Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАМЕРОН ШОКИРАО ИЗЈАВОМ: Британија на корак од одлуке која ће разбеснети Израел

30.01.2024. 21:41
Пише:
Србија Данас
Dejvid Kameron
Дејвид Камерон / Извор: Профимедиа

Бивши британски премијер се обратио конзервативном Савету за Блиски исток у Доњем дому

Велика Британија разматра да призна палестинску државу као начин да изврши притисак на Израел да прихвати решење о две државе након прекида ватре у Гази, рекао је британски министар спољних послова Дејвид Камерон на пријему у Вестминстеру.

ЈЕЗИВА АКЦИЈА ИЗРАЕЛСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: Прерушили се у докторе па упали у болницу и ИЗРЕШЕТАЛИ три МИЛИТАНТА (ФОТО/ВИДЕО)sd

ЈЕЗИВА АКЦИЈА ИЗРАЕЛСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: Прерушили се у докторе па упали у болницу и ИЗРЕШЕТАЛИ три МИЛИТАНТА (ФОТО/ВИДЕО)

НОВИ РАТ НА ПОМОЛУ?! Бајден ће вечерас ОДОБРИТИ АКЦИЈУ према Ирану, медији изнели тврдње које ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА!Foto: Profimedia

НОВИ РАТ НА ПОМОЛУ?! Бајден ће вечерас ОДОБРИТИ АКЦИЈУ према Ирану, медији изнели тврдње које ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА!

"НЕ ПРЕТИТЕ!" Лондон узнемирен конференцијом у Јерусалиму, Израелци планирају монструозни наум

"НЕ ПРЕТИТЕ!" Лондон узнемирен конференцијом у Јерусалиму, Израелци планирају монструозни наум

Обраћајући се конзервативном Савету за Блиски исток у Доњем дому, Камерон је рекао да би такво признање – након што Хамас ослободи све таоце – представљало "неповратан напредак ка решењу са две државе и што је најважније, успостављању палестинске државе".

- Ми имамо ту одговорност јер би требало да почнемо да постављамо како би изгледала палестинска држава; шта би то обухватало; како би то функционисало - рекао је он.

- Како се то буде дешавало, ми, са савезницима, размотрићемо питање признавања палестинске државе, укључујући и Уједињене нације. Ово би могла бити једна од ствари која помаже да се овај процес учини неповратним.

Dejevid Kameron
Дејевид Камерон / Извор: Профимедиа

Уједињено Краљевство гура план у пет тачака којим би се окончале борбе, ослобађање талаца у Гази, "политички хоризонт" за решење са две државе и технократска палестинска влада која би управљала и Западном обалом и Газом. Хамасови лидери би били протерани у другу земљу.

Камерон је поменуо текуће напоре да се оконча рат у Гази, рекавши окупљеним посланицима да "постоји пут који сада можемо да видимо како се отвара и где заиста можемо да напредујемо, не само у окончању сукоба, већ и у проналажењу политичког решења које може да донесе мир годинама, а не мир месецима."

Он је такође критиковао Израел што није успео да направи напредак ка окончању израелско-палестинског сукоба, рекавши да упркос растућем животном стандарду јеврејске државе у последње три деценије, њен неуспех да гарантује безбедност својих грађана значи да су "за Израел последњих 30 година биле велики неуспех."

Pojas Gaze
Појас Газе / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

Говор министра спољних послова одражавао је текст који је дан раније објавио у "The Mail он Sunday", у којем је написао да Уједињено Краљевство мора Палестинцима дати "политичку перспективу кредибилног пута ка палестинској држави и новој будућности".

- И то мора бити неповратно. Ово није у потпуности наш поклон, али Британија и наши партнери могу помоћи тако што ће потврдити нашу посвећеност сувереној, одрживој палестинској држави и нашу визију њеног састава и што је најважније, морамо да изразимо своју јасну намеру да је признамо, укључујући и Уједињене нације - наставио је Камерон.

Камеронов говор је уследио непосредно пре његове четврте посете региону од његовог изненадног именовања на место министра спољних послова у новембру. Он се у уторак упутио ка Оману, а дипломатски званичник је за The Тимес оф Исраел рекао да ће бити и у Бејруту.

Hamas
Хамас / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/A24 News Agency

Камерон је прошле недеље био у Израелу како би разговарао о детаљима споразума о ослобађању талаца које држи Хамас. Он је такође нагласио потребу да се крене ка одрживом прекиду ватре на састанцима са премијером Бењамином Нетанијахуом и министром спољних послова Израелом Кацом.

Раније овог месеца, Камерон је рекао британским посланицима да је забринут да Израел можда крши међународно право у својој кампањи у Гази. Међутим, британски министар спољних послова одбацио је оптужбе Јужне Африке да Израел чини "геноцид" у Гази.

Рат у Гази покренуо је Хамасов брутални напад 7. октобра на јужни Израел, у којем је око 3.000 наоружаних нападача предвођених Хамасом упали у јеврејску државу да убију скоро 1.200 људи, углавном цивила, и узму преко 250 талаца свих узраста, док починили бројне злочине. 

Рат је однео животе преко 26.000 Палестинаца, према подацима Министарства здравља Појаса Газе које контролише Хамас, што се не може независно проверити и које не прави разлику између цивила и бораца.

Израелске одбрамбене снаге кажу да су убиле око 10.000 оперативаца Хамаса, за које се верује да чине око 25 одсто бораца групе.

Бивши премијер, Камерон је дуго подржавао план решења о две државе, али се одупирао једностраним потезима Палестинаца ка државности, као што је покушај Палестинске управе 2015. да се придружи Међународном кривичном суду. Године 2014, као премијер, био је уздржан током симболичног гласања у Доњем дому за признавање Палестине, које је усвојено великом већином од 274-12.

(Србија Данас/Тимес оф Исраел/Пренео: В.М.)