Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКВА ЋЕ БИТИ СУДБИНА ЧОВЕЧАНСТВА АКО НЕКО СТИСНЕ "ЦРВЕНО ДУГМЕ" Можемо ли да преживимо нуклеарни рат?

01.10.2022. 22:18
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Nuklearni rat
Нуклеарни рат / Извор: Профимедиа/илустрација

Нуклеарни рат би подразумевао стотине хиљада експлозија што би створило ситуацију за коју једноставно немамо релевантно искуство

Након што је руски председник Владимир Путин прошле недеље запретио коришћењем нуклеарног оружја, рекавши да овог пута не блефира, свет се опет нашао на ивици нуклеарног рата.

НА СРЕЋУ, НИЈЕ БИЛО ЖРТАВА: Угашен пожар у хостелу у Москви, евакуисано 300 људи

НА СРЕЋУ, НИЈЕ БИЛО ЖРТАВА: Угашен пожар у хостелу у Москви, евакуисано 300 људи

НАУЧНИ ЕКСПЕРИМЕНТ ПОШАО ПО ЗЛУ: У стравичној експлозији повређено је 18 људи, укључујући 10 деце (ВИДЕО)

НАУЧНИ ЕКСПЕРИМЕНТ ПОШАО ПО ЗЛУ: У стравичној експлозији повређено је 18 људи, укључујући 10 деце (ВИДЕО)

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА? Односи Руске православне цркве и Ватикана више не постоје

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА? Односи Руске православне цркве и Ватикана више не постоје

Иако многи сматрају да су шансе да до нуклеарног сукоба дође, ипак страх постоји, а стручњаци објашњавају разарајуће ефекте нуклеарног оружја - Шта нуклеарно оружје може? Како постижу своју деструктивну сврху? Како би изгледао нуклеарно рат и време после њега?

У чланку који следи, извод из књиге Ричарда Волфсона и Ференца Далноки-Вереса "Нуклеарни избори за 21. век", аутори истражују ова и сродна питања која откривају најстрашније реалности нуклеарног рата.

Експлозија бомбе: Краткорочни ефекти

Најнепосреднији ефекат нуклеарне експлозије је интензиван налет нуклеарног зрачења, укључујући гама зраке и неутроне.

Ово директно зрачење се производи у самим нуклеарним реакцијама оружја и траје само секунду. Смртоносна директна радијација простире се скоро миљу од експлозије 10-килотона. Код већине оружја, међутим, директно зрачење је од малог значаја јер други смртоносни ефекти углавном обухватају веће удаљености.

Важан изузетак је оружје са појачаним зрачењем, или неутронска бомба, која максимизира директно зрачење и минимизира друге деструктивне ефекте. Експлодирајуће нуклеарно оружје моментално испари само од себе. Оно што је микросекунду раније било хладан материјал постаје гас топлији него сунчево језгро од 15 милиона степени.

Овај врући гас емитује своју енергију у облику рендгенских зрака, који загревају околни ваздух. Ватрена лопта прегрејаног ваздуха се формира и брзо расте; 10 секунди након експлозије од 1 мегатона, ватрена лопта је у пречнику миљу. Ватрена лопта сија видљиво од сопствене топлоте - тако видљиво да су почетне фазе ватрене лопте од 1 мегатона много пута светлије од Сунца чак и на удаљености од 50 миља. Поред светлости, ужарена ватрена лопта зрачи топлоту.

Nuklearni rat
Нуклеарни рат / Извор: Профимедиа

Овај термални блиц траје много секунди и чини више од једне трећине експлозивне енергије оружја. Ова интензивна топлоза може да запали ватру и изазове тешке опекотине на изложеном телу чак 20 миља од велике термонуклеарне експлозије. Две трећине повређених у Хирошими показали су доказе таквог сагоревања.

Како се ватрена лопта која се брзо шири гура у околни ваздух, ствара талас експлозије који се састоји од наглог скока ваздушног притиска. Експлозивни талас се у почетку креће напоље хиљадама миља на сат, али успорава како се шири. Носи отприлике половину експлозивне енергије бомбе и одговоран је за већину физичког уништења.

