Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО АРАПСКЕ ДРЖАВЕ ГЛЕДАЈУ НА ДОГАЂАЈЕ У ТУНИСУ: Земља је озбиљно подељена у два табора, војска контролише све

30.07.2021. 21:39
Пише:
Србија Данас
Kais Said, predsednik Tunisa
Каис Саид, председник Туниса / Извор: Реутерс

Ово су ставови арапских земаља

Политички и друштвени земљотрес снажно је потресао Тунис, након одлука председника Каиса Саида, раније ове седмице, када је најавио замрзавање рада парламента и укидање имунитета свим посланицима.

Само у Travelland-u промо цене грчких хотела 4*

Само у Travelland-u промо цене грчких хотела 4*

ЛУКАШЕНКУ ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ! Белоруски КГБ упозорио на паклени план Запада

ЛУКАШЕНКУ ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ! Белоруски КГБ упозорио на паклени план Запада

ПУТИН УВЕК РЕШИ СТВАР! РУСИЈА БУШИ ДНО АЗОВСКОГ МОРА: Крим може да одахне, паклени план Кијева пада у воду из Дњепра

ПУТИН УВЕК РЕШИ СТВАР! РУСИЈА БУШИ ДНО АЗОВСКОГ МОРА: Крим може да одахне, паклени план Кијева пада у воду из Дњепра

Саидове храбре одлуке (неки то виде као револуционарне, а други као државни удар) нису стале на томе, јер је отпустио премијера и министре правде и одбране, а војска је распоређена у различитим регионима земље, и спречио званичнике и запослене од доласка до зграда владе и парламента.

Оружане снаге одбиле су да дозволе Рашиду Ганоучију, лидеру покрета "Енахда" и председнику парламента, да уђе у зграду парламента, а контрола граничних прелаза и аеродрома појачана је у очекивању покушаја бекства било ког званичника.

Kais Said, predsednik Tunisa
Каис Саид, председник Туниса / Извор: Реутерс

Ове промене су се поклопиле са 64. годишњицом проглашења републике и са почетком широко распрострањених протеста, изазваних политичком кризом између владе, председника и парламента. На протестима су демонстранти упали у неко од седишта покрета "Енахда".

Саид је рекао да су његови поступци у складу са уставом, али је председник парламента и туниског покрета "Енахда" описао поступке председника Туниса као "пуч против револуције и устава". Шеф државе преузима председавање тужилаштвом и извршном влашћу.

Ове изненадне и необуздане промене изазвале су међународне реакције и страх од напетости или скретања према насиљу, али засад ствари у Тунису изгледају донекле стабилне, барем што се тиче сигурности.

У међувремену су неке арапске земље брзо изразиле свој став искрено и без двосмислености о догађајима у Тунису, али неки ставови нису били довољно јасни о кризи, и наравно, било је земаља које су радије ћутале.

Магреб

Либија

Врховни командант Либијске националне армије (ЛНА), фелдмаршал Калифа Хафтар, поздравио је јутро након Саидових одлука, мере које је предузео председник Туниса, рекавши да је оно што се догодило у суседној земљи "устанак народа Туниса против Братства (што значи покрет "Енахда")".

Он је потврдио свој "благослов" за овај устанак против "клике Братства", за коју је рекао да је исцрпила Тунис и опљачкала његове способности, додајући да су одлуке председника Туниса дошле као одговор на вољу народа.

У потпуној супротности са ставом начелника војске, шеф Врховног државног савета Калед Ал-Машри рекао је да је оно што се догодило у Тунису државни удар, слично Хафтаровим кретањима у фебруару 2014. године, изражавајући своје категоричко одбацивање ових мера.

Tunis
Тунис / Извор: Реутерс

Алжир

Алжир није директно коментарисао догађаје у Тунису, али је, након Саидових одлука, алжирски министар иностраних послова Рамтан Ламамра посетио земљу и састао се са председником Туниса, где му је пренео поруку свог алжирског колеге Абделмаџида Тебоунеа.

- Тунис је стални савезник његове земље и они ће победити епидемију баш као што су победили и колонијализам - рекао је он.

Rašid Ganouči, lider islamističke "Enahde"
Рашид Ганоучи, лидер исламистичке "Енахде" / Извор: Реутерс

Мароко

Министар иностраних послова Насер Боурита пренео је усмену поруку мароканског краља Мохамеда ВИ председнику Туниса, у којој је нагласио "солидарност и синергију" и важност односа две земље.

Египат

Недавна криза у Тунису била је тема дијалога између египатског министра иностраних послова Самеха Шукрија и његовог француског колеге Жан-Ив Ле Дријана. Египатско министарство спољних послова је у саопштењу навело да су две стране разговарале о ситуацији у Тунису током телефонског позива, јер овом документу придају "велики значај".

Шукри је нагласио важност поштивања воље народа Туниса и подршке институцијама државе Тунис, с циљем постизања стабилности, решавања економске кризе и постизања сигурности.

Туниски политички аналитичар Басил Турјуман прокоментарисао је египатски став рекавши да није изненађујуће што је Египат "срце и душа" са његовом земљом, нагласивши да Тунишани гледају на египатски став као продужетак историјских позиција, наводе египатски медији.

Пре два дана, министарство спољних послова Туниса саопштило је да је председник те земље наложио министру Отману ал-Жарандију да обави телефонске позиве са колегама из низа земаља, предвођених Египтом и Саудијском Арабијом, ради прегледа догађаја у Тунису.

Tunis
Тунис / Извор: Профимедиа

Залив

Саудијска Арабија

Краљевина је, преко свог министарства спољних послова, потврдила своју подршку Тунису након Саидових акција, изразивши поверење у способност туниске администрације да превазиђе тренутну фазу, рекавши да "поштује све што се тиче унутрашњих послова Туниса и сматра то сувереним питањем."

 

Уједињени Арапски Емирати

Кабинет министра спољних послова, шеика Абдулаха бин Заједа, изјавио је да УАЕ у потпуности подржавају Тунис у суочавању са "здравственим, економским и социјалним последицама епидемије".

У телефонском разговору са председником Туниса, Емир Тамим бин Хамад ал Тани позвао је политичке партије у Тунису да усвоје дијалог ради превазилажења кризе у земљи.

Нагласио је неопходност посвећивања владавине права за добробит људи и очување стабилности земље. У међувремену, Саид је изразио своју захвалност и захвалност на ставу Катара, који је описао као "који подржава тежње народа, и који увек стоји уз његову земљу".

Tunis
Тунис / Извор: Реутерс

Кувајт

Кувајтско Министарство спољних послова саопштило је да је министар Насер ал-Сабах примио телефонски позив од свог туниског колеге, током којег је овај изложио развој догађаја у својој земљи. Министарство је рекло да су ове дискусије у оквиру "чврстих братских односа између две братске земље и народа".

Јордан

Министар иностраних послова Ајман Сафади рекао је да се његова земља нада да ће Тунис превазићи "тешку ситуацију" са којом се тренутно суочава и одржати своју безбедност и стабилност, додајући да Јордан помно прати развој ситуације.