Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАДИРОВ ПРОТИВ ПРИГОЖИНА: Ко би однео победу у борби Ахмата И Вагнера?

26.06.2023. 19:03
Пише:
Србија Данас
kadirov i prigožin
кадиров и пригожин / Извор: Фото: Србија данас/Профимедиа

Шта би се догодило да су се у Ростову сукобиле јединице Ахмата и Вагнера?

Оружана побуна у Русији, под вођством Вагнер групе И њеног лидера Јевгенија Пригожина, изнедрила је многобројна питања.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ ПРИГОЖИНА? Трупе Кадирова ушле у Ростов на Дону (ВИДЕО)

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ ПРИГОЖИНА? Трупе Кадирова ушле у Ростов на Дону (ВИДЕО)

ПРИГОЖИН СЕ ОГЛАСИО: Вођа Вагнера послао ПОРУКУ први пут након прекида оружане побуне

ПРИГОЖИН СЕ ОГЛАСИО: Вођа Вагнера послао ПОРУКУ први пут након прекида оружане побуне

ПРВИ ПУТ У ЈАВНОСТИ НАКОН ОРУЖАНЕ ПОБУНЕ ВАГНЕРА Ево шта је Путин рекао - ово је приоритет Русије (ВИДЕО)

ПРВИ ПУТ У ЈАВНОСТИ НАКОН ОРУЖАНЕ ПОБУНЕ ВАГНЕРА Ево шта је Путин рекао - ово је приоритет Русије (ВИДЕО)

Месецима уназад говорило се о потенцијалној издаји шефа Вагнер групе, што се у неколико наврата демантовало – како од стране руских власти, тако И Пригожина. 

Ипак, 24.06. дошло је до преокрета, када су припадници Вагнер групе отказали послушност Руској Федерацији  И спровели оружану побуну коју су назвали “Марш правде”.

Зашто се догодила побуна?

Током протеклих неколико месеци, Пригожин је више пута оптуживао руског министра одбране Сергеја Шојгуа за некомпетентност и намерно недовољно снабдевање војника у Украјини. Недавно је рекао И да је Русија наредила нападе на неке од његових трупа, те додао да је министар Шојгу наредио сакривање 2,000 тела војника Вагнер групе.

Пригожин је на свом каналу на Телеграму објавио аудио поруку у којој наводи да нико није пристао да потпише уговор са министарством одбране и да због тога његова фирма мора престане да постоји 1. јула.  Тада је нагласио и да је то заправо био кључни разлог побуне.

- Међутим, упркос томе што нисмо испољили никакву агресију, били смо погођени. У ваздушном удару погинуло је 30 бораца. Сврха наше акције је била да спречимо уништење "Вагнера" и да приведемо правди оне који су својим непрофесионалним поступцима направили велики број грешака током специјалне војне операције - рекао је он.

Ростов на Дону

RUSIJA
РУСИЈА / Извор: Фото: Профимедиа

Након изнесених оптужби које је упутио министру одбране Руске Федерације, Пригожин је запретио да ће "очистити" руско руководство, тврдећи да иза себе има 25.000 војника спремних да се боре на његовој страни.

У току ноћи Вагнеровци су заузели Ростов на Дону. Разлог за заузимање Ростова врло је јасан – то је отворен атак на министарство одбране, узевши у обзир да  се од тамо координишу читаве операције у Украјини. 

Кадиров И Пригожин – иста идеја, различито спровођење

Готово читав државни врх Русије, са њима И сам председник Владимир Путин, али И отворени савезници Руске Федерације, прогласили су побуну Вагнер групе издајом. 

- Ово је покушај да ударе на нас изнутра, ово је издаја. Нож у леђа. Ово је једнако оружаној побуни, Русија ће се бранити - рекао је председник Русије у свом јавном обраћању.

Истоветна осећања поводом настале ситуације имао је И чеченски лидер Рамзан Кадиров.

У свом првом оглашавању он је позвао руске војнике да не поклекну пред Пригожиновим провокацијама, а деловање вође Вагнер групе такође оценио као велеиздају руских интереса.

Чеченски председник је припаднике гарде и војске из Чеченије упутио ка зонама повишених тензија и поручио да ће војна побуна шефа "Вагнера" Јевгенија Пригожина бити угушена.

Ипак, ствар није тако једноставна како може на први поглед деловати. До скора је изгледало као да ће Пригожин И Кадиров ускоро оформити савез, јер су имали приличан број заједничких ставова. Они не само да су немало пута јавно хвалили војне способности један другоме, већ су, наличило је, имали И заједничког непријатеља.

Jevgenij Prigožin i Ramzan Kadirov
Јевгениј Пригожин и Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

Кадиров није остајао нем на оно што је оценио као некомпетентно вођење руске армије од стране Сергеја Шојгуа, а како је већ истакнуто, то мишљење је имао И Пригожин. 

Стога се поставља питање зашто се Кадиров није придружио побуни, већ је оштро осудио. Разлог за непоступање на такав начин изнео је чеченски председник истичући да рат није време за изражавање личних незадовољстава и решавања спорова у позадини.

-  Ово што се дешава није ултиматум Министарству одбране, већ представља изазов за државу - рекао је Кадиров.

Како би изгледало да су се сукобиле Ахмат И Вагнер група?

Важно је истаћи да њихово међусобно поштовање за војне подухвате, стратегију И борбеност извесно није ствар куртоазије. Обојица су показала врсне лидерске способности И разумевање ефикасног делања на бојном пољу. Самим тим окршај ове две војске би се показао као озбиљан подухват.

Није увек сасвим јасан тачан број војника "Ахмата" И "Вагнер групе". По речима Јевгенија Пригожина он је на располагању имао 25. 000 војника који су били спремни да погину за заједнички циљ у такозваном "Маршу правде". 

Тачан број припадника "Ахмата" није доступан, ал је у датом тренутку био значајно мањи од поменутог броја Вагнероваца.

По подацима доступним на интернету из 2022. године, Кадирова војска броји 12.000 војника, од чега је око 1.200 на бојиштима у Украјини, а по информацијама из децембра ове године Вагнер група је бројала 50.000 војника.

Ипак, мада мања по бројности, "Ахмат" војска је до сада показала висок ниво делотворности. 

Да је дошло до окршаја, те да се није могло преговарати са шефом Вагнера, верује се да би се И бројност Кадирове војске повећала. То није борба само две приватне војске, већ суштински сукоб мишљења – Пригожинови поступци су  могли бити погубниза државу, док Кадиров држи страну Руској Федерацији чак И када њихове стратегије нису у сагласју.

Када то узмемо у разматрање јасно је да би чеченска војска, у случају потребе, добила неопходно појачање, дириговано од стране државног врха, па би Вагнеровци несумњиво доживели пораз.