Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како је убијен Кенеди: Све теорије о атентату који је већ 56 година под велом тајне

22.11.2019. 09:36
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Džon Kenedi
Џон Кенеди / Извор: Профимедиа

На данашњи дан пре 56 година убијен је Џон Ф. Кенеди, 35. председник САД. 22. новембра 1963. године Џон и његова супруга Џеки возили су се Даласом у отвореној лимузини, када је на председника извршен атентат.

Убиство популарног демократског лидера трајно је трансформисало америчку политику. Током година појавиле су се бројне теорије завере о његовом убиству, а оне ни данас нису нестале.

Према званичној верзији, Кенедија је убио бивши амерички маринац Ли Харви Освалд, који је на њега пуцао из оближње зграде.

Комисија о Атентату на председника Кенедија, позната незванично као Воренова комисија, коју је 29. новембра 1963. успоставио Линдон Џонсон како би расветлила атентат, установила је да је Освалд деловао сам, а 1970-их је утврђено да, иако је Освалд тај који је пуцао, председник Кенеди је највероватније убијен као резултат завере.

Неки критичари тврде да Освалд уопште ни није био умешан и да му је смештено, а развиле су се многе теорије завера, али није се појавио ни један други алтернативни осумњичени. Два дана после атентата, самог Освалда је убио Џек Руби.

"СПАВАО САМ СА 4.000 ПРОСТИТУТКИ" Био је ђубретар, а онда му је лото листић окренуо живот НАГЛАВАЧКЕ (ФОТО/ВИДЕО)

"СПАВАО САМ СА 4.000 ПРОСТИТУТКИ" Био је ђубретар, а онда му је лото листић окренуо живот НАГЛАВАЧКЕ (ФОТО/ВИДЕО)

ОВО ОСТРВО ЈЕ РАЈ НА ЗЕМЉИ, АЛИ КРИЈЕ МРАЧНУ ТАЈНУ: Полиција муку мучи са проблемом који УБИЈА СТАНОВНИШТВО

ОВО ОСТРВО ЈЕ РАЈ НА ЗЕМЉИ, АЛИ КРИЈЕ МРАЧНУ ТАЈНУ: Полиција муку мучи са проблемом који УБИЈА СТАНОВНИШТВО

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА БЕРМУДСКОГ ТРОУГЛА У ЈАПАНУ? Дуго се веровало да се ради о легенди, а онда је пронађен ДОКАЗ

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА БЕРМУДСКОГ ТРОУГЛА У ЈАПАНУ? Дуго се веровало да се ради о легенди, а онда је пронађен ДОКАЗ

Освалд је умро 24. новембра 1963. у "Паркланд Мемориал" болници, у којој је, два дана раније, умро Џон Кенеди. Од атентата на Кенедија кружиле су разне теорије завере, од којих су неке биле у најмању руку луде.

ЗВАНИЧНА ВЕРЗИЈА

Док је Воренова комисија закључила да је Кенедија убио Харви који је деловао сам, три друге истраге, 1968, 1975. и 1978-79. потврдиле су закључак комисије да је Кенеди убијен са два хица са леђа.

Међутим, трећа истрага навела је да постоји велика вероватноћа да је други нападач пуцао у Кенедија и да је "вероватно убијен као резултат завере". Овај закључак је пре пет година одбацио тим историчара и пензионисаних службеника тајне службе, који су користили најновију дигиталну технологију за анализу свих доступних филмова у поцњави и понудили "категоричну потврду" да је Освалд деловао сам.

Ипак, mnnogi мисле да ова званична верзија није тачна.

ТЕОРИЈА О МАГИЧНОМ МЕТКУ

Освалд је испалио само три метка у Даласу, али је убио Кенедија и тешко ранио гувернера Џона Коналија, који је седео испред председника у аутомобилу. Воренова комисија дошла је до "теорије са једним метком" како би објаснила како је Освалд могао да направи толико штете са само три пуцња.

Претпоставља се да су обојица погођена једним метком који је "ушао у горњи део леђа Кенедија, изашао кроз грло а затим је погодио Коналија, пробио му ребро и рулни зглоб и завршио у његовој бутини". Скептици тврде да је "путања метка маштовита" и ову теорију су назвали "теоријом магичног метка".

Džon Kenedi
Џон Кенеди / Извор: Профимедиа/илустрација

ТРАВНАТИ БРЕЖУЉАК

Већина теорија завере око убиства Кенедија врти се око идеје да Освалд није деловао сам. Када је председника погодио метак који га је убио, колона возила је пролазила поред травнатог брежуљка на северној стани улице Елм. Фотографије новинара су забележиле да је убрзо након пуцњаве полиција ухапсила три бескућника у вагону иза брежуљка. Пошто су они били обријани и лепо обучени, спекулисало да су припадници ЦИА а не бескућници.

