Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОЧИЊЕ СВЕОПШТИ РАТ?! Иран и Хезболах покрећу ОДМАЗДУ због напада на Бејрут?! Речи Насарлаха леде крв у жилама

02.01.2024. 19:41
Пише:
Србија Данас
s
с / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Hussein Malla

Напад на Бејрут покреће ланчану реакцију?

Израелске снаге напале су Бејрут 2. јануара 2024. године. У нападу је погинуо високи званичник Хамаса Салех ал-Арури. Поред њега погинула су још три члана те групације. 

Био је КЉУЧНИ човек ширења ХАМАСОВЕ мреже на Западној обали - Ево ко је Салех ал-Арури убијени у нападу на БејрутSaleh al-Aruri

Био је КЉУЧНИ човек ширења ХАМАСОВЕ мреже на Западној обали - Ево ко је Салех ал-Арури убијени у нападу на Бејрут

ПРВИ СНИМЦИ ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Броје се мртви, завладала огромна паника (ВИДЕО)Bejrut

ПРВИ СНИМЦИ ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Броје се мртви, завладала огромна паника (ВИДЕО)

ВОЂА ХАМАСА БИО МЕТА НАПАДА У БЕЈРУТУ?! Разнета зграда, делови тела леже по улици (ВИДЕО)najnovija vest, najnovija

ВОЂА ХАМАСА БИО МЕТА НАПАДА У БЕЈРУТУ?! Разнета зграда, делови тела леже по улици (ВИДЕО)

Ово се, на неки начин може сматрати прекретницом у сукобу на Блиском истоку, јер до сада нису предузимани велики напади на Либан, осим ограничених сукоба на југу, у граничном појасу између две земље. 

У тим сукобима је учествовала организација либанских шиита - Хезболах. Они су имали и прилично радикалне реакције на одређене потезе Израела у Гази и није им било страно да прете ескалацијом сукоба. 

Тако су након израелског напада на велику болницу Ал-Шифа саопштили позвали  на "дан гнева", док се стотине демонстраната окупило у амбасадама Француске и САД у знак протеста. Они су тај акт назвали "масакром" и "бруталним злочином". 

Hezbolah
Хезболах / Извор: Профимедиа

- Нека сутра, среда, буде дан беса против непријатеља - навео је Хезболах у саопштењу, позивајући муслимане и Арапе да „одмах изађу на улице и тргове како би изразили интензиван бес“.

Већ од тада је, дакле, постојала бојазан да се рат Израела и Хамаса прошири на готово цео арапски и исламски свет, као у случају три велика рата 1948, 1967 и 1973. године.

Након директног напада на Бејрут те шансе се свакако повећавају и остаје да видимо како ће на све реаговати Хезболах. На мрежи "Икс" су се појавиле информације да је њихов лидер Насарлах заказао обраћање сутра за шест часова. 

"Иксом" круже и снимци Насарлаховог обраћања од августа ове године, који говоре о црвеним линијама за улазак у рат:

- Израелско убиство било кога на територији Либана, укључујући и нелибанске држављане, значило би да ће Хезболах кренути у рат са Израелом - саопштио је вођа Хезболаха том приликом.

Занимљива ће бити и реакција Ирана, коме је убијени ал-Арури био близак и поуздан савезник.  Током драматичних догађаја у Гази власти Ирана упозоравале су много пута на могући улазак у рат ако акције Израела према цивилима не престану. Међутим, Техеран ипак није преломио и ушао у отворену конфронтацију. 

Последњим актом Израела забоден је трн у око директно Хезболаху као чеду шиитског Ирана. С тим у вези природно је очекивати јачу реакцију земље која је одавно на мети америчких санкција због политике према Израелу и свог нуклеарног програма. 

Шта би значио улазак Хезболаха и Ирана у рат

Хезболах је један од најоружанијих недржавних актера на свету, који је 2006. издржао 34-дневни сукоб с Израелом, нагласио је "Фајненшл тајмс", додајући да су хиљаде бораца шиитске групе отад очврснуле учествовањем у грађанском рату у Сирији, пише Радио Слободна Европа.

Придруживање рату био би, према оцени лондонског листа, прави тест за савез кажу стручњаци и дипломате: Хезболах, настао као покрет отпора против Израела, и Иран ходају по жици, балансирајући свој кредибилитет као поборника палестинских права с властитим стратешким интересима.

Ирански аналитичар склон реформама је рекао да Техеран "не тражи рат у региону" и да је свестан властите рањивости јер "не може да приушти губитак чак ни једне рафинерије нафте". Хезболах би такође имао много тога да изгуби на домаћем плану, са све већим бројем Либанаца који га окривљују за многе дубоке економске проблеме и политичку парализу земље.

Hezbolah
Хезболах / Извор: Профимедиа

Међутим, нагласио је "Фајненшл тајмс", улазак Хезболаха у рат имао би дубоке импликације не само за Либан, већ и за ширу мрежу милитантних група које подржава Техеран.

Учествовање Хезболаха такође би могло да изазове одмазду у Сирији, Ираку, па чак и у самом Ирану. Могао би да ризикује увлачење САД-а, који има стотине војника стационираних у Сирији и Ираку, обе земље у којима се налазе шиитске милитантне групе које подржава Иран.

Док у Израелу постоје струје које сматрају да је можда прави тренутак за задавање одлучујућег ударца Хезболаху у време када Запад у потпуности стоји иза њих, ући у рат с Хезболахом сасвим је другачија перспектива него ући у рат с Хамасом, оцењује "Политико".

Хезболах је далеко већа и способнија војна сила, наглашава портал, додајући да је организација водила кампању отпора против израелских трупа, окупирајући гранични појас у јужном Либану од средине 1980-их до 2000. Хезболах и Израел затим су се поновно сукобили у лето 2006. и водили брутални једномесечни рат, који је оставио је израелску војску понижену својим лошим учинком и Хезболах који се хвалио "божанском победом".

Од тада је либанско-израелска граница (названа Плава линија) остала напета, али генерално мирна, јер је Хезболах, како пише "Политико", био заузет смишљањем планова за свој следећи рат с Израелом. Организација је прошла брзу експанзију од неколико хиљада бораца до војске пуног обима с десетинама хиљада бораца.

(Србија Данас)