Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАГНЕР ГРУПА КАМЕН РАЗДОРА РУСИЈЕ И КИНЕ? Сумњиче се за ликвидацију ДЕВЕТ Кинеза - спречавају Пекинг да преузме контролу у Африци?

27.03.2023. 08:22
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Vagner grupa
Вагнер група / Извор: Профимедиа

Ово је тренутак који је Запад чекао.

Девет држављана Кине убијено је када су наоружани нападачи упали у рудник у Централноафричкој републици. Побуњеници осумњичени за напад негирали су умешаност и за њега окривили руску Вагнер групу, не дајући доказе.

Било је то мало пре 5 сати ујутру по локалном времену када су два камионета стала испред Зазе и петорице других мушкараца, који су патролирали подручјем у близини рудника злата Чимболо у овој афричкој држави.

ХАОС НА УЛИЦАМА ТЕЛ АВИВА: Демонстранти пробили кордон код Нетанијахуове куће, блокиран главни ауто-пут у граду! (ВИДЕО)

ХАОС НА УЛИЦАМА ТЕЛ АВИВА: Демонстранти пробили кордон код Нетанијахуове куће, блокиран главни ауто-пут у граду! (ВИДЕО)

НОВА ОПАСНОСТ ПО ИЗРАЕЛ?! Нетанијаху сменио министра одбране!

НОВА ОПАСНОСТ ПО ИЗРАЕЛ?! Нетанијаху сменио министра одбране!

КЉУЧНИ ДАН ЗА КУБУ: Одржавају се избори, међу кандидатима председник Мигел Дијаз-Канел и бивши лидер Раул Кастро

КЉУЧНИ ДАН ЗА КУБУ: Одржавају се избори, међу кандидатима председник Мигел Дијаз-Канел и бивши лидер Раул Кастро

Заза и остали, који су међу стотинама људи који су извучени из села Чимболо да спрече злонамернике и пљачкаше да нападну зграде и електричне инсталације у области високог криминала, били су у недељу на улици која води до рудника злата у близини источног града Бамбарија. Мушкарце у камионетима описали су као "беле војнике", који су имали исте војне униформе које су често носили припадници руске плаћеничке групе Вагнер.

- Један од белих војника сишао је из камионета и наредио нам да напустимо подручје. Рекао је да су он и његове колеге одговорне за обезбеђивање подручје - рекао је Заза, лидер "осветника " за The Daily беаст.

Око 10 минута касније, рекли су да су чули гласну експлозију у руднику злата Чимболо, у којем су били кинески радници након отварања прошле недеље.

Рекли су да је након експлозије уследила пуцњава која је трајала дуже од сат времена.

- Чули смо људе како вриште у руднику. Звучало је као да вапе за помоћ - рекао је Заза.

После 6 сати, према речима "осветника", иста возила која су виђена како наводно превозе Русе у рудник, виђена су како напуштају подручје возећи се истом улицом којом су ушли да би дошли до рудника, рекