Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВИМА ТЕЧЕ ВОДА НА УСТА: Давор (33) "запалио" далеку Камбоџу, одушевљење ћевапчићима не престаје (ФОТО)

09.03.2021. 07:51
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Hrvat
Хрват / Извор: Фото: Facebook/Davor Јелачић

Млади Хрват планира и да прошири свој бизнис

Млади дипломирани економиста Давор Јелачић (33) је пре три године из Загреба отишао туристички на одмор у Камбоџу и тамо остао до данашњег дана.

ТИХАНОВСКА КУЈЕ НОВИ ПЛАН: Очекује велику помоћ са Запада, открила је и свој коначни циљ

ТИХАНОВСКА КУЈЕ НОВИ ПЛАН: Очекује велику помоћ са Запада, открила је и свој коначни циљ

ПУНЕ УЛИЦЕ ШИРОМ ШПАНИЈЕ УПРКОС ЗАБРАНАМА: Хиљаде жена обележило 8.март протестном шетњом

ПУНЕ УЛИЦЕ ШИРОМ ШПАНИЈЕ УПРКОС ЗАБРАНАМА: Хиљаде жена обележило 8.март протестном шетњом

НОВИ СОЈ КОРОНЕ НАДОМАК СРБИЈЕ: Потврђена два случаја бразилске варијанте ковида-19

НОВИ СОЈ КОРОНЕ НАДОМАК СРБИЈЕ: Потврђена два случаја бразилске варијанте ковида-19

Заљубио се у живот на рајском тропском острву Кох Ронгу и одлучио да се тамо пресели. Убрзо је почео да ради за једну камбоџанску фирму која има хотеле, ресторане и производи електричну енергију, а усред пандемије корона вируса, када је већина угоститеља ставила кључ у браву, отворио је ресторан и бар на плажи из својих снова, и то не било какав, већ балкански.

- На острву је пре ковида било око 90% предузетничких пројеката, дакле хотела, ризорта, ресторана и барова у власништву људи из Европе, али због пандемије све се променило и 80% предузетника је банкротирало. Тако сада све прелази у кинеске руке. Укратко, на тржишту некретнина и пословних пројеката долази до велике понуде, а мало је потражње. Наравно, због тога су пале цене па се отварају бројне могућности за улазак на тржиште - прича Давор. На том острву, чим изговориш "Кроејша", сви, чак и туристи, аутоматски одушевљено викну: "Давор!"

Оно чега Давору ни тада није мањкало и због чега га сви тамо цене је марљивост и мотивација и жеља да нешто створи.

- Иако цела ова ситуација с корона вирусом никоме није ишла на руку, ако се жели успети у ово време, треба да се ради више него иначе - тврди Давор, чији се ресторан налази на плажи Вајт Бич, а кувари и конобари су махом локалци који су сада постали веште ћевабџије и већ су помало срасли с мирисом балканског роштиља.

Давор намирнице набавља поприлично занимљивим и несвакидашњим каналима па их допрема бродом на своје мало острво. Ресторан нуди комбинацију балканских посластица, највише јела с роштиља као што су ћевапчићи, кобасице и пљескавице, уз које, наравно, иду кајмак, ајвар и урнебес, као и азијско поврће јер Кинези воле да комбинују квалитетно месо с азијским поврћем, као што су бок чои, гаи лан и канг конг...

Тако су своју Нову годину, односно улазак у годину бивола, кинески туристи на Кох Ронгу овог фебруара прославили уз дим балканског роштиља и ћевапчиће који су се топили у кајмаку, а одушевљење, каже Давор, није изостало.

Кинезима балканска кухиња није страна

- Моји пријатељи Кинези су већ имали прилику да једу ћевапе јер изгледа да неко наш има балкански ресторан на северу Кине, тако да им то није било неко откриће, али истовремено су мислили да је фета сир тофу. Размишљам и да уведем доставу хране јер Кмери с друге стране острва желе да наручују ћевапчиће. Свиђају им се јер су им једноставни за јело. Наиме, они их једу као некакав фингер фуд. С друге стране, Азијати баш не воле кајмак јер им је превише интензивног мириса и укуса - каже Давор.

Ако се посао захукта, он намерава да прошири понуду и неким другим балканским специјалитетима.

- На овом прекрасном рајском острву често се зажелим домаће хране, тешко да ћу стати на овоме, следећи пројекат су ми загребачке штрукле, а размишљам и о пуњеним паприкама и о секели гулашу - каже.

Додаје да је свестан пословног ризика у који се упустио, будући да се не зна колико дуго пандемија још може да потраје.

- Сада, када је најтежа ситуација, одлучио сам да отворим ресторан и бар јер себи то због пада цена у овом тренутку могу да приуштим. Пре локдауна позицију на којој се налази ресторан гледао сам као неостварив сан. Али, ево, ни годину дана касније имам ресторан и бар на тропској локацији из сна и продајем балканске посластице. Није лако, али волим да радим па и не страхујем због тога шта ће будућност донети - закључује Давор који се ове недеље због изненада повећаног броја оболелих од корона вируса нашао међу реткима који су остали на острву.

Наиме, због нових и до сада најстрожих мера укинуте су и бродске линије које спајају Кох Ронг с копном и тако ће, најављено је, бити наредне две седмице.

- Морао сам на копно у хитну набавку пиринча и других намирница да имам шта да једем док нам не укину карантин. Имам осећај да сам скоро сам на острву. Природа је предивна па ћу се фокусирати на то да ову ситуацију, која ме потпуно изненадила, искористим као предах, мало одморим и припремим терен за даље - каже оптимистично Давор.