Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИМ ЗАПРЕТИО РАДИОАКТИВНИМ ЦУНАМИЈЕМ! На помолу нови сукоб?! Северна Кореја још једном упозорила ОВЕ две земље

25.03.2023. 07:18
Пише:
Србија Данас
Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Министарство одбране Северне Кореје саопштило је да њихов морски дрон може непримећено да приђе непријатељским бродовима и лукама и да их ефикасно уништи подводним експлозијама.

Војска Северне Кореје успешно тестирала подводни дрон који може да изазове 'моћни радиоактивни цунами' и тако уништи непријатељске луке и бродове. Ако Сеул и Вашингтон наставе са провокацијама, употребићемо га, запретио Ким Џонг Ун .

Војска Северне Кореје успешно је тестирала подводни дрон способан да носи нуклеарне бојеве главе, за који тамошњи лидер Ким Џонг Ун тврди да може да изазове "супермоћни радиоактивни цунами" и тако уништи непријатељске бродове и луке. Он је запретио Јужној Кореји и Сједињеним Америчким Државама да ће га употребити уколико те земље наставе да провоцирају Пјонгјанг и да изводе заједничке војне вежбе уперене против Северне Кореје. 

МАКРОН РАСКРИНКАН? Председник ОВИМ потезом изазвао додатни хаос - кипти бес у Француској (ВИДЕО)

МАКРОН РАСКРИНКАН? Председник ОВИМ потезом изазвао додатни хаос - кипти бес у Француској (ВИДЕО)

МЕДВЕДЕВ ИСМЕЈАО БАЈДЕНА: "Он је до ушију заронио у тему Украјине, за њега је то рана помножена деменцијом"

МЕДВЕДЕВ ИСМЕЈАО БАЈДЕНА: "Он је до ушију заронио у тему Украјине, за њега је то рана помножена деменцијом"

"СПРЕМНИ СМО ДА УПОТРЕБИМО СИЛУ" Амерички председник озбиљно запретио

"СПРЕМНИ СМО ДА УПОТРЕБИМО СИЛУ" Амерички председник озбиљно запретио

Тих и неприметан

Према речима Ким Џонг Уна, тестирање "новог тајног оружја" имало је за циљ да демонстрира способност Пјонгјанга да изведе "смртоносни нуклеарни удар" на непријатељске флоте и луке, те да одврати Вашингтон и Сеул од напада на ту земљу. Севернокорејски лидер је лично надгледао пробу подводног дрона, названог "цунами", а локални медији наводе да је оружје у тајности развијано претходне две године и да је створено како би војска могла да се одупре "агресији империјалистичких сила са Запада". 

Министарство одбране Северне Кореје саопштило је да њихов морски дрон може непримећено да приђе непријатељским бродовима и лукама и да их ефикасно уништи подводним експлозијама.

Мисија подводног нуклеарног стратешког дрона јесте да се крадомице увуче у оперативну зону и уништи флоте непријатељских бродова и главне оперативне луке. Подводне експлозије стварају изузетно моћан радиоактивни цунами, од кога се непријатељ не може одбранити. Наши нуклеарни беспилотни јуришни подводни дронови могу бродовима да се допреме до било које луке или непријатељске флоте на мору и да се потом успешно активирају - наводи се у саопштењу севернокорејског министарства одбране.  

На основу доступних информација, војни аналитичари кажу да је ново оружје Пјонгјанга слична, али мање разорна верзија руског подводног дрона "посејдон", који може да изазове радиоактивни цунами висок готово 100 метара. Према њиховим речима, мало је вероватно да севернокорејски дрон у овом тренутку представља већу опасност по противничке морнарице, али је свакако "сигнал да Ким Џонг Ун развија и усавршава нуклеарни арсенал" и да би ускоро заиста могао да створи "оружје за масовно уништење, које би представљало озбиљну претњу по западне силе". 

За рат против Америке пријавило се 800.000 младих

Kim
Ким / Извор: Профимедиа

Званични Пјонгјанг саопштио је да се прошле недеље властима јавило чак 800.000 студената и младих радника који желе да ступе у војску уколико дође до рата против Америке и Јужне Кореје. Они су, како се наводи, "изразили жељу да се ставе на располагање својој држави у случају да се Вашингтон и Сеул усуде да нападну Северну Кореју".

- Велики ентузијазам младих људи да се придруже војсци демонстрација је непоколебљиве воље млађих генерација да немилосрдно збришу за овог света западне манијаке који желе да науде нашој држави и народу - саопштило је севернокорејско министарство одбране.

Звецкање оружјем

Званичници Пјонгјанга кажу да се суочавају са "опасном безбедносном ситуацијом" због готово свакодневних удружених војних вежби Јужне Кореје и Америке, које је Северна Кореја у више наврата осуђивала као својеврсне "пробе за инвазију" на ту земљу. Због тога је режим Ким Џонг Уна последњих месеци извео низ тестова наоружања, укључујући и неколико лансирања интерконтиненталних балистичких ракета. Амерички и јужнокорејски челници критиковали су те тестове као "штетне провокације које ремете стабилност у азијско-пацифичком региону", али је званични Пјонгјанг одбацио те оптужбе и навео да "има свако право да заштити државу и народ од очигледне намере Сеула и Вашингтона да изазову нови оружани сукоб на Корејском полуострву".