Нормалан ваздушни притисак је око 15 фунти по квадратном инчу. То значи да сваки квадратни инч вашег тела или ваше куће доживљава силу од 15 фунти. Обично не осећате ту силу, јер се ваздушни притисак нормално врши подједнако у свим правцима, тако да је 15 фунти које гурају квадратни инч вашег тела у једном правцу уравнотежено са 15 фунти које гурају у другу страну.

Обично не осећате такву силу, али оно што осећате је надпритисак, узрокован већим притиском ваздуха на једној страни објекта.

Ако сте икада покушали да отворите врата против јаког ветра, искусили сте превелики притисак. Прекомерни притисак од чак 1/100 по квадратном инчу могао би учинити да се врата скоро не могу отворити. То је зато што врата имају много квадратних инча - око 3.000 или више. Дакле, 1/100 по квадратном инчу додаје много фунти.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Експлозијски талас нуклеарне експлозије може створити надпритисак од неколико миља по квадратном инчу од места експлозије. У предњем зиду скромне куће има око 50.000 квадратних инча - а то значи 50.000 фунти или 25 тона силе чак и при надпритиску од 1 по квадратном инчу. Надпритисак од 5 квадратних инча је довољан да уништи већину стамбених зграда. Надпритисак од 10 по квадратном инчу руши већину фабрика и комерцијалних зграда.

Људи су релативно имуни на сам надпритисак. Али нису имуни на рушење зграда или делове стакла који лете ваздухом. Због тога ефекти експлзије изазивају много више жртава, а ефекти зависе од од тога које оружје је детонирано.

Најраспрострањенија оштећења на зградама настају у ваздушном удару, детонацији хиљадама стопа изнад мете. Експлозивни талас из ваздушног праска одбија се од тла, што повећава његову разорну моћ. Насупрот томе, експлозија тла копа огроман кратер и уситњава све у непосредној близини, али њени ефекти експлозије се не протежу тако далеко.

Нуклеарни напади на градове би вероватно користили ваздушне ударе, док би се експлозија на тлу користила на ојачаним војним циљевима као што су подземни ракетни силоси.
Колико далеко се простиру деструктивни ефекти?

То растојање - радијус уништења - зависи од приноса експлозива. Обим који обухвата дати ниво уништења директно зависи од приноса оружја. Повећање приноса до десет пута онда повећава радијус уништења. Подручје уништења расте брже, али још увек није у директној пропорцији са приносом.

То релативно споро повећање уништавања са повећањем приноса је један од разлога зашто је више мањих оружја ефикасније од једног већег. Двадесет бојевих глава од 50 килотона, на пример, уништавају приближно три пута већу површину, тачније као оружје јачине једног мегатона.

Радијус уништења такође зависи и од степена деструкције коју желите да постигнете. Грубо речено, удаљеност на којој надпритисак падне на пет квадратних инча, сматра се добрим деструктивним радијусом. Међутим, многи људи који се налазе ван овог радијуса такође би настрадали.

Ударни талас завршио би се након једног минута. Пожари који би настали након удара, могуће да би се груписали у велику ватрену олују која би могла да развије сопствене ветрове и доведе до даљег ширења стихије. Врели гасови који би се дизали изнад ватрене олује ушли би у атмосферу. Ватра у комбинацији са отровним гасом могла би да потроши довољно кисеоника и доведе до гушења оних који су преживели удар.

Током Другог светског рата у бомбардовању Хамбурга, отровне хемикалије довеле су до стварања ватрене олује која је однела 45.000 живота. Бацање атомске бомбе на Херошиму изазвала је ватрену олују, међутим, она није настала након бомбардовања Нагасакија због природе терена. Ова ватрена олуја није погубна само по оне који живе у подручју на ком је дошло до удара, већ има и дугорочне негативне утицаје на климатске промене.

Nuklearni potencijal SAD i Rusije
Нуклеарни потенцијал САД и Русије / Извор: Профимедиа/илустрација

Падавине

И нуклеарно и обично оружје ствара деструктивне ефекте, али је оно различите магнитуде. Међутим, радиоактивне падавине, су појава која је својствена нуклеарном наоружању. Те падавине се састоје од производа фисије, али и других радиоактивних материја.

