Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАДА СМО РЕКЛИ "ДА" СМЕЛИ СМО ДА СКИНЕМО МАСКЕ И ПОЉУБИМО СЕ: Овај град у СРЦУ ЕВРОПЕ је жариште короне - владају строга ограничења

19.01.2022. 07:41
Пише:
Србија Данас
Berlin
Берлин / Извор: Shutterstock

Корона бројке подивљале

У немачком главном граду експлодирају бројке новозаражених короном.

ЕВО КАДА БИ МОГАО ДА СЕ ПРОГЛАСИ КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ: Огласили се из СЗО - открили и шта ће се десити са короном

ЕВО КАДА БИ МОГАО ДА СЕ ПРОГЛАСИ КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ: Огласили се из СЗО - открили и шта ће се десити са короном

ФРАНЦУСКА ОБОРИЛА НЕСЛАВАН РЕКОРД: Чак скоро ПОЛА МИЛИОНА оболелих у једном дану

ФРАНЦУСКА ОБОРИЛА НЕСЛАВАН РЕКОРД: Чак скоро ПОЛА МИЛИОНА оболелих у једном дану

ЈОШ ЈЕДНА ТИНЕЈЏЕРКА (14) ДИГЛА РУКУ НА СЕБЕ: У телефону пронађена МУЧНА ПОСЛЕДЊА ПОРУКА на коју је одговорила...

ЈОШ ЈЕДНА ТИНЕЈЏЕРКА (14) ДИГЛА РУКУ НА СЕБЕ: У телефону пронађена МУЧНА ПОСЛЕДЊА ПОРУКА на коју је одговорила...

Венчање у Берлину тренутно није породично славље. На церемонији у градској кући сме да буде само седам особа. Због великог броја заражених корона-вирусом и у ресторанима владају строга ограничења. А временске прилике су лоше.

Ипак, многи млади људи се не обесхрабрују: испред градске куће у четврти Берлин-Шарлотенбург седе на клупи у дебелим јакнама, с флашом шампањца и малом свадбеном тортом. Чује се гласан смех. Ангела и Јоханес управо су се венчали - у пандемијским условима.

- Морали смо писаним путем да се пријавимо, а за церемонију смо морали да будемо или вакцинисани или свеже тестирани или да докажемо да смо прележали корону - прича млада о церемонији која је, каже, трајала "10 до 15 минута".

"Када смо рекли "да" смели смо да скинемо маске и пољубимо се. С тако дивним пријатељима и мојим дивним супругом све је могуће." Новопечена супруга такође истиче: "Сви смо вакцинисани и придржавамо се прописа. Више од тога ионако не можемо да урадимо."

Омикрон узима маха

Добро расположење у Шарлотенбургу, лоше у Кројцбергу. Тамо је протеклог тмурног викенда било неуобичајено мирно. Суботом је обично увек живо у улици с многим малим продавницама, ресторанима и кафићима, а сада је тамо само пар пролазника.

Онај ко жели да нашто купи у неком бутику, мора да покаже потврду о vakcinissanju или свежи тест. Али у већини продавница нема купаца. Једна продавачица каже да још никада нису имали тако слаб промет: због великог броја заражених, додаје, нико се не усуђује да непотребно излази из куће.

И заиста, бројке у Берлину протеклих неколико дана драстично су порасле. Вирус се пре свега шири у густо насељеним деловима града, тамо где је инциденција и пре овог викенда била далеко изнад 1.000.

Сој омикрон одавно је доминантан. Научници из Центра Макс Делбрик протеклих недеља испитивали су берлинске отпадне воде и закључили: у року месец дана омикрон је превладао и потпуно потиснуо делту.

Дугачки редови испред центара за тестирање

Задњих дана је због великог броја заражених права навала на 12 берлинских центара за тестирање које је организовао град. У четврти Вединг прошлог викенда формирао се дугачак ред, све до паралелне улице. Неки од оних који стоје у реду желе да уради ПЦР-тест како би сазнали да ли су ли се заразили, другима је потребан негативан тест како би изашли из карантина, а трећи су добили упозорење од корона-апликације.

Међу њима је и један млади пар. Кажу да већ сат времена чекају у реду и претпостављају да ће чекати још најмање толико. „Сами смо урадили два брза теста који су били негативни. Али били смо у контакту са зараженом особом и зато желимо да урадимо и ПЦР-тест“, кажу.

Антигенски или ПЦР-тест?

Много је мањи ред испред приватног центра за тестирање понуђача „Цоронатест.де“. Та фирма широм Немачке има 50 центара за тестирање и нуди брзе и ПЦР-тестове који се анализирају у њиховим лабораторијима, објашњава за DW шеф фирме Бењамин Фекерсбергер.

ПЦР-тест ту кошта између 14,99 и 120 евра у зависности од тога за шта вам је потребан и колико брзо желите резултате.

ПЦР-тестови су очигледно једина могућност за поуздано утврђивање заразе омикроном. Приватни центри бесплатно нуде само брзе тестове, јер им трошкове за њих надокнађују градске власти.

Лабораторије пред колапсом

- То је расправа коју све време покушавам да водим са политичарима - каже Фекерсбергер.

- Ако урадимо ПЦР-тест за 12 евра нето, а за антигенски брзи тест од града добијемо 12,50 евра, онда је фарса да град плаћа те глупе брзе тестове. Уместо тога, требало би улагати у ПЦР-капацитете.

Фекерсбергер каже да су у Берлину две лабораторије овлашћене за анализу тестова из градских центара за тестирање. Они су, каже, толико преоптерећени да се понекад на резултат чека три па и више дана.

Додатни проблем представља то што се много запослених такође заразило, па недостају на радном месту.

Исти проблем погађа и све оне који су задужени за снабдевање становништва. Још увек су у Берлину полице у продавницама пуне, али јавни превоз је већ најавио да ове недеље ограничава промет на појединим линијама – због болести возача.