Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКАВ ШОК! Погледајте шта је било у камионима "хуманитарне помоћи" за Венецуелу! ДА ЛИ ЋЕ ИКО РЕАГОВАТИ?! (ВИДЕО)

27.02.2019. 21:11
Пише:
Србија Данас/РТ/Восток
Izaslanik Venecuele pokazuje sadržaj kamiona humanitarne pomoći
Изасланик Венецуеле показује садржај камиона хуманитарне помоћи / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RT

Обраћајући се Савету безбедности УН-а, венецуелански министар спољних послова Хорхе Ареаца је изјавио да су камиони који су наводно превозили хуманитарну помоћ у Венецуелу били натоварени и ексерима и жицом, показујући фотографије одузете робе

Покушај да се увезу камиони са помоћи из Колумбије у Венецуелу од стране опозиције коју подржавају САД довео је до насилних сукоба у којима је много полицајаца повређено, а неколико камиона запаљено.

Осуђујући неуспешну испоруку као "добро организовану операцију за нарушавање територије Венецуеле", Ареаца је представио оно што је назвао доказима - напорима које предводе САД као тројанског коња чији је циљ изазивање државног удара.

- Да вам кажем, када су камиони прегледани, испоставило се да у камионима није било само хране и лекова, него је била и опрема за барикаде. Било је ексера, жице и тако даље. А то је оно што користи опозиција у Венецуели - рекао је Ареаца, показујући фотографије онога што је изгледало као гомила тешке жице на земљи.

Ареаца је рекао да Каракас такође има видео доказ који могу да виде сви заинтересовани.

Похваливши реакцију венецуеланске војске и полиције на покушај кријумчарења "помоћи", рекао је да је то "последње поглавље државног удара" које "није успело".

Ареаца је такође изгрдио америчког сенатора Марка Рубија, који је изнео оштре изјаве жељно промовишући промену режима у Венецуели.

Рубио је у недељу објавио фотографију покојног либијског лидера Муамера Гадафија, како га линчује гомила милитаната које су подржавале САД.

Ареаца је рекао да је отворени позив Рубија за насиље неспојиво са америчким вредностима, с обзиром да се САД поносе својом демократијом.

- Он представља народ Сједињених Држава и народ Флориде. То су вредности народа Сједињених Држава? Да позовете на убиство председника? Јер у овом контексту је очигледно шта ова фотографија значи - додао је он.

Напори Рубија и других званичника Трампа за војни удар у Венецуели могли би бити део Трампове стратегије реизбора, рекао је Ареаца.

- Они користе спољну политику за Трампа како би осигурали да буде номинован на Флориди - рекао је он, додајући да Трамп мора нешто учинити "како би одржао свој интегритет као председник".

Сутра истичу највећи попусти од чак 60% за грчке хотеле!

Сутра истичу највећи попусти од чак 60% за грчке хотеле!

- Дакле, можда су дошли до војне операције у Венецуели? - питао је он.

Ареаца је рекао да је Каракас вољан да седне са свим представницима које опозиција пошаље, укључујући и самопроглашеног "привременог председника" Хуана Гваида којег су подржале САД.

- Чекамо да видимо представнике венецуеланске опозиције. Господин Гваидо, ко год други, они ће одлучити ко ће се састати са уставном владом Венецуеле. А онда можемо да направимо наше решење без интервенције, уплитања било кога, са много мање САД-а - поручио је.

Каракас може само да се "нада" да ће руководиоци у Вашингтону дати Гваиду "овлашћење" да се реши криза кроз "дијалог и преговоре". Ареаца је рекао да је Венецуела отворена за посредовање земаља Латинске Америке, као и из ЕУ, те да се радује преговорима "без дневног реда". Ареаца није одбацио могућност ванредних избора као начина за решавање ситуације али је додао да можда постоје и друга решења.

Venecuela
Венецуела / Извор: Реутерс

- Да ли сте заиста наивни да верујете да нећете ви бити следећи? - приметио је Ареаца.

Седница Савета безбедности УН у уторак је искоришћена од стране САД-а као прилика да позову на додатне санкције против Каракаса и подстакну подршку за њихову реторику промене режима у Венецуели.

Говорећи на седници, амерички специјални изасланик за Венецуелу, Елиот Абрамс, позвао је земље чланице СВ УН-а да "размотре са којим ресурсима и механизмима морају допринети венецуеланској демократији" и "извршити притисак на Мадуров режим да мирно одступи".

Наставља да шири неистине о Венецуели: Гваидо се у Бразилу састаје са председником Болсонаром

Наставља да шири неистине о Венецуели: Гваидо се у Бразилу састаје са председником Болсонаром

Усред спекулација да суседне државе Венецуеле, посебно Колумбија, могу послужити као одскочна даска за инвазију, руски амбасадор Василиј Небензја је позвао "све државе у региону без обзира на политичку припадност" да одбаце "претње и употребу силе".

- Да ли сте заиста наивни, да ли заиста верујете да сте имуни на ово, да нећете бити следећи? - рекао је руски дипломата, називајући предложене нове санкције покушајем да се "Венецуела доведе у стање сиромаштва" да се покрене "хуманитарна интервенција".

Елиот, који је 1980-их био укључен у испоруку оружја у Никарагву под плаштом хуманитарне помоћи, рекао је да САД желе да СБ УН ове седмице гласа о нацрту резолуције којом се позива на ванредне изборе у Венецуели и на испоруку хуманитарне помоћи.