РАФАЕЛ КРУЗ

Током своје председничке кампање Доналд Трамп је инсинуирао да је отац сенатора Теда Круза, Рафаел, повезан са атентатом. Трампови коментари засновани су на фотографији коју је објавио један таблоид а на којој се види како Рафаел дели летке са Освалдом неколико месеци пре убиства председника.

- Шта је он радио са Освалдом пре смрти, пре атентата? - питао је Трамп. Убрзо је сенатор ово порекао.

- Да будемо јасни: ово је лудо! Ово није разумно - рекао је Круз за УСА тудеј и додао како би сада вероватно требао да "настави даље и призна како је његов отац убио ЏФК-ја, да је она тајни Елвис и да је Џими Хофа сахрањен у његовом дворишту".

ДУГА ЛИСТА КРИВАЦА

Ако је Освалд плаћени убица, а не само незадовољни појединац, ко га је онда плаћао? Листа потенцијалних кандидата је дуга, а нека имена спомињу се чешће од других:

УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК: Бескућница тражила од пролазника новац, он је хладнокрвно УПУЦАО! (ВИДЕО)

УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК: Бескућница тражила од пролазника новац, он је хладнокрвно УПУЦАО! (ВИДЕО)

ЦИА - идеја да је атентан завера ЦИА звучи бизарно, али теоретичари завере сугеришу да је председника наводни коментар да "жели да рабије ЦИА у хиљаду комада и распрши их на ветру" учинио метом агенције. Друге теорије сугеришу да је један од три бескућника заправо био Е. Ховард Хунт, бивши оперативац ЦИА, који је био укључен у Инвазију у Заливу свиња, операцију рушења кубанског лидера Фидела Кастра.

Дејв Пери, стручњак за Кенедија, истакао је да је бивши шеф ЦИА Ален Дулес био члан Воренове комисија, која је утврдила да је Освалд деловао сам.

МАФИЈА - зашто би мафија желела да Кенеди буде мртав? Зато што је његов брат Роберт ударио на организовани криминал. Роберт је тада био јавни тужилац САД а његов "крсташки рат против мафијаша" довео је до наглог пораста броја кривичних гоњена великих мафијашких фигура.

КГБ - неки твде да су и Совјети имали очигледан, јак мотив да убију председника, како би се осветили за понижавање СССР-а за време Кубанске кризе 1962. године. Освалд је био комуниста и провео је доста времена у СССР-у. Његова "руска одисеја" пружила је КГБ-у пуно прилика за интеракцију са њим.

Линдон Б. Џонсон - једно истраживање из 2003. године показало је да 20 одсто Американаца верује да Џонсон има неке везе са атентатом. У теоријама завере спомиње се "његова жеља да постане председник, потреба да прикрије скандале и његово учешће у ФБИ".

Džeki Kenedi
Џеки Кенеди / Извор: Профимедиа

Ово је првенствено засновано на саопштењима Медлин Браун, која је тврдила да је имала аферу са Џонсоном. Браун је дуго тврдила како је присуствовала забави ноћ пре убиства на којој су били бивши потпредседник Ричар Никсон и директор ФБИ-ја Џ. Едгар Хувер, када јој је Џонсон шапнуо да "након сутрашњег дана, они Кенедијеви неће више да ме срамоте. То није претња, то је обећање".

МАЛИ ЗЕЛЕНИ ЉУДИ - једна теорија тврди да је Кенеди убијен јер је показивао превише интереса за "ванземаљску активност". Постоје два "кључна доказа" који ово потврђују.  Једно је писмо које је Кенеди послао ЦИА и у којем је тражио да види тајне НЛО фајлове.

Други доказ је напомена високог званичника ЦИА који каже да "не смеју да дозволе да председник види тајни материјал".

ЏЕКИ КЕНЕДИ - по овој теорији, Кенедија је убила рођена жена. Неки тврде да је Џеки сакрила пиштољ у оближњу саксију након убиства. Међутим, они који ово тврде превидели су чињеницу да је Џеки била на оку хиљадама посматрача у отвореној лимузини.

ВОЗАЧ - заговорници ове теорије сугеришу да је агент тајне службе, Вилијам Грир, возач председникове лимузине, покувао окидач. Међутим, други истичу да оно што у почетку изгледа као пиштољ заправо одраз сунца на коси његовог колеге, Роја Келермана.

