Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ритуал који ће вас згрозити: Девојчицама пеглају груди ужареним плочама, а разлог је сулуд

09.03.2019. 16:57
Пише:
Србија Danas/Express.hr
peglanje grudi
пеглање груди / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/AfricanNewslive

Традиција равнања груди, “пеглања”, потиче из западне Африке и даље је обавијена велом тајне, а почела је да се спроводи и у Великој Британији.

Имала је девет година када јој је старија сестра рекла да ће јој изравнати груди како би спречила да јој се дојке развију прерано.

Комфорт је гледала у чуду док јој је сестра објашњавала како је то за њено добро.

ЈЕЗИВЕ СУДБИНЕ Родитељи удају своје ћерке чим напуне три године, а када чујете разлог расплакаћете се

ЈЕЗИВЕ СУДБИНЕ Родитељи удају своје ћерке чим напуне три године, а када чујете разлог расплакаћете се

- Рекла ми је да је то зато да се спречи злостављање дечака у тинејџерском добу. Ипак, то није ништа спречило - наглашава Комфорт.

Рођена је у Нигерији, а са породицом се преселила у Велику Британију три године касније, 1998. године. Пре пет година из брадавице је почела да јој цури некаква течност.

žrtva ravnanja grudi
жртва равнања груди / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ ТМПинфо

- Јако сам се уплашила, помислила сам да је можда реч о неком тумору. Било је то само шест месеци након венчања. Заказала сам мамограф, а иако нису нашли никакав тумор, нису могли да објасне зашто се ствара млеко - рекла је.

Традиција равнања груди, односно “пеглања” потиче из западне Африке и даље је обавијена велом тајне. Нема службених података о њеној раширености. Мајке које иначе изводе тај поступак, сматрају да је реч о традиционалном обичају који заправо девојке штити од нежељене мушке пажње, сексуалног злостављања и силовања.

ОТАЦ УБИЈЕНЕ НОВИНАРКЕ ПРОГОВОРИО: Ћерку су ми убили уживо на телевизији, а ЈУТЈУБ то свакодневно врти! (ВИДЕО)

ОТАЦ УБИЈЕНЕ НОВИНАРКЕ ПРОГОВОРИО: Ћерку су ми убили уживо на телевизији, а ЈУТЈУБ то свакодневно врти! (ВИДЕО)

Медицински стручњаци и жртве доживљавају га као злостављање деце које би могло довести до развоја физичких и психичких ожиљака, инфекција, немогућности дојења, деформитета и рака дојке, пише Гардиан. Раније ове године Гардиан је понудио низ доказа случајева из Велике Британије у којима се девојчицама груди “пеглају” врућим каменом како би се одложио раст груди.

Британске власти издале су и службену изјаву обећавајући да ће се суочити са тим ритуалом, који су назвали злостављањем деце. Жртве и они који су упознати са обичајем кажу како је потребно учинити још много тога како би се ова пракса у потпуности искоренила.

Докторка из Лагоса Нваканма Онедикачи Чиома каже како се на такав начин може озбиљно оштетити ткиво.

- Када дође до упале, одмах се јавља траума на кожи дојки, а неке девојчице у том процесу остану без брадавица. Неке имају ожиљке на кожи, или секундарне инфекције. Та траума може довести до развоја тумора или квржица. Континуирана траума груди директно је повезана са раком дојки. Неко треба о томе да проговори – каже.

Медицинска сестра из Камеруна, Јосе Беконо, изгубила је своју рођаку од 28 година, Кети, због рака дојке 2018. године. Лекари нису истраживали њено равнање груди када је имала девет година, а Беконо је уверена да веза постоји.

Тата је откопчао шлиц и упао у моју собу док сам била гола. Почео је да ме пипа и шапуће: Исповест Карине коју је силовао отац

Тата је откопчао шлиц и упао у моју собу док сам била гола. Почео је да ме пипа и шапуће: Исповест Карине коју је силовао отац

- Њена бака изравнала јој је груди, а на том месту развила јој се квржица - рекла је.

- Остала је на истом месту и почела је болети пре неколико година. Убрзо након тога, добила је дијагнозу рака дојке. 

- Видела сам друге попут ње, неке су имале чиреве, цисте, али то смо успели излечити - наглашава она. 

Гинеколог из Камеруна каже како је прошле године 12-годишња девојчица умрла због тог поступка, пеглања ужареним каменом, који јој је оставио рупу на грудима.  

- Видела сам опекотине првог и другог степена. Посетила ме и једна 29-годишњакиња на којој је тај поступак оставио велики траг, психички, па због тога не може развити интимност са супругом - наглашава.  

ravnanje grudi
равнање груди / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ ТМПинфо

Социјална радница Ан Мари Кристиан каже како је срела учитељицу из једне школе на југозападу Лондона којој су ученице признале да су им мајке пеглале груди док су живели у западним афричким земљама.

- Описала је то као формалност, нешто што раде сваки дан, попут неке обавезе, као купања. Њена мајка, без знања оца, радила је то ујутро. Помогла би јој да се пресвуче, донела гвоздене плочице, загрејала их, рекла девојчици да легне на под у соби и кренула с ролањем тих плоча по њеним грудима. Девојчица је тада мислила да је то нешто сасвим нормално, и део тога свега што долази уз развој груди. 

Будући да јој је то радила мајка, веровала је како је реч о некој врсти подршке. И никада није сумњала у оно што ради. Тек је током разговора са учитељицом помислила да би то могло бити штетно. Дете је оправдавало тај чин, и није желела ништа лоше да говори о својој култури - рекла је. 

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) Објављен снимак: Полицајац испалио 14 хитаца у аутомобил, возач мртав

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) Објављен снимак: Полицајац испалио 14 хитаца у аутомобил, возач мртав

Причање о томе у јавности може бити јако рискантно и изазвати бес целе заједнице, која тај чин сматра делом властите традиције. 

Психотерапеут Лејла Хусеин каже како није у реду да се терет тога стави на леђа целе заједнице. 

- Најчешће заједница заправо не зна да је то нешто лоше. Ни не говоре вам нешто пуно о томе. Када људи претпоставе да је то нормално неће о томе пуно причати. Њима је то нормално, заправо нека врста славља или прославе. Могу вас и позвати на забаву на којој се то догађа - објашњава. 

Хусеин додаје како би власт требало да обучи гинекологе, сестре и бабице да о томе разговарају са својим пацијенткињама. 

- Никада нисам помислила да је "ФГМ" (женско обрезивање) нешто лоше, док ме професионалци нису питали - рекла је.  

УМРО ЈЕ И ЖЕЛИ ДА ТАЧНО ЗНАТЕ КАКО "Био сам идиот, који је сваког дана изнова доносио исту ГЛУПУ ОДЛУКУ"

УМРО ЈЕ И ЖЕЛИ ДА ТАЧНО ЗНАТЕ КАКО "Био сам идиот, који је сваког дана изнова доносио исту ГЛУПУ ОДЛУКУ"

Комфорт каже како би полиција и социјалне службе требало да ове инциденте доживљавају много озбиљније. 

- Не би требало људе пуштати, то се треба зауставити. Овај се обичај постоји већ много времена, и пре мог рођења - каже Комфорт и додаје како је и њена мајка доживела исто.  

- Стигли смо из Африке у ову земљу. А сада се тај злочин чини и у овој земљи, па постаје део проблема. То је страни обичај и јасно ми је да полиција не зна како би се с тим носила, али овде је и треба га препознати - објашњава. 

- Да се то догађа белим Британцима, било би нешто сасвим другачије, и о томе би се разговарало на другачији начин - наглашава Комфорт.