Ове падавине које су пуне радиоактивних честица могу да падају на земљу не само годинама, већ и деценијама. У тим ситуацијама, од оних који су успели да преживе, захтева се да најмање 48 сати не излазе напоље.

Које ће се честице наћи у овим падавинама, зависи од типа оружја, његове снаге и места где ће се оно искористити. На пример, иако неутронска бомба производи директно радиоактивно зрачење, она доводи до стварања мале количине падавина.

Бомбе јачине као оне које су бачене на Хирошиму и Нагасаки доводе до настанка обилних локалних падавина. Међутим, оружја која су дизајнирана по принципу физија - фусија - физија, а која се данас користе у производњи термонуклеарног оружја, могу да изазову ове падавине на глобалном нивоу.

Већина ових падавина долази од фисије У-238, омотача који окружује фузионо гориво. Глобални ефекат овог огромног оружја потиче делом од саме количине радиоактивног материјала, а делом из чињенице да се радиоактивни облак диже дубоко у стратосферу, где ће можда бити потребно неколико месеци или чак година да доспе назад до земље.

Иако нисмо имали нуклеарни рат од бомбардовања Хирошиме и Нагасакија, падавине су један од ефеката са којим имамо искуства. Нуклеарна тестирања која су извођена, пре Споразума о делимичној забрани тестирања, који је потписан 1963. године довела је до значајних падавина, а ефекти тог зрачења се осећају и данас.

Тип падавина такође зависи и од чињенице да ли је бомба експлодирала на земљи или у атмосфери. Уколико је бомба експлодирала у ваздуху, ватрена лопта неће додирнути земљу, па ће се самим тим и радијација дићи у стратосферу. Међутим, уколико до експлозије дође на земљи, настаће огроман кратер, а велика количина земље, камења и других материја дићи ће се у ваздух. Радиоактивне честице ће се залепити за те предмете и они ће након што се дигну у ваздух, врло брзо вратити назад на тло.

Evropa
Европа / Извор: Профимедиа

Радиоактивне падавине ће можда спрати велику количину радијације, коју ће упити земља и вероватно ће доћи до стварања црвених зона на местима где ће зрачење бити најјаче.

У Олбанију, у држави Њујорк, недалеко од места где су извођена нуклеарна тестирања, мештани су примили зрачење које је десет пута веће од дозвољеног. Тачна количина падавина зависиће од брзине и смера у ком ће се кретати ветар, а ове отровне падавине могу да се прошире и неколико стотина миља далеко од места у ком се догодила експлозија. Међутим, количина отровних супстанци ће се смањивати како буде пролазило њихово време полураспада.
Препоруке

Влада САД недавно је издала смернице о томе како одговорити на нуклеарну детонацију. Једна препорука је да се регион уништења услед експлозије подели на три одвојене зоне. Најудаљенија зона оштећења је она која оставља за собом сломљени прозоре на зградама и повреде које се лако санирају. Следећа је зона умерене штете која оставља значајна оштећења на зградама, рушевине, штете на водоводним системина, преврнуте аутомобиле, пожаре и људе са тешким повредама. Коначно, постоји зона озбиљног оштећења, где су зграде потпуно срушене, ниво радијације је висок, а мале су шансе да ће ико у овој зони успети да преживи.

Препоруке такође дефинишу опасну зону падавина која обухвата различите зоне оштећења. Они који први реагују морају да предузму посебне мере предострожности док се приближавају зони падавина како би ограничили сопствену изложеност радијацији. Опасна зона падавина може лако да се протегне на удаљеност од 15 до 30 километара од места детонације у зависности од експлозива и временских услова.
Електромагнетни пулс

Уколико нуклеарно оружје експлодира у ваздуху на великој висини, након експлозије неће доћи до ниједног ефекта који је раније описан, а неће се створити ни контаминиране локалне падавине. Међутим, интензивни гама зраци избациваће електроне из ваздуха, а када се експлозија догоди у разређеном ваздуху због високе надморске видине, ови ефекти ће се проширити стотинама километара даље. Док буду кружили у магнетном пољу земље, ти електрони ће стварати интензиван пулс радиоталаса, који је познат под именом електромагнетни пулс.

