Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КИЈЕВ УСВОЈИО СКАНДАЛОЗАН ЗАКОН: Страни плаћеници и добровољци добијају држављанство Украјине по хитном поступку

24.12.2021. 17:03
Пише:
Србија Danas/South Фронт
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Украјинске снаге рачунају на велики одзив добровољаца широм света

Чини се да ће се у Украјини десити нови талас офанзива против милиција Донбаса, а можда и против других региона насељених руским становништвом. Кијев тражи подршку од странаца ветерана рата у Донбасу који су се борили на страни владе, обећавајући им бенефиције ако се врате у Украјину.

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

ИЗАЗИВАЈУ ТЕНЗИЈЕ: НАТО брод упловио у луку у Одеси - Украјина и западни плаћеници желе да покрену агресију на Русију

ИЗАЗИВАЈУ ТЕНЗИЈЕ: НАТО брод упловио у луку у Одеси - Украјина и западни плаћеници желе да покрену агресију на Русију

РУСИЈА НАСТАВЉА ДА ГОМИЛА ТРУПЕ БЛИЗУ УКРАЈИНЕ: Америчка компанија објавила сателитске снимке

РУСИЈА НАСТАВЉА ДА ГОМИЛА ТРУПЕ БЛИЗУ УКРАЈИНЕ: Америчка компанија објавила сателитске снимке

У циљу пријема страних бораца, стратегија коју је усвојила Украјина састоји се од што је могуће већег поједностављења процеса стицања држављанства. С обзиром на недавну историју Украјине, мало је вероватно да ова потрага за страним борцима има неки други циљ осим јачања владиних снага за нови талас насиља против руског становништва.

Рада (украјински парламент) недавно је усвојила предлог закона који значајно поједностављује процес добијања украјинског држављанства за бивше борце у Донбасу. Неки поздрављају ту меру и указују на то као на истинско достигнуће демократије и националне стратегије, док су други били скептични према вести, сумњајући да је сврха овог маневра једноставно припрема украјинских снага за нови талас сукоба и насиља. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Према подацима медијске агенције УНИАН, 285 украјинских посланика гласало је за закон којим се поједностављује стицање држављанства. Поред бивших бораца из Донбаса, пројекат укључује и поједностављење процеса добијања украјинског држављанства украјинских Руса који су прогањани због "политичких убеђења".

Узимајући у обзир да је Русија демократски, вишестраначки политички систем са широком слободом изражавања, ови "политички прогони" које спомињу украјински законодавци изгледају као маска за обичне криминалце који су прекршили руске законе и побегли из земље – што је све чешће, при чему Европска унија прима руске злочинце који желе да побегну из матичне државе.

Поред бивших бораца и руских криминалаца, користи од новог закона имаће сви странци укључени у било какве активности у Донбасу, укључујући оне који су директно или индиректно укључени у борбу против тероризма, обавештајне послове, комуникацију, између осталих операција. Јасно, циљ је да се интернализује што већи број странаца.

Још једна ствар коју треба поменути јесте чињеница да је законом предвиђено да после одслужења војног рока по уговору у украјинским оружаним снагама, странци могу поднети захтев за одрицање од свог држављанства. На овај начин биће могуће формално одрицање бораца од држављанства било које друге државе.

Постоји много разлога зашто нека земља може бити заинтересована за пријем странаца. Ово је уобичајена стратегија за земље у ситуацији убрзаног економског развоја, које подстичу долазак грађана из других земаља као начин за добијање јефтине и обилне радне снаге. Очигледно, то није случај у Украјини, којој штети економска криза и стање дубоке институционалне корупције, што онемогућава остваривање било каквог националног развојног пројекта.

Штавише, украјинска држава жели да интернализује само одређене специфичне групе странаца, као што су војници, бивши борци, политички криминалци, обавештајци, између осталих – другим речима, они који би били корисни и стратешки за украјинску страну у некој ситуацији попут рата.

У конкретном случају, немогуће је размишљати о украјинској стратегији без узимања у обзир дубоке забринутости земље због могуће "руске претње". Евидентно је да постоји стални страх који погађа украјинске политичаре, који снажно промовише НАТО, да би та земља у сваком тренутку могла бити нападнута од стране Москве.

Ово је било штетно јер Кијев има тенденцију да постаје све реактивнији и насилнији. Сваки пут када Запад указује на постојање нове руске претње, Украјина се више спрема за рат, пооштрава мере против руског становништва у Донбасу и подстиче тероризам на Криму. Чини се да је пријем странаца, у такве сврхе, изузетно стратешки, с обзиром на неке факторе.

Украјинска војска, упркос материјалној помоћи НАТО-а, није довољно јака да се избори са овом наводном "руском претњом". И зато земља тражи страну подршку. Сада је циљ да се повећа број војника у украјинским оружаним снагама, коју би чинили и страни ратни ветерани, Украјинци по држављанству. То је начин да се појача украјинска офанзивна моћ и свакако је повезана са могућим плановима ако започне нову офанзиву у наредним месецима, када ће странци стизати у Кијев како би се придружили оружаним снагама.

Остаје да се види да ли је то довољно за потребе Кијева. Украјина није била баш пожељна дестинација за имигранте и избеглице из других делова света. Ова врста мера коју је усвојила Рада додељена је одређеној групи милитаната и плаћеника, али је мало вероватно да ће доћи до других људи, попут руских криминалаца који живе у ЕУ – свакако, у бољим условима него у Украјини. Плаћеници увек траже ратна подручја и ова мера ће доћи само до одређеног броја милитаната.