ЧОВЕК СА ЦРНИМ КИШОБРАНОМ - неки посматрачи истакли су "мистериозног" мушкарца који је држао црни кишобран док је пролазила колона са председником. Дан атентата био је светао и без облака, нико у гомили не носи кишобран осим једног човека. И тај човек стоји тамо одакле су испаљени пуцњи.

Човек који је носио кишобран, Луи Стивен Вит, рекао је како је кишобран био протест против политике умирења оца Џона Кенедија. Кишобран је био подсећање на заштитни знак Невила Чемберлеина, који је имао надимак Човек кишобран, а који се пре Другог светског рата залагао за концесије нацистима како би се избегао конфликт. Многи су прихватили његово објашњење.

ПРИЈАТЕЉСКА ВАТРА - неки истичу да је један од Кенедијевих телохранитеља случајно убио председника. Када је Освалд запуцао, агент тајне службе Џорџ Хикеј узео је аутоматску пушку како би узвратио ватру. Када је ауто изненада стао, он је грешком пуцао.

Džon F. Kenedi puši cigaru
Џон Ф. Кенеди пуши цигару / Извор: Профимедиа

КЕМБРИЏСКА ВЕЗА

Једно од бизарних откића из поверљивих докумената било је извештавање да је британски локални лист, Кембриџ њуз, добио анонимни позив о "неким великим вестима" у САД, мало пре атентата. Непозната особа је рекла како новинар треба одмах да позове амбасаду САД у Лондону због неких велики вести, а онда је спустила слушалицу.

ЗАПРУДЕР ФИЛМ

Ако постоји један доказ који служи да ублажи и покрене теорије више него иједан други, онда је то филм Абрахама Запрудера од 26 секунди. Иако је филм приказан ФБИ-ју и тајној служби убрзо након атентата, цео филм је држан у тајности 12 година, због чега су покренуте бројне завере. Држање у тајности значи да је влада желела нешто да сакрије, говорили су теоретичари завере.

Поред свих ових теорија завере, једна чињеница је тачна: Џон Ф. Кенеди је умро 22. новембра 1963. Међутим, постоје нејасноће и око времена смрти, па док једни верују да је био жив по доласку у болницу, други мисле да је био мртав пре него што је испаљен последњи хитац.

У извештају Воренове комисије наводи се да је ЏФК могао да преживи рану на врату изазвану првим пуцњем, али не и оштрећење мозга које је направио други метак.

- Са медицинске перспективе, председник Кенеди је био жив када је стигао у болницу. Доктори су приметили да је имао срчани ритам и правио је неке респираторне напоре. Али његово стање је било безнадежно, а изузетни напоруи доктора да га спасу били су узалудни - наводи се у извештају.

Прави МОГЛИ! Одрастала је у друштву ОПАСНИХ ЗВЕРИ: Забележен сваки корак девојчице у дивљини! (ВИДЕО)

Прави МОГЛИ! Одрастала је у друштву ОПАСНИХ ЗВЕРИ: Забележен сваки корак девојчице у дивљини! (ВИДЕО)

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) СТРАВИЧНА СМРТ: Пропали кроз асфалт, а онда су се "живи скували"! (ВИДЕО)

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) СТРАВИЧНА СМРТ: Пропали кроз асфалт, а онда су се "живи скували"! (ВИДЕО)

СТРАВИЧНА ЕКСПЛОЗИЈА: Свемирски брод РАЗНЕСЕН током тестирања (ФОТО, ВИДЕО)

СТРАВИЧНА ЕКСПЛОЗИЈА: Свемирски брод РАЗНЕСЕН током тестирања (ФОТО, ВИДЕО)

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПОЗНАТА ГЛУМИЦА КОЈА ЈЕ ГЛУМИЛА СА БИКОВИЋЕМ ПРЕТУЧЕНА: Возач је извукао из аута и почео да је УДАРА

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПОЗНАТА ГЛУМИЦА КОЈА ЈЕ ГЛУМИЛА СА БИКОВИЋЕМ ПРЕТУЧЕНА: Возач је извукао из аута и почео да је УДАРА

БИЗАРНО ОТКРИЋЕ: Испод терена средње школе случајно откривено 145 ГРОБОВА (ВИДЕО)

БИЗАРНО ОТКРИЋЕ: Испод терена средње школе случајно откривено 145 ГРОБОВА (ВИДЕО)

БОНУС ВИДЕО: Од детета и учитеља до особе са ЈУГОСЛОВЕНСКИМ НАГЛАСКОМ: Он је у себи имао 24 личности, а једна од њих починила је ЈЕЗИВ злочин (ВИДЕО)