Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ЈЕ БРИТАНИЈА ДОШЛА ДО НОВОГ СОЈА КОРОНАВИРУСА? Последица лоших одлука подигла узбуну у целом свету

22.12.2020. 18:59
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Британска влада се с правом боји да ће нагли пораст случајева на југу Енглеске, где је забрињавајуће висока стопа ширења, обухватити и остатак земље

Током првог таласа корона вируса у Великој Британији, многи научници тврдили су да влада треба да следи стратегију "максималног сузбијања". Један од многих разлога за то био је спречавање природне селекције да ради свој посао - када се вирусу дозволи да се неометано шири и проводи време у различитим домаћинима, он еволуира и мутира.

ФАУЧИ ПРИМИО ВАКЦИНУ: Водећи амерички епидемиолог се пелцовао пред камерама

ФАУЧИ ПРИМИО ВАКЦИНУ: Водећи амерички епидемиолог се пелцовао пред камерама

ИТАЛИЈА ЈЕ ПОНОВО ВЕЛИКО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ: Порастао број преминулих, ситуација измиче контроли

ИТАЛИЈА ЈЕ ПОНОВО ВЕЛИКО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ: Порастао број преминулих, ситуација измиче контроли

Научници су сада пронашли мутирану варијанту вируса која има 17 промена у генетским секвенцама, укључујући ону у "спајк" протеину који омогућава вирусу да уђе у наше ћелије.

Упркос упозорењима, влада је на самом почетку пандемије покушала да примени конторверзну стратегију имунитета крда. Како је ширење короне убрзо измакло контроли, а здрасвтвеном систему запретио колапс, уведене су рестриктивне мере. Међутим, и оне су биле усмерене пре свега на успоравање вируса, а не на његово сузбијање.

Већ 13. марта, записници Научне саветодавне групе за хитне случајеве (Саге) забележили су да ће "мере за потпуно сузбијање ширења корона вируса изазвати други талас". Саветници су тврдили да ће земље попут Кине, где је већ било у току снажно сузбијање епидемије, "сигурно доживети други талас када се те мере ублаже". Чинило се да је логика владе од самог почетка била да ће Британци научити да живе са короном.

Девет месеци касније, Кина бележи три смртна случаја на милион људи. Насупрот томе, Велика Британија бележи 970 смртних случајева од ковида-19 на милион становника.

ШВЕЂАНИ НЕМАЈУ НАМЕРУ ДА ОДУСТАНУ: Стратегија колективног имунитета се показала као погрешна, премијер "брани" нове мере

ШВЕЂАНИ НЕМАЈУ НАМЕРУ ДА ОДУСТАНУ: Стратегија колективног имунитета се показала као погрешна, премијер "брани" нове мере

БАВАРСКА УВЕЛА СТРОГЕ МЕРЕ: Сва лица која се враћају из ризичних региона мораће да ураде једну ствар

БАВАРСКА УВЕЛА СТРОГЕ МЕРЕ: Сва лица која се враћају из ризичних региона мораће да ураде једну ствар

Научници су очекивали да ће корона вирус имати једну до две мутације сваког месеца, али са укупно два милиона заражених у Великој Британији, постоји много више могућности за мутације. Чини се да се нова варијанта брже преноси. Многи се питају да ли ће ово утицати на ефикасност програма вакцинације, али то је нешто што би научници вероватно могли да поправе брзим прилагођавањем кодирања РНК у новим вакцинама. Још увек није могуће рећи да ли ће нова варијанта вируса променити тежину ковида-19 код оних који се заразе.

Оно што је сигурно је да што је већи број заражених, то је већа шанса да вирус еволуира. Британска влада се с правом боји да ће нагли пораст случајева на југу Енглеске, где је забрињавајуће висока стопа ширења, обухватити и остатак земље, а државе чланице ЕУ забраниле су путовања и ограничиле теретне летове из Британије у покушају да зауставе ширење новог соја.

Мере које су на снази у Британији приближно су исте као и раније - ограничавање мешања између домаћинстава, социјална дистанца, маске за лице, хигијена руку и рад од куће. Радна места и школе остаће затворени током Божића. Закључавање најтежег, четвртог нивоа на снази је само у Лондону и тешко погођеном југоистоку. За сада би приоритет владе требало да буде што брже вакцинисање и пружање одговарајуће подршке онима погођеним мерама закључавања и самоизолације.

bolnica
болница / Извор: Профимедиа

Али, ништа од овога није било неизбежно. За нови талас не може се кривити само мутирани вирус. Заправо, лоше управљање пандемијом довело је до тога да Британија постане друго највеће жариште у Европи и плодно тло за појаву мутација.

Последице лошег пандемијског одговора британске владе су бројне. Неки од здравствених стручњака у земљи су проценили да би жртава било упола мање да је влада на пролеће само недељу дана раније успоставила карантин. Поврх економских трошкова новог закључавања, Велика Британија је сада стављена у "карантин" од стране међународне заједнице.

Констатне споре реакције, кашњење са мерама и неспособност доношења непопуларних одлука премијера Бориса Џонсона довели су до тога да Британија имала једну од најгорих стопа смртности на свету. А сада су покренули и нову међународну узбуну.