Примера ради, уколико до експлозије дође на удаљености од 320 километара од границе, отровни облак би могао да се прошири на целу земљу. Електромагнетни пулс би био толико јак да би могао да изазове оштећења на електричним уређајима, сателитима које користи војска у комуникацији.

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Војска САД је 1962. године детонирала бомбу јачине 1,4 мегатона у близини једног острва у Пацифику. Становници Аустралије и Новог Зеланда су након тога рекли да су осетили експлозију, а да су на небу видели велики црвени облак. На Хавајима који је од овог острва одаљен неких 1.000 километара рекли су да су на небу видели зелени облак, а такође је за кратко време попуцао велики број уличних светиљки.

САД и СССР су имале укупно 20 тестирања која се односе на електромагнетни пулс, међутим, нејасно је какве би последице могао да остави на данашње осетљиве електричне уређаје.

Од 1963. године немогуће је проучавање ефекта који електромагнетни пулс има, али су ипак многи електрични уређаји данас дизајнирани тако да нуклеарно оружје минимално утиче на њих. Упркос томе, коришћење електромагнетног пулса током ратовања може да доведе до хаварије система за контролу и комуникацију коју користи војска.

Многе државе широм света развијају моћно оружје које корисати микроталасе, међутим нуклеарно оружје није дизајнирано тако да може да произведе електромагнетни пулс. Ово оружје, које другачије називају е-бомбе, емитују снажне пулсеве микроталаса који могу да униште електронику на пројектилима, зауставе аутомобиле и оборе дронове.

Након што смо се упознали са разарајућим ефектима које нуклеарно оружје има на људе и околину, поставља се питање како се доносе нуклеарне одлуке у случају када дође до нуклеарног рата, а комуникација међу војницима је отежана због проглема са електромагнетним пулсом.  То су тешка питања, али војни стратези на њих морају да имају одговоре.

Nuklearna bomba
Нуклеарна бомба / Извор: Профимедиа/илустрација

Нуклеарни рат

До сада смо разматрали ефекте једне нуклеарне експлозије. Али нуклеарни рат би подразумевао стотине хиљада експлозија што би створило ситуацију за коју једноставно немамо релевантно искуство.

Упркос споразумима о смањењу оружја који трају деценијама, и даље у арсеналима широм света постоји на хиљаде нуклеарног наоружања. Детонирање само мајушног дела тог оружја изазвало би масовне жртве.

Какав би био нуклеарни рат? Кад помислите на нуклеарни рат, вероватно замишљате тотални холокауст у којем противници ослобађају арсенале свог оружја у покушају да нанесу највећу штету.

Многи људи, укључујући ауторе овог текста, верују да би несрећа била највероватнији исход скоро сваке употребе нуклеарног оружја међу суперсилама.

Али, нуклеарни стратези истражили су многе сценарије који не обухватају свеобухватну нуклеарну размену. Какви би могли да буду ти ограничени нуклеарни ратови? Да ли би заиста могли да остану ограничени?

Izrael, Iran
Израел, Иран / Извор: Профимедиа

Ограничени нуклеарни рат

Један облик ограниченог нуклеарног рата био би попут конвенционалног конфликта на бојном пољу али уз употребу тактичког нуклеарног оружја ниског приноса.

Ево једног хипотетичког сценарија: После припајања Крима 2014. године, Русија напада једну балтичку земљу тенковима и копненим снагама, док су Сједињене Државе обузете унутрашњом кризом. НАТО одговара одлучном контрасилом, уништавајући руске тенкове борбеним авионима, али то не умањује руску одлучност.

Русија одговара са још више тенкова и бомбардујући НАТО положаје, убијајући неколико стотина војника. НАТО такву агресију не може да толерише и да би спречио даље руско напредовање лансира тактичко нуклеарно оружје ниског приноса позиционирано на варијабилни принос подешен најниже што би било равно само 300 тона ТНТ.

Циљ је да се сигнализира Русији да је прешла линију и да се деескалира ситуација. Акције НАТО засноване су на страху да ако не би зауставио руску агресију, резултат би био тотални рат у северној Европи.

