Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТВРДИ ДА СЕ НАЛАЗИ НА КИМОВОМ СПИСКУ МЕТА: Одбегла Кореанка открива ужасне детаље - гледала јавна погубљења

22.04.2021. 12:31
Пише:
Србија Данас/Курир
Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Фото: Profimedia/InstagramPrintscreen/yeonmi_park

Извукла је живу главу 2007. године, сада живи у Чикагу

Активисткиња која је побегла из Северне Кореје страхује да ће је Ким Џонг-ун убити али поручује да је то неће спречити да се бори против злог тиранина и његовог суровог режима.

Ердоган донео КОНАЧНУ ОДЛУКУ: Турска се закључава - СТРОГИ ЛОКДАУН!

Ердоган донео КОНАЧНУ ОДЛУКУ: Турска се закључава - СТРОГИ ЛОКДАУН!

ПРИНЦ ФИЛИП ОСТАВИО ВЕЛИКО БОГАТСТВО: Ко ће наследити 10 милиона фунти? За сада се зна коме ће припасти кочија и коњи

ПРИНЦ ФИЛИП ОСТАВИО ВЕЛИКО БОГАТСТВО: Ко ће наследити 10 милиона фунти? За сада се зна коме ће припасти кочија и коњи

ЗА СПАС ЖИВОТА НЕБИТНА ЈЕ ПОЛИТИКА: Немачка купује код Руса - 30 милиона доза вакцине "Спутњик В"

ЗА СПАС ЖИВОТА НЕБИТНА ЈЕ ПОЛИТИКА: Немачка купује код Руса - 30 милиона доза вакцине "Спутњик В"

Јеонми Парк (27) рекла је Сану да верује да се већ годинама налази на Кимовом "списку мета" и да страхује да ће завршити као саудијски новинар Џамал Кашоги.

Парк је 2007. побегла из Северне Кореје тако што је платила кријумчарима да је изведу из земље након што је њен отац, болестан од рака, зартворен у једном од концентрационих логора у земљи. Парк сада живи у Чикагу и редовно критикује Ким Џонг-уна, кога пореди са Хитлером и Стаљином.

Каже да ју је Ким прогласио за "непријатеља народа" и сада страхује да ће завршити као Кашоги кога су убице исецкале у саудијској амбасади у Истанбулу. "Годинама сам на Кимовој црној листи и страхујем да ће покушати да ме убије. Хакују ме. И прете ми, стално", рекла је она.

Она је рекла и да су целе генерације њене породице кажњене због тога што су она и њена мајка побегле из земље где људи леже мртви по улицама, где се организују јавна погубљења и становништву испира мозак.

- Северна Кореја ме је јавно прогласила за непријатеља народа и казнила целу моју родбину. Они су проглашени кривим због тога што су у сродству са мном. Не знам да ли су сви у затвору или су неки можда и убијени, али су сви кажњени - рекла је она.

- Рођена сам крајем 1993. године Режим је тада престао да даје храну људима. Три милиона људи је умрло од 1995. до 1998. године. То је једна од најгорих глади у историји, а изазвао ју је јеан човек. Мени је све то било нормално и нисам знала да живот може да буде другачији - рекла је она.

Парк тврди и да је видела јавна погубљења на улицама и каже да је то срачунат потез како би се заплашило становништво коме је већ испран мозак да верују да власт може да им чита мисли.

- Деца морају да одлазе на погубљења и седе у првим редовима јер су нижа од одраслих. Сврха нашег постојања није да испунимо свој потенцијал као појединци већ да испунимо потенцијал партије. Деца се уче да буду застражена и да не раде ствари које је режим забранио. Зато испирање мозга почиње врло рано - испричала је она.

Северна Кореја је после Другог светског рата основао Кимов деда, Ким Ил-сунг који и данас има божански статус у земљи. Становништво се од малих ногу "храни" пропагандом и учи да се боји своје владе и Паркова каже да многи не знају да интернет постоји, али да верују да Ким Џонг-ун може да им чита мисли.

- Северна Кореја је религија. Речено нам је да је Ким бог и да зна шта мислите и колико имате власи косе на глави. То је једина земља где постоји 'криминална мисао', где је злочин чак и размишљање -  рекла је Парк.

Када је побегла из Северне Кореје, Јеонми се прво сместила у Јужној Кореји па је потом отишла у САД где је постала активиста и борац за људска права. Каже да је случај Кашоги показао да диктатори могу некажњено да прођу са убиством, чак и ако се то убиство догоди у другој земљи.

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

- Када видите да је угледни новинар као Џамал Кашоги убијен у страној земљи а да друге земље прстом не мрдну, онда схватите да они неће одговарати за своје злочине - рекла је Парк.

Северна Кореја и раније је убијала неподобне на страном тлу, пише Сан. Кимов полубрат Ким Џонг-нам је 2017. убијен на малезијском аеродрому уз помоћ нервног агенса. Верује се да је убијен по налогу Кима јер је и даље имао право на престо. Упркос томе, Парк је одлучна да се бори против Кимовог режима.

Описујући колико мало људи у Северној Кореји знају о спољном свету, Парк је рекла да већина њих никада није видела мапу света.

- Не знају ни да интернет постоји. Немају ни струју. Ја нисам знала шта су Африка и Европа. Нисам знала да постоје различите расе. Речено нам је да календар почиње рођењем првог краља. Речено нам је да смо део Ким Ил-сунгове расе. Нисам ни знала да сам Азијаткиња - рекла је она.