Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОЛАЗЕ СА ТРИ ВАЖНА ЗАДАТКА, ИМАЈУ ПОВЕРЕЊЕ И НЕ НОСЕ ОРУЖЈЕ: Ево каква је улога Црвеног крста током ослобађања талаца

27.11.2023. 21:52
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Crveni krst
Црвени крст / Извор: Профимедиа

Црвени крст је у контакту са Хамасом од када је заробила око 240 људи током свог масовног напада на Израел 7. октобра

Примирје између Израела и Хамаса, које је почело у петак, продужено је за још два дана. Тиху, али кључну улогу у ослобађању талаца имао је Међународни комитет Црвеног крста.

ЕКСКЛУЗИВНО И ПРЕ СВИХ: Кладионица Меридиан објавила СПЕЦИЈАЛ ЗА ИЗБОРЕ 2023!Promo

ЕКСКЛУЗИВНО И ПРЕ СВИХ: Кладионица Меридиан објавила СПЕЦИЈАЛ ЗА ИЗБОРЕ 2023!

ДОГОВОР ИЗРАЕЛА И ПАЛЕСТИНЕ ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ Катар саопштио сјајне вести, ево шта је постигнутоIzreal

ДОГОВОР ИЗРАЕЛА И ПАЛЕСТИНЕ ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ Катар саопштио сјајне вести, ево шта је постигнуто

ОВО ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ УХАПШЕН ЗБОГ РАЊАВАЊА ПАЛЕСТИНСКИХ СТУДЕНАТА: "Радикални грађанин" пуцао из мржње, откривено с ким је био повезанPalestinci

ОВО ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ УХАПШЕН ЗБОГ РАЊАВАЊА ПАЛЕСТИНСКИХ СТУДЕНАТА: "Радикални грађанин" пуцао из мржње, откривено с ким је био повезан

На снимцима који су објављеним види се како особље Црвеног крста, у својим препознатљивим белим прслуцима украшеним његовим међународно признатим амблемом, узима таоце од маскираних наоружаних људи, пажљиво им помаже да уђу у њихова возила, пружају им прву помоћ и чак се играју са децом у првим тренуцима њихове слободе.

Ова организација била је у контакту са Хамасом од када је заробила око 240 људи током свог масовног напада на Израел 7. октобра.

У више наврата су позивали на њихово ослобађање, а такође су апеловали и да Хамас дозволи да их чланови Црвеног крста посете. До сада је пуштено 58 талаца, од којих 40 Израелаца и 12 Тајланђана.

Crveni krst
Црвени крст / Извор: Профимедиа

Организација није била укључена у преговоре око услова за ослобађање, али је била у приправности како би помогли када се стекну услови за ослобађање.

Из Израела се чуло неколико критика на рачун како Црвени крст није учинио више. Међутим, организација је саопштила да они не могу силом да уђу тамо где се држе таоци, нити знају њихову локацију. У седишту организације у Женеви многи су били узрујани јер јавност не разуме који су оквири њиховог деловања.

У њиховој надлежности је да траже да посете таоце, испоруче медицински материјал и информишу породице о њиховим најмилијима. Чланови Црвеног крста не могу да учине ништа што није у складу са договором Израела и Хамаса.

Crveni krst
Црвени крст / Извор: Профимедиа

Чланови организације не носе оружје и у великој мери се ослањају на обострано поверење са зараћеним странама током обављања посла. На исти начин на који су помогли да се превезу израелски таоци из Појаса Газе, помогли су и при транспорту палестинских затвореника до њихових домова.

Логистика оваквих акција је компликована, али није страна члановима Црвеног крста. Прошле године су омогућили ослобађање скоро 900 затвореника у Јемену које држе Хути и владине трупе које подржава Саудијска Арабија.

МКЦК је посетио сваког затвореника да како би се уверили да ли су способни и да ли желе да се врате кући, а затим су изнајмили авионе који су летели у зонама сукоба и покупили их.

Hamas oslobađa izraelske taoce
Хамас ослобађа израелске таоце / Извор: Профимедиа

У то време Фабрицио Карбони, регионални директор МКЦК-а за Блиски исток, признао је да му је лакнуло што је размена протекла прилично глатко. Он је рекао да је живот хуманитарних радника тежак јер чешће чују "не" него "да".

Изазови данашњице

Припрема чланова Међународног комптета Црвеног крста за ослобађање талаца у Гази део су дуге историје ове организације.

У Музеју Црвеног крста у Женеви налази се архива коју чини шест милиона регистарских картица, са детаљима о затвореницима и несталима из два светска рата. То је фасцинантна колекција, јер једна карта потврђује да је Шарл де Гол, француски вођа из Другог светског рата, а касније и њен председник, био заробљен у бици код Вердена 1916. године.

Друге картице показују узнемиреност које су осећале мајке које траже своје синове и добијају одговоре који потврђују да су убијени.

Hamas oslobađa izraelske taoce
Хамас ослобађа израелске таоце / Извор: Профимедиа

Тражење несталих и погинулих, провера њиховог стања и услова у којима бораве, размена порука између заробљеника и њихових породица, само су неке од ствари за које је МКЦК задужен. Иако је тренутно у фокусу њихових радника ослобађање талаца из Блиског истока, они већ две године исто раде и када су у питању руске и украјинске породице.

Обим овлашћења које имају радници Црвеног крста се доста променио у последњих годину дана јер се и начин ратовања променио. Међутим иако су се ствари доста промениле циљ МКЦК се није променио. Њихова мисија је да породицама донесу вести о њиховим најмилијима и да поново споје породице које су раздвојене због рата.

Crveni krst
Црвени крст / Извор: Профимедиа

Чланови су у заробљеништву посећивали Нелсона Менделу, као и припаднике паравојних група који су до споразума на Велики петак били заробљени у Северној Ирској.

Црвени крст такође помаже у размени заробљеника и ослобађању отетих или заробљених. Када је Боко Харам отео стотине ученица у Нигерији 2014. године, МКЦК је помогао да се после две године у заточеништву неке од њих ослободе.