле реку која се спуштала са висоравни, пише "Вашингтон пост".

Северноафричка нација захваћена је насиљем између зараћених фракција више од деценије. Источним делом земље, где је дошло до поплаве, влада побуњеничка коалиција коју међународна заједница не признаје, што додатно отежава напоре за пружање помоћи и комуникацију око тог подручја.

Комбинација екстремног времена, осетљиве географије и слабих брана и путева довела је до највећег потопа у Северној Африци за скоро читав век.

Рекордне падавине

Либијски Национални метеоролошки центар пријавио је рекордних 414,1 mm кише за 24 сата у Бајди од недеље до понедељка, према Светској метеоролошкој организацији. Већина кише пала је за свега шест сати, рекао је стручњак за време Максимилијано Херера.

Бајда прима свега око 1,27 цм кише у типичном месецу септембру а око 61 за годину дана. Научници кажу да климатске промене учиниле да обилне падавине постану уобичајеније последњих година. Око 170 mm кише пало је у Ал Абраку у подручју Дерне, а сведоци су рекли Ројтерсу да су поплавне воде достигле ниво од чак три метра. Остала подручја су примила од 150-240 mm кише, а олуја је донела и снажне ветрове који су дували до 80 км/х.

Обилне падавине изазвала је олуја Данијел, која је повезана са смртоносним поплавама у Шпанији и рекордним врућинама изнад великих делова западне Европе.

Претходно је изазвала катастрофалне поплаве у Грчкој, Турској и Бугарској прошле недеље у којима је, према АП-у, страдало најмање 26 људи, а онда је олуја прешла у такозвани медитерански циклон који се повремено формира изнад Медитерана. Постајала је све јача како је привлачила енергију из "абнормално" топлих вода, пре него што је отишла на југ и "истоварила" обилне падавине изнад североисточне Либије, где је киша која је текла низ планински терен преплавила бране.

Након што је изгубила велики део своје енергије изнад сушног терена Либије, интензитет падавина је ослабио како се кретала према северном Египту, где су заостали ветрови подигли пешчану олују.

Географија

Источни град Дерна је изгледа најтеже погођен поплавама. Фотографије и снимци са лица места приказују потопљене домове и поља.

Град је смештен на крају долине Вади Дерна. Вадији су углавном суве речне долине, изузев кишне сезоне. Три реке утичу у Дерну коју су штитиле две, сада срушене бране. Водене бујице продрле су кроз бране, односећи читаве зграде у море.

Kalifa Haftar
Калифа Хафтар / Извор: Профимедиа

Лучки град са око 90.000 становника је ниско положен, што га чини подложним поплавама. Тло је суво и испуцало након дугог, топлог лета и није способно да упије тако велике количине воде.

Град контролише генерал Калифа Хафтар, шеф коалиције бораца познате као Либијска национална армија (ЛНА).

- Дерну су некад држали исламистички екстремисти. То је било подручје које је било највише маргинализовано од свих других маргинализованих - рекла је "Посту" Наташа Хол, истраживач Центра за стратешке и међународне студије.

Инфраструктура

Иако није јасно у ком су стању биле бране пре поплава, инфраструктура широм Либије пропада већ више од деценије.

- Имали сте неку врсту рутинског занемаривања читаве инфраструктуре у Либији - рекла је Стефани Вилијамс, бивши специјални саветник за Либију генералног секретара Уједињених нација, додајући да су бране, постројења за десалинизацију, електричне мреже и путеви остављени у запуштеном стању широм земље.

Она је указала да је Дерна на дну веома стрмих планина и да ће спуштање конвоја помоћи низ пут који је сада избрисан представљати логистички изазов.

Поплаве нису уобичајене у овом региону, једна од последњих забележених која је погодила север Африке била је давне 1927. у Алжиру, па путеви и мостови нису саграђени да буду отпорни на такве врсте катастрофа, што посебно важи за Дерну.

Сукоб између 2018-19. након којег је Хафтар заузео град из руку исламиста оставио је уништење за собом а инфраструктура још није потпуно обновљена. Власти, такође, нису имале правилну комуникацију са народом у вези опасности.

- Обично имате робусни систем раног упозорења којим се грађани упозоравају да се евакуишу или склоне. То нисмо имали у овој ситуацији - рекла је Хол.