Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како изгледа живот у НАЈСУРОВИЈИМ ЗАТВОРИМА: 23 сата дневно у ћелији, без трунке светлости

12.09.2020. 23:01
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Salvador zatvor
Салвадор затвор / Извор: Профимедиа

Крајем априла свет су обишле фотографије густо збијених редова затвореника Салвадора, како један до другог у доњем вешу и са маскама на лицу чекају на претрес у јеку пандемије корона вируса.

Исте слике поновиле су се почетком септембра, кад су чланови озлоглашених банди снимљени поређани као сардине у три затвора Салвадора. Један од њих, Изалко, у групи је најгорих затвора у свету, што се тиче услова за осуђенике.

ВРАЋА НАМ СЕ ПРИМЕРА: Реал први фаворит за круну, љутом Месију квота 2,80

ВРАЋА НАМ СЕ ПРИМЕРА: Реал први фаворит за круну, љутом Месију квота 2,80

КОРОНА БУКТИ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Други дан заредом више од 3.000 нових случајева

КОРОНА БУКТИ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Други дан заредом више од 3.000 нових случајева

Кинески министар: Америка је отишла предалеко, нека се прво позабаве СВОЈИМ ПИТАЊИМА

Кинески министар: Америка је отишла предалеко, нека се прво позабаве СВОЈИМ ПИТАЊИМА

Те услове је крајем априла можда најбоље описао безбедносни министар Салвадора Озирис Луна, који је рекао да у ћелијама у којима су чланови банди "нема трачка светлости". Он је тада објавио фотографије решетки на ћелијама покривених дрвеним или металним барикадама.

Јужна Америка има неке од најпретрпанијих затвора у свету. По десетине затвореника је збијено у сићушним ћелијама, па је држање физичке дистанце немогуће, а њихов лош медицински систем значи да би се било какво избијање епидемије проширило брзином шумског пожара.

Уједињене нације су у априлу ургирале владе да боље заштите осуђенике, након чега су Чиле, Колумбија и Никарагва објавили да ће преместити своје затворенике у кућни притвор, са акцентом на најугроженије попут старијих особа и трудница. И Бразил и Перу су се покренули, премештајући затворенике или им дајући амнестију, али земља која је друга у свету по броју затвореника по глави становника (након Сједињених Америчких Држава) није предузела ништа слично.

Salvador zatvor
Салвадор затвор / Извор: Профимедиа

Ова држава – Салвадор – уједно је прва у свету по стопи убистава по глави становника. Та стопа је међутим опала кад је на власт дошао председник Најиб Букеле у јуну 2019, са својом политиком нулте толеранције спрам насиља банди. Са 17,6 убистава дневно у 2015, црни биланс је спао на 3,6 убистава у октобру 2019. а свега 2,1 у марту ове године.

Салвадор се већ деценијама бори са насиљем банди а затвори у овој земљи "пуцају по шавовима". С обзиром да земља има велики проблем с бандама – сматра се да је чак 80 одсто напада почињених у земљи наређено из затвора – многи се плаше да би насиље додатно ескалирало уколико се они пусте у кућни притвор или амнестирају због избијања пандемије.

BBC је у априлу објавио фотографије Тарика Заида, који је провео две године снимајући услове у салвадорским затворима пре него што се пандемија корона вируса проширила на ову централноамеричку државу. Он је добио приступ у шест затвора и тиме стекао редак увид у кажњеничке институције Салвадора.

Затворски чувари носе "фантомке" како би заштитили своје идентитете и спречили да се њихове породице нађу на мети затворених чланова банди. Осуђеници су густо збијени у својим ћелијама, а такви затвори идеално су место за ширење корона вируса.

Salvador zatvor
Салвадор затвор / Извор: Профимедиа

Респираторне болести већ бележе високу стопу у затворима Салвадора. Стопа туберкулозних инфекција у затворима је више од 50 пута већа него у остатку популације у земљи, према Панамеричком журналу студије јавног здравља.

Док затвори Салвадора имају капацитет од 18.051 људи, систем тренутно држи више од 38.000 осуђеника, у несанитарним условима праћених високом температуром и туберкулозом. Нови проблем за председника Букелеа је корона вирус, због чега је он још раније укинуо неке од ванредних мера. Букеле је крајем децембра, пре него што се корона проширила на Салвадор, објавио да ће затвор Чалатенанго бити претворен у универзитет. Тада је рекао да је 600 затвореника пребачено на друга места, а да ће преосталих 730 бити премештено у наредним данима.

Иако је Букеле брзо наредио национални карантин и увео полицијски час у земљи због пандемије, званичне политике за пуштање неких затвореника још нема.

Интерамеричка комисија за људска права изразила је забринутост због услова у затворима, на шта је министар правосуђа и безбедности Рохелио Ривас поручио да је Врховни суд прогласио банде "терористима". Букеле је, пред великом дилемом – ослободити затворенике и ризиковати пораст насиља банди против којег се све време борио, или их држати иза решетака док корона прети да "експлодира" у затворима.

