Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАТАСТРОФАЛАН НЕУСПЕХ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Откривено како су настрадала невина деца у Авганистану

19.09.2021. 22:12
Пише:
Србија Данас/Блиц
Avganistan, Kabul
Авганистан, Кабул / Извор: Профимедиа

Пентагон је коначно признао да је у удару беспилотне летелице убио невиног хуманитарног радника и седморо деце, што је означило катастрофалан обавештајни неуспех за Бајденову администрацију.

Детаљна временска линија коју је Пентагон објавио у петак, у поређењу са претходним извештајима о томе како је хуманитарни радник Земари Ахмади провео дан у Кабулу 29. августа, открива погрешне претпоставке и огромне грешке које су довеле до катастрофе.

Ахмади (43) је радио за америчку групу за помоћ "Нутритион анд Едуцатион Интернатионал" (НЕИ), а амерички званичници сада признају да изгледа да није имао везе са терористима ИСИС-Хорасан ( гранак Исламске државе, познат и као ИСИС-К).

СРУШИО СЕ АМЕРИЧКИ ВОЈНИ АВИОН! Пао на насељено подручје, има повређених (ВИДЕО)

СРУШИО СЕ АМЕРИЧКИ ВОЈНИ АВИОН! Пао на насељено подручје, има повређених (ВИДЕО)

ОПАСНО! МУШКАРАЦ ХОДАО ПО ТАНКОМ КАНАПУ 70 метара изнад земље - погледајте шта се десило на крају (ВИДЕО)

ОПАСНО! МУШКАРАЦ ХОДАО ПО ТАНКОМ КАНАПУ 70 метара изнад земље - погледајте шта се десило на крају (ВИДЕО)

СНИМЦИ ИЗ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ ЗАБРИНУЛИ СВЕТ: Лансирали ракете из воза непознате Западу (ВИДЕО)

СНИМЦИ ИЗ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ ЗАБРИНУЛИ СВЕТ: Лансирали ракете из воза непознате Западу (ВИДЕО)

Чини се да је његова фатална грешка била вожња беле "тојота короле" из 1996. године.

Након самоубилачког напада у којем је погинуло 13 америчких војника на аеродрому у Кабулу, амерички званичници су имали податке да је управо такво возило укључено у планирање другог напада, рекао је генерал Френк Мекензи, шеф америчке Централне команде на брифингу у петак поподне.

"Дејли мејл" и "Њујорк тајмс" су објавили детаљно кретање Ахмадија и последње сате његовог живота.

Ујутро 29. августа, Ахмади је напустио имање у близини аеродрома у Кабулу, где је живео са својом децом, два брата и нећацима и нећакама.

На путу за посао, Ахмади је покупио колегу у заједничком возном парку, пре него што се у 8:52 зауставио у кући директора НЕИ -а да преузме лаптоп.

Директорова кућа била је под интензивним надзором беспилотних летелица МК-9 Реапер, а генерал Мекензи и даље инсистира да чврста обавештајна служба повезује дом са ИСИС-К.

Новинар Њујорк тајмса посетио је директора НЕИ -а у његовој кући и састао се са члановима његове породице, који су рекли да тамо живе 40 година.

- Немамо никакве везе са тероризмом или ИСИС –ом. Ми волимо Америку. Желимо ићи тамо - рекао је директор, који покушава да се пресели у САД.

Угледавши белу “королу” која се слаже са обавештајним извештајима у посети наводно сумњивој кући, амерички званичници су се усредсредили на возило, пратећи сваки његов покрет. Чинило се да се све што су видели надовезује на њихову нетачну теорију да прате терористу.

У 9.05 сати Ахмади је покупио другог сарадника недалеко од куће директора, и њих троје су заједно одвезли до канцеларије НЕИ-а неколико километара јужно.

У 9.35, Ахмади и његова два сарадника стигли су у канцеларије НЕИ-а, непрофитне организације из Калифорније која промовише узгој усева соје у Авганистану. Пентагон је веровао да су канцеларије још једно „сумњиво имање“.

Надзор дронова ухватио је Ахмадија и његове колеге како истоварају „торбе и врчеве“ чим су стигли у канцеларију, што се вероватно односи на празне врчеве за воду које је Ахмади напунио на послу да би их вратио кући породици.

Два сата касније, у 11.22, Ахмади и неки сарадници напустили су канцеларије и одвезли се до 10. окружне полицијске станице, коју су контролисали талибани, како би затражили дозволу за дистрибуцију хране расељеним Авганистанцима у парку.

Мекензи каже да су отприлике у исто време америчке снаге добиле „осетљиву збирку обавештајних података која указује на то да вођа ћелије ИСИС-К у Кабулу доставља залихе“, и очигледно су донели закључке који повезују информације са Ахмадијем.

Ахмади и његове колеге стигли су у полицијску станицу у 12.11 часова и задржали се око сат времена, а у 13.27 су се вратили у канцеларију НЕИ.

Ахмади је поподне провео у канцеларији НЕИ, а док се припремао да оде кући, напунио је неколико великих врчева водом из црева да их однесе кући, пошто је услуга снабдевања водом у његовом суседству прекинута.

Сведоци су му помогли да напуни врчеве, а видео надзор показује да су били напуњени водом. Али Пентагон је веровао да је видео како се утоварују бомбе за предстојећи напад.

У 15.47 сати Ахмади је напустио канцеларију са тројицом колега и одвезао их кућама. Касније су за Тајмс рекли да је то било уобичајено путовање са посла кући, испуњено смехом и шалама.

Једина разлика од нормалног била је та што Ахмади није укључио радио у аутомобилу да би слушао поп музику као што је то обично чинио, из страха да не прекрши оштра ограничења која су наметнули талибани.

У 16.11 Ахмади је оставио свог првог колегу, а затим се још два пута зауставио да остави остале.

У Пентагону се огласио аларм када је у 16.39 коначно стао на локацији, само неколико блокова удаљеној од наводног “ИСИС-К комплекса” где је први пут започет надзор над аутомобилом.

У 16.51 Ахмади је стигао кући и почео да упаркирава аутомобиле. Група деце и нећака истрчала је напоље да га поздрави.

Ахмадијева кућа удаљена је отприлике три километра од аеродрома у Кабулу, где су америчке снаге биле заробљене у покушају евакуације, и где је самоубилачки напад убио стотине Авганистанаца и 13 Американаца 26. августа.

- Били смо веома забринути да би возило могло да се брзо покрене и за неколико тренутака буде на граници аеродроме - рекао је Мекензи.

Док су деца поздрављала Ахмадија, његов одрасли рођак Насер изашао је напоље како би му помогао да унесе врчеве воде унутра.

Америчке снаге одмах су оцениле да је Насер "завереник" и покренуле су напад тврдећи да у том подручју не виде децу.

Пројектил “Хелфајер” (паклена ватра, прим. прев) погодио је “тојоту королу” у 4.53. Убијени су Ахмади и троје његове деце – Замир (20), Фајсал (16) и Фарзад (10), његов рођак Насер (30) и његови нећаци – Арвин (7), Бењамин (6) и Хајат (2), као И две трогодишње девојчице Малика и Сомаја.

Пентагон је у почетку тврдио да је секундарна експлозија доказала да је “корола” носила експлозивне материјале.

Мекензи је у петак признао да је пројектил вероватно запалио резервоар за гас у близини аутомобила, што је створило велику ватрену куглу уочену на надзору беспилотних летелица.

- Напад је био трагична грешка - рекао је Мекензи.