Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОСТАЛА ЈЕ ЈОШ ЈЕДНА НЕРЕШЕНА МИСТЕРИЈА МАСАКРА: Полиција открила нове информације о мотивима масовног убице из Прага (ФОТО/ВИДЕО)

22.12.2023. 22:41
Пише:
Србија Данас/Телеграф
misterija
мистерија / Извор: Фото: YouTube Printscreen/FOX 32 Chicago/Česka полиција

Још увек се не зна да ли је Давид Козак убио и оца и ћерку као и који су његови мотиви за тај злочин.

На Филиозофском факултету Карловог универзитета у Прагу наоружани нападач је јуче поподне убио 14 људи, а ранио још 25. По броју жртава, то је најтрагичнији случај масовне пуцњаве у историји Чешке.

"НЕКИ СУ ПОГИНУЛИ, СИРЕНА ЈЕ БИЛО СВУДА": Познати кошаркаш замало избегао масакр у Прагуpucnjava

"НЕКИ СУ ПОГИНУЛИ, СИРЕНА ЈЕ БИЛО СВУДА": Познати кошаркаш замало избегао масакр у Прагу

ХИТНО САОПШТЕЊЕ ЧЕШКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Пронађено оружје које директно повезује убиство двомесечне бебе и оца са МАСАКРОМ У ПРАГУ (ФОТО/ВИДЕО)policija

ХИТНО САОПШТЕЊЕ ЧЕШКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Пронађено оружје које директно повезује убиство двомесечне бебе и оца са МАСАКРОМ У ПРАГУ (ФОТО/ВИДЕО)

НАТАШИНА ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ НАКОН МАСАКРА У ПРАГУ: "Ово је страшно!" ЧУДНА ОДЛУКА ЧЕШКИХ МЕДИЈАprag

НАТАШИНА ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ НАКОН МАСАКРА У ПРАГУ: "Ово је страшно!" ЧУДНА ОДЛУКА ЧЕШКИХ МЕДИЈА

Најновији балистички налази указују на то да је нападач Давид Козак повезан с убиством оца и његове двомесечне бебе у близини Прага.

Портпарол полиције Јан Данек потврдио је за медије да оружје којим су убијени мушкарац и беба у шуми Клановице одговара ономе које је пронађено у кући нападача из Прага. Данек је додао да је масовни убица врло вероватно убио и њих двоје.

- Истрага још траје. Ништа још није готово. Морамо још да сачекамо коначне закључке - рекао је он.

Према наводима локалних медија, у шуми су убијени 32-годишњи мушкарац и његова двомесечна ћерка. Шеф прашког Одљења за убиства Алеш Штрах сматра да убица није имао само један конкретан разлог за злочин, већ да се ради о комбинацији више мотива.

О убиствима у шуми се огласио и шеф полиције Мартин Вондрашек. Рекао је да је, према доступним информацијама, нападач одговоран за још два убиства.

- Истражујемо претпоставку да је нападач очигледно одговоран и за убиства у Клановицама - рекао је шеф полиције, додавши да је жртве бирао насумично.

- Што се тиче шуме Клановице, у овом тренутку нема апсолутно никакве познате везе с тим жртвама, апсолутно никакве познате везе с том локацијом. Тренутно сам уверен да је реч о потпуно насумично одабраним жртвама - додао је.

Нападач се убио када га је опколила полиција

- У пуцњави на Филозофском факултету страдало је 14 студената и других особа, а смртно је страдао и почилац. Укупно 15 мртвих - рекао је директор прашке полиције Матејчек. Министар унутарњих послова Вит Ракушан раније је изјавио да је укупан број жртава 13, а да је четрнаести преминули нападач.

Нападач из ходника Филозофског факултета ранио је и три особе на улици, додао је.

Кад му је полиција пришла и окружила га, убио се хицем из пушке.

Нападач с факултета погодио је једно цивилно и једно полицијско возило. У акцији против њега учествовале су стотине полицајаца, нико од њих није повређен.

Сведоци описали ужас, студент се забарикадирао у учионицу

Током напада је убијено више студената. На друштвеним мрежама се појавио и снимак студената који су током напада побегли на кров и тамо покушали да се сакрију од нападача. Преживели су описали своја стравична искуства.

Пуцњава је почела недуго након што је Јакоб Вицман, новинар и студент на универзитету, стигао да полаже испит из албанског језика. У малој просторији били су само професор и он, рекао је.

- Током испита чуо сам пуцњеве и вриштање - рекао је.

Обојица су се укипели, несигурни што би требало да ураде.

- На крају се почела појављивати полиција и чуло се још пуцњаве и вриштања.

Закључао је врата учионице и поставио импровизовану барикаду, бесомучно гурајући на врата столове, столице и све остало што је могао да нађе.

- Мислим да је нападач отишао из факултета до балкона, где је пуцао на људе напољу - рекао је 25-годишњак за медије.

Убрзо након што је Вицман поставио барикаду, рекао је да је чуо како нетко покушава да отвори врата собе у којој се налазио.

- Пролазио је кроз сваку учионицу да види има ли људи тамо и да их убије - рекао је.

Он и његов професор остали су у соби око сат времена, шаљући поруке својим вољенима и молећи људе да јаве полицији да су заробљени у соби 309А.

- Само сам покушавао да кажем људима што се догађа, звао сам маму, девојку... - рекао је Вицман.

Многи студенти су се током пуцњаве сакрили у друге учионице.

- Не желим да умрем, али шта могу? Срећно свима у згради. Можемо га чути на четвртом спрату како пуца... Звучало је као егзекуција. Закључали смо се и договорили се шта ћемо да урадимо ако нападач уђе... -описао је на X-u један од студената.

Шта знамо о убици?

Нападач је идентификован као Давид Козак. Прво је убио свог оца у селу Хостун, 20 километара западно од Прага, а онда кренуо у центар тог града.

Био је студент на Институту за светску историју Карловог универзитета, са седиштем на Филозофском факултету, на Тргу Јана Палаха.

Раније ове године освојио је награду Пољског института у Прагу за дипломски рад о револуционарним догађајима 1846. у Кракову и другим подручјима која су сада део Пољске.

Полиција каже да је јуче поподне требало да присуствује предавању у засебној универзитетској згради у Целетној улици, неколико минута хода од факултета и недалеко од староградског трга у Прагу. Полицајци су отишли тамо тражећи га пре пуцњаве.

Оно што се не зна је шта га је, уместо тога, одвело у главну зграду Филозофског факултета носећи оружје.

Вондрашек наводи да је отишао у Праг како би си одузео живот, те да је био "инспирисан ужасним догађајем, сличним догађајем, у иностранству".

Извор: Србија Данас/Телеграф