"НБЦ њуз" указује да чланови ривалских банди од краја априла деле пренатрпане ћелије у шест затвора у земљи, што је први пут за три деценије да хиљаде њихових чланова спавају буквално један другом на рамену. Телевизијска мрежа "Телемундо" је у мају добила ексклузивни приступ у затвор Сијудад Бариос, 160 километара источно од престонице Сан Салвадор, и разговарала са ривалским члановима банди који деле ћелију.

Salvador zatvor
Салвадор затвор / Извор: Профимедиа

Авила Гомес из банде 18-Суренос један је од 90 осуђеника у затвору Бариос који деле простор намењен тридесеторици.

- Како можете да видите, пренатрпани смо. Има нас 46 из моје банде и 44 из друге – рекао је он.

Сами затвореници су се организовали – свака ћелија има једног "управника" по банди. У делу затвора који деле банде МС-13 и 18-Суренос, Гомезов колега је Франциско Квинтери.

- Покушавамо да живимо заједно. Ово нисмо очекивали. Изненадило нас је, али координишемо између обе банде како би се функционисало добро – рекао је у мају Квинтеро.

Ово је први пут да је у пракси забележено "примирје" у затворском систему.

Инсајдерски извештај од 29. априла из затвора Изалко изнео је договор и правила коегзистенције међу осуђеним члановима банди. Информација, коју је обезбедио неименовани члан банде, односи се на практична питања попут употребе тоалета и воде, али такође наводи како се треба решавати избијање насиља.

"Ако дође до било каквог проблема у ћелији и животи се изгубе, а онај који је све започео није мртав, мораће то да плати својим животом", једна је од девет тачака извештаја.

Затвор Сијудад Бариос је био "резервисан" за чланове банде МС-13 скоро 15 година, након што су власти Салвадора 2004. донеле контроверзну одлуку да сместе одређену банду по затвору. То је смањило масакре између ривалских банди, али је консолидовало криминалне структуре. Након што је Букеле постао председник дошло је до масовних трансфера између затвора.

Од августа, ривалске банде су делиле секторе затвора Сијудад Бариос, али не и појединачне ћелије, што се променило у априлу. Врата, која су направљена од решетака, прекривена су металним барикадама, буквално запечаћена како затвореници не би могли да комуницирају знаковима или на неки други начин.

Salvador zatvor
Салвадор затвор / Извор: Профимедиа

- Од сада ће све ћелије за чланове банди у нашој земљи бити запечаћене. Они ће бити унутра, у мраку, са својим пријатељима из других банди - навео је Букеле на Твитеру крајем априла.

А Луна је потврдио да важи затворско примирје.

- Дефинитивно није било сукоба између банди у истој ћелији и они, као што су рекли, имају пакт о некоришћењу агресије – рекао је он.

У Сијудад Бариосу посете су забрањене од марта 2016, а особље се мења сваки 21 дан како би се смањио број људи који улазе и излазе из затвора. У ћелијама су сада због пандемије постављена бурад са водом и сапуни и затвореници су добили информације о вирусу.

- Власти су предузеле неке мере и објасниле нам ситуацију – рекао је Карлос Ривера из банде 17-Револуционарио, додајући да затвореници чисте своје ћелије.

Откако је Букеле постао председник у јуну, међу мерама уведеним за затворе са члановима банди нашле су се следеће: држање затвореника у ћелијама током читавог дана осим једног сата, блокирање сигнала мобилних телефона и бежичне везе, те мешање затвореника тако да се у ћелији нађу чланови ривалских банди.

Иако ефикасне, оштре мере владе и лоши услови у којима живе затвореници наишли су на бројне критике активиста за људска права, који указују на "понижење" осуђеника.

- Они су осуђени на ускраћивање слободе, а не на смрт – рекао је Хосе Мигуел Виванко из "Хјуман рајтс воча".

НЕРЕДИ У БЕЈРУТУ: Војска испалила бојеву муницију и гумене метке на демонстранте (ВИДЕО)

НЕРЕДИ У БЕЈРУТУ: Војска испалила бојеву муницију и гумене метке на демонстранте (ВИДЕО)

АМЕРИКА УДАРИЛА НА ЛИБИЈСКОГ КОМАНДАНТА: Хафтар прекршио обећање, нафта је и даље блокирана

АМЕРИКА УДАРИЛА НА ЛИБИЈСКОГ КОМАНДАНТА: Хафтар прекршио обећање, нафта је и даље блокирана

КАКО КОРОНА ВИРУС УНИШТАВА МОЖДАНЕ ЋЕЛИЈЕ: Једне киднапује да би се реплицирао, друге изгладњује до смрти

КАКО КОРОНА ВИРУС УНИШТАВА МОЖДАНЕ ЋЕЛИЈЕ: Једне киднапује да би се реплицирао, друге изгладњује до смрти

ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ ДРЖАВЕ СВЕ ВЕЋЕ! СПРЕМА СЕ РАТ? Тенкови НАТО-а на 15 километара од границе Белорусије

ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ ДРЖАВЕ СВЕ ВЕЋЕ! СПРЕМА СЕ РАТ? Тенкови НАТО-а на 15 километара од границе Белорусије

РУСИЈА ЋЕ РЕАГОВАТИ: Лавров послао јасну поруку Западу

РУСИЈА ЋЕ РЕАГОВАТИ: Лавров послао јасну поруку Западу