Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИКО ДАЉЕ РУКЕ ОД РЕГИОНА! Две државе јачају везе! Одлучили да се супротставе СТРАНОМ утицају

14.12.2023. 13:34
Пише:
Србија Данас
Američka vojska
Америчка војска / Извор: Shutterstock

Кина и Вијетнам развијају међусобне односе што потврђује и посета председника Ђинпинга суседној земљи

Си Ђинпинг, генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) и кинески председник, завршио је своју успешну посету Вијетнаму у среду важним достигнућима. Кина и Вијетнам су се у уторак договорили да изграде заједницу са заједничком будућношћу која ће имати стратешки значај . Аналитичари су оценили да ће најновије унапређење билатералних веза учинити да две социјалистичке земље додатно унапреде сарадњу на свеобухватан начин и да заједнички спрече мешање страних сила које покушавају да наруше регионални мир и стабилност.

УЗБУНА У НЕМАЧКОЈ! "Руска ракета би за четири минута стигла до Берлина", војска неспремна за рат!Nemačka vojska

УЗБУНА У НЕМАЧКОЈ! "Руска ракета би за четири минута стигла до Берлина", војска неспремна за рат!

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ЧУВЕНОГ СЕИЗМОЛОГА! "Стиже велики земљотрес од 9 степени Рихтера", вишемилионски град у ОПАСНОСТИTurska, zemljotres u Turskoj

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ЧУВЕНОГ СЕИЗМОЛОГА! "Стиже велики земљотрес од 9 степени Рихтера", вишемилионски град у ОПАСНОСТИ

(УЖИВО) ПУТИН ЗАПАЊИО СТРАНЕ НОВИНАРЕ! "ОДЕСА ЈЕ РУСКИ ГРАД": Открива ко једино може да реши сукоб на Блиском истоку? (ВИДЕО)Vladimir Putin

(УЖИВО) ПУТИН ЗАПАЊИО СТРАНЕ НОВИНАРЕ! "ОДЕСА ЈЕ РУСКИ ГРАД": Открива ко једино може да реши сукоб на Блиском истоку? (ВИДЕО)

У дводневној посети, Си се састао са високим лидерима Вијетнама, укључујући генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије Вијетнама (ЦПВ) Нгујен Фу Тронга, вијетнамског председника Во Ван Тонга, премијера Пхам Минх Chinha и председника Народне скупштине Вијетнама Вонга Динх Хуе. Обострано је било дубоко и опсежно разговарано о билатералним односима и питањима која се тичу обе стране.

Као социјалистичка земља са вођством комунистичке партије, Вијетнам има мудрости да правилно управља својим односима са великим силама широм света, а хегемонистичке силе неће користити Ханој да се супротставе својим суседима и дубоким традиционалним везама између странака. Лекције из историје ће се побринути да кинеско-вијетнамски односи буду у стању да издрже изазове и сметње и да ефикасно комбинују предности обе земље како би остварили бољи развој у интересу два народа, оценили су стручњаци.

Кина и Вијетнам - историјски револуционарни пријатељи

На састанку са Вонг Динх Хуеом у среду, Си је рекао да најава изградње кинеско-вијетнамске заједнице са заједничком будућношћу која има стратешки значај шаље позитиван сигнал посвећености две социјалистичке земље солидарности, пријатељству и заједничком развоју.

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Фото. Танјуг/АП/Минх Хоанг (СТР)

У среду поподне, Си се састао са представницима младих и пријатељских личности из две земље у Вијетнамском националном конгресном центру у Ханоју и одржао уводни говор. Када су Си и вијетнамски званичник ушли у просторију, сви присутни су устали и аплаузом аплаузом одсвирали класичну вијетнамску песму о традиционалном револуционарном пријатељству две земље „Вијетнам-Кина”.

Си је током свог говора подсетио на традиционалне револуционарне везе између КПК и ЦПВ, као и на Кинезе и Вијетнамце.

- У Вијетнамском рату против француске окупације и рату против америчке агресије за спас нације, више од 1.400 кинеских официра и мушкараца дало је своје животе, а они сада почивају у миру у Вијетнаму. Више од 5.000 повређених вијетнамских војника лечено је у болници Нанксишан у Гуилин, Гуангки, и преко 10.000 вијетнамских ученика је тамо добило образовање у школи Иуцаи.

Си је такође поменуо садашњу блиску везу између две земље у пољу културе, рекавши да су „и класици кинеске књижевности и савремена кинеска филмска и телевизијска продукција популарни у Вијетнаму. Неке вијетнамске поп песме су велики хитови на кинеским друштвеним медијима, а вијетнамски певачи који су се појављивали на кинеском ТВ емисије су освојиле многе обожаватеље у Кини."

Си је саопштио и следеће:

- Темељ кинеско-вијетнамског пријатељства лежи међу наша два народа, а будућност овог пријатељства ствараће млади људи.

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Он је даље изразио три жеље младима и пријатељским личностима две земље:

- Прво, надам се да ћете наставити пријатељство Кине и Вијетнама и одиграти своју улогу у изградњи кинеско-вијетнамске заједнице са заједничком будућношћу која има стратешки значај; Друго, надам се да ћете одиграти своју улогу у промовисању развоја Азије и Пацифика и допринети постојању мира у нашем региону; Треће, надам се да ћете бити пионири у промовисању људског напретка и допринети изградњи заједнице са заједничку будућност човечанства.

Нгујен Су, члан Вијетнамско-кинеског удружења пријатељства и пензионисани професор на Одсеку за кинеске студије Универзитета у Ханоју, присуствовао је догађају. Нгујен Су је за Глобал Тимес у среду рекао да омладина у Вијетнаму треба да се сети да нам је током вијетнамског рата против америчке агресије „Кина пружила несебичну подршку, а Кина нам је такође помагала у изградњи социјализма у Вијетнаму“, а данас „наше везе су подигнуте на виши ниво, сви смо поносни и срећни".

Си је нагласио да полаже велике наде у будуће генерације које ће развијати односе Кине и Вијетнама

Ли Хаидонг, професор на Кинеском универзитету за спољне послове, изјавио је у среду за Глобал Тајмс да су кинеско-вијетнамски односи вођени фундаменталним интересима два народа, а најважнија карактеристика је да двема државама владају комунистичке партије. , тако да две земље не деле само међусобну корист у погледу економије и трговине, већ деле и исти циљ заштите политичке безбедности и заједничке идеологије. „Ово је јединствена карактеристика која покреће две стране да граде заједницу са заједничком будућношћу.

Потребно спречити страно мешање у регион

Си је током посете Ханоју у среду рекао да Кина и Вијетнам треба да буду опрезни и да се супротставе било каквим покушајима да се унесе неред у азијско-пацифички регион, пренела је Синхуа. Две стране треба да ојачају координацију и сарадњу у међународним пословима и заједнички одржавају повољно спољно окружење, рекао је Си на састанку са вијетнамским премијером Фамом.

Са своје стране, Фам је рекао да су односи Вијетнама и Кине издржали тест времена и историје и да на њих неће утицати било какво мешање изазвано спољним силама.

Како се наводи у заједничком саопштењу објављеном у среду, лидери две земље су током посете одржали дубоку и искрену размену мишљења о поморским питањима, при чему су обе стране истакле потребу бољег управљања и активног решавања поморских спорова како би се сачувао мир и стабилност у Јужном кинеском мору и региону у целини.