О овој стратегији заправо се разговара у вишим круговима у Пентагону. Привлачност концепта је у томе што би употреба неколико комада нуклеарног оружја ниског приноса, могла да покаже решеност уз надани исход да ће се друга страна обуставити своје агресивно понашање (овај концепт је познат као ескалација ради деескалације).

Претпоставка је да би нуклеарни напад остао ограничен, да би се стране вратиле за преговарачки сто и да би превладао глас разума.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Реутерс

Међутим, то претпоставља ланац догађаја у којем би се све одвијало као што се очекује. Занемарује се непобитна чињеница да су, као што је пруски генерал Карл фон Клаузевиц приметио у 19. веку "три четвртине фактора на којима се заснива деловање у рату, обавијене маглом мање или веће неизвесности".

Често стварана магла рата, ово описује недостатак јасноће у ситуацијама током рата на којима се заснивају одлуке. У описаном сценарију, сензор би могли да буду оштећени или отежане линије комуникације које би пријавиле природу нуклеарног оружја ниског приноса. Као резултат тога, Русија би могла да помисли да јој је земља угрожена и могла би одговорити свеопштим нападом уз употребу стратешког нуклеарног наоружања, што би резултирало милионима мртвих.

Постоји сваки разлог да се верује да ограничени нуклеарни рат не би остао ограничен. Ратна игра из 1983. позната као "Проуд Пропхет" укључивала је тајне планове о нуклеарном рату и у њој су учествовали високопозиционирани доносиоци одлука укључујући министра одбране у администрацији председника Роналда Регана Каспара Вајнбергера.

Ратна игра следила је стварне планове, али је неочекивано завршила у тоталном нуклеарном уништењу са више од пола милијарде жртава у првом нападу, не укључујући накнадне смртне случајве услед глади.

Ова вежба је открила да ограничени нуклеарни удар може и да не постигне жељене резултате. У овом случају, разлог томе је што је тим који је играо за Совјетски савез одговорио на ограничени амерички нуклеарни удар снажним свеопштим нуклеарном нападом.

А шта са нападом на Северну Кореју? Неки у америчкој администрацији 2017. заговарали су стратегију "крвавог носа" према флагрантном кршењу међународног права од стране Пјонгјанга. То значи да би одговарајући на претећу акцију Северне Кореје, САД уништиле једну значајно место "крвавом носу Пјонгјанга".

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

За то би послужио нуклеарни напад ниског приноса или напад конвенционалним оружјем. Стратегија "крвавог носа" ослања се на очекивање да би САД толико надјачале Пјонгјанг да би се одмах повукао и не би реаговао.

Међутим, Северна Кореја би могла да схвати сваки тип агресије као напад са циљем збацивања њеног режима и могла би да пружи одговор по систему "све или ништа" користећи оружје за масовно уништење (које би могло да укључи и ограничено нуклеарно оружје, као и велики део конвенционланих снага).

У септембру 2017. на врхунцу вербалне комуникације између председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, САД су упутиле бомбардере Б-1Б који су пролетели поред обале Северне Кореје, и још северније дуж демилитаризоване зоне, даље него што су САД икад учиниле, иако су и даље били изнад међународних вода.

Северна Кореја тада није уопште одговорила, а аналитичари су се запитали да ли су бомбардери уопште откривени. Непознавање севернокорејских способности да разликују оружане системе могло би да створи ситуацију попут ове и доведе до тога да Севернокорејци схвате било какав упад као "напад на своју земљу, начин живота и част".

Управо је овако напад протумачио совјетски тим у ратној игри "Проуд Пропхет".

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Шта у случају напада на САД?

Следеће питање је евентулни ограничени напад на САД. Претпоставимо да неки противник са нуклеарним оружјем одлучи да нападне америчке нуклеарне снаге за брзо реаговање (што је немогуће с обзиром на нукерне ракетне подморнице, али нуклеарни планери разматрају и тај сценарио са смртном озбиљношћу).

Многе државе у САД имају бар једну мету - базу нуклеарних бомбардера, базу за подморнице или силосе за интерконтиненталне ракете, које би гарантовале уништење у таквом нападу. Напад за који би било довољно само мала количина стратешког нуклеарног оружја у руском арсеналу, могао би да убије милионе цивила.

Они који живе у близини таргетираних база бомбардера и подморница би доживели експлозију и ефекте локалне радијације. Интензивне радиоактивне падавине након рафалних експлозија у силосима са ракетама на америчком средњем западу проширило би се све до обале Атлантика. Падавине би такође контаминирале и значајан део америчких усева и убило стоку.
Са друге стране, америчка индустријска база би остала релативно неоштећена, ако се не догоде даљи окршаји.

За разлику од напада на војне мете, непријатељ би можда желео да оштети америчку економију тако што би уништио виталну индустријску грану. Тако би у једном хипотетичком нападу, који је разматрала Канцеларија Конгреса за технолошку процену, 10 совјетских ракета типа SS-18, свака опремљена са осам бојевих глава тешких једну мегатону, напало би постројења за прераду нафте у САД.

Резултат тога било би уништење две трећине капацитета америчких рафинерија. Чак и уз евакуацију већих градова у хипотетичкој кризи, у нападу би погинуло пет милиона Американаца. У сваком од ових сценарија "ограничених" нуклеарних напада било би убијено на милионе Американаца, много више од 1,2 милиона колико је убијено у свим ратовима у историји САД.

Да ли желимо да разматрамо ограничени нуклеарни рат као реалистичну могучност? Да ли верујемо да би нуклеарни рат могао да се ограничи на "само" неколико милиона жртава? Да ли верујемо да професионални стратешки планери који припремају наш могући нуклеарни одговор на противничке претње? Који ниво нуклеарне припремљености нам је потребан да бисмо одвратили напад?

Američka vojska
Америчка војска / Извор: Профимедиа

Свеопшти нуклеарни рат

Било да се ради о ескалацији ограниченог нуклеарног сукоба или директном нападу пуног обима, свеопшти нуклеарни рат остаје могућ све док нуклеарне нације имају стотине до хиљаде оружја уперено једна у другу. Какве би биле последице свеопштег нуклеарног рата?

Унутар појединачних циљаних градова преовладавали би услови описани раније за појединачне експлозије. Већина градова би, међутим, вероватно била гађана вишеструким оружјем.

Владине процене сугеришу да би више од половине становништва Сједињених Држава могло бити убијено услед брзих ефеката свеопштег нуклеарног рата. За оне у одговарајућим радијусима уништења, не би било велике разлике да ли је њихова експлозија била изолована или део рата. Али за преживеле у мање оштећеним областима, разлика би могла бити драматична.

Узмите у обзир повређене. Опекотине протежу се далеко изнад радијуса уништења од 5 квадратних инча. Једна нуклеарна експлозија могла би да произведе 10.000 случајева тешких опекотина које захтевају специјализовани медицински третман. У свеопштем рату могло би бити неколико милиона таквих случајева.

Ипак, Сједињене Државе имају капацитете за лечење мање од 2.000 случајева опекотина - практично сви у урбаним подручјима која би била изједначена нуклеарним експлозијама. Жртве опекотина које би могле бити спааене, ако су њихове повреде настале из неког изолованог узрока, поклекле би након нуклеарног рата.

Исто важи и за фрактуре, посекотине, згњечене лобање, пробушена плућа и безброј других повреда задобијених као резултат нуклеарне експлозије. Где би били лекари, болнице, лекови, опрема потребна за њихово лечење? Већина би лежала у рушевинама, а они који би остали били би неадекватни огромном броју повређених. Опет би умрли многи које би модерна медицина иначе могла спасити.

Američka vojska
Америчка војска / Извор: Профимедиа

У свеопштем рату, смртни исход би "прекрио" већину територија САД. Преживели би могли да избегну излагање смртоносном нивоу радијације само у случају да се налазе у склоништу са довољно воде, хране и лекова. Чак и тада милиони би били изложени нивоима радијације толико високим да би им био ослабљен имунитет и бележило би се све више оболевања од канцера.

Ослабљени имунитет довео би до смртних исхода услед најобичније инфекције, пошто не би постојале адекватне медицинске установе за лечење. Такође, ширење болести из контаминираних извора воде, немогућност приступа уређеним санитарним чворовима, недостатак лековима и милиони мртви могле би да досегну ниво епидемије.

Није ни чудо што је међународна група Лекари за друштвену одговорност назвала нуклеарни рат „последњом епидемијом“. Покушаји да се ограничи штета за градове, предграђа и индустрије претрпели би сходно третману повређених људи. Нестало би ватрогасне опреме, водоснабдевања, електричне енергије, опреме, залиха горива и комуникација за хитне случајеве.

Превоз у и из погођених градова био би блокиран рушевинама. Недостатак опреме за праћење радијације и особља обученог за рад би отежало сазнање где хитне екипе могу безбедно да раде. Највише од свега, не би било здравих суседних градова да се позову у помоћ... Сви би били осакаћени у свеопштем рату. Да ли се може преживети нуклеарни рат? Процене су да би више од половине популације САД изгинуло у свеопштем нуклеарном рату. А шта би се догодило са преживелима?

У надавним студијама коришћен је детаљан 3Д модер терена, да би се проучио ефекат напад на Вашингтон и Лос Анеђеле снаге 10-килотона са намером да се одговори на питање да ли преживели треба да се евакуишу или да остану где јесу. Сада се препоручује боравак у затвореном простору 48 сати након нуклеарне експлозије. То време омогућава да нивои радијације опадају на фактор 100. Штавише, зграде између преживелог и експлозије могу да блокирају најгоре, а улазак дубоко у зграду може још више да смањи нивое. Исти аргументи за склониште важе и за преживеле у неурбаним подручјима.

Atomska bomba
Атомска бомба / Извор: Профимедиа

Ове нове студије, међутим, разматрају само појединачне детонације које се могу десити у терористичком или лажном нападу. Разматрајући свеопшти нуклеарни рат, морамо да поставимо још једно питање: Шта онда? Појединци би могли да преживе неко време, али шта се догађа на дужи рок? Шта се догађа са друштвом у целини?

Екстремни и тимски напори морали би да се уложе како би постојала могућност за преживљавања, али, да ли би ослабљени и шокирани људи могли да уложе тај напор?

Како би појединци реаговали када гледају како њихови вољени умиру од изложености радијацији или задобијених повреда које нема ко да лечи? Да ли би важила крилатица "свако за себе", која би онемогућила тимски рад који је преко потребан да би се друштво одржало?

Како би становници неоштећених, руралних подручја реаговали на најезду преживелих из урбаних подручја? Какве би владајуће структуре могле да функционишу у оваквом послератном времену и како би људи могли да знају шта се догађа у остатку земље? Да ли би и међународне организације ово могле да издрже.

Појединци који се баве изучавање нуклеарног рата виде послератно друштво у трци са временом. Свеобухватни рат би уништио већи део производних капацитета нације и убио би многе стручњаке који би могли да помогну у вођењу друштвене и физичке реконструкције. Рат би такође уништио залихе хране и другог материјала потребног за преживљавање.

Са друге стране, намирнице које би "преживеле" могле би да буду доступне само малом делу становништва. Изазов за преживеле би било да организују производњу хране и других потрепштина пре него што понестане предратних залиха.

Да ли би преживели након свега били способни то да ураде? То је веома важно "нуклеарно питање". Толико важно да је најбоље и не одговорити на њега, пошто би само свеопшти нуклеарни рат могао да пружи дефинитвно тачан одговор на исто.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Климатски ефекти

Нуклеарни рат великих размера "упумпао" би велике количине хемикалија и прашине у атмосферу. Човечанство је било дубоко у нуклеарном добу пре него што су научници добро сагледали могуће последице овога. Оно што су открили није било охрабрујуће.

Горња атмосфера укључује слој појачан озонским гасом, необичном формом кисеоника који снажно апсорбује УВ зраке. У недостатку овог озонског омотача, више УВ зрачења би стигло до површине Земље, са разним штетним ефектима.

Нуклеарни рат би произвео огромне количине хемикалија које троше озон, а студије сугеришу да би чак и "скромна" нуклеарна размена резултирала невиђеним повећањем изложености УВ зрачењу. Појачано УВ зрачење може оштетити морски живот, а људи би могли да добију опекотине од сунца. Више УВ зрачења би такође довело до веће инциденце фаталних карцинома коже и општег слабљења људског имуног система.

Још алармантнија је чињеница да би се чађ из пожара спаљених градова након нуклеарне размене издигла високо у атмосферу. Студија из 1983. коју су урадили Ричард Турко, Карл Саган и други (такозвани TTAPS папир) шокирала је свет сугестијом да би чак и скромна нуклеарна размена - само 100 бојевих глава - могла да изазове драстично глобално хлађење јер чађ у ваздуху блокира долазну сунчеву светлост.

У свом најекстремнијем облику, ова хипотеза нуклеарне зиме подигла је могућност изумирања људске врсте. Иначе, ово није прво изумирање изазвано прашином о којем научници размишљају. Тренутно размишљање је да су диносауруси изумрли као резултат климатских промена изазваних атмосферском прашином услед удара астероида. Заиста, та хипотеза је помогла да се покрену "нуклеарна зимска истраживања".

Оригинална студија "нуклеарне зиме" користила је комјутерски модел који није био софистициран у поређењу са данашњим климатским моделима и подстакао је жестоке контроверзе међу научницима који се баве атмосфером.

Irak u plamenu tokom Prvog zalivskog rata
Ирак у пламену током Првог заливског рата / Извор: Профимедиа/илустрација

Иако није главни истраживач публикације, Саган је позајмио своје име како би се објавио рад. Два месеца пре него што је Сциенце објавио рад, одлучио је да резултате представи у штампи. Ово се изјаловило, јер су Сагана исмевали познати физичари попут Едварда Телера који је имао удела у одржавању мита да се нуклеарни рат може победити и веровања да би систем одбране од ракета могао да заштити Сједињене Државе од нуклеарног напада.

Телер је Сагана назвао "одличним пропагандистом" и сугерисао да је концепт нуклеарне зиме "веома спекулативан“. Штета је учињена, а многи су сматрали да је феномен нуклеарне зиме дискредитован.

Ипак, са истраживањем се наставило. Недавне студије са модерним климатским моделима показују да би свеопшти нуклеарни рат између САД и Русије, чак и са данашњим смањеним арсеналима, могло би да избаци преко 150 милиона тона дима и чађи у горњу атмосферу.

То је, угрубо, једнако свом ђубрету које се у САД произведе годишње. Резултат би био глобални пад температуре за око 8 степени Целзијуса. Чак и након деценије, температура би порасла за само 4°Ц. У светским пољопривредним регионима, температура би могла да остане испод нуле годину дана или више, а падавине би се смањиле за 90 одсто. Утицај на светско снабдевање храном био би разоран.

Чак и много мањи удар би имао катастрофалне последице на климу. У студији се наводи да би и размена између Индије и Пакистана, која би могла да укључи 100 бојевих глава какве су бачене на Хирошиму, би могла да скрати период узгоја и угрози монсунске кише, што би угрозило снабдевање храном за милијарду људи.

Шта је закључак?

Употреба нуклеарног оружја имало би драматичне последице. Деструктивни ефекти експлозије протежу се миљама од тачке детонације типичног нуклеарног оружја, а смртоносне падавине могу прекрити заједнице стотинама миља удаљене од места експлозије.

Свеопшти нуклеарни рат оставио би преживелима мало средстава за опоравак и могао би довести до потпуног слома друштва. Последице свеопштег рата изложиле би већину преживелих популација зараћених нација нивоима радијације у распону од штетних до фаталних. И на крају, ефекти нуклеарног рата проширили би се и даље од зараћених нација, вероватно укључујући климатске промене које су довољно озбиљне да угрозе већи део људске популације планете.

Расправа о националним и глобалним ефектима нуклеарног рата се наставља, а мало је вероватно да ће се о овим питањима коначно одлучити без "несрећног експеримента" стварног нуклеарног рата. Али довољно се зна о могућим ефектима нуклеарног рата да постоји скоро универзална сагласност о потреби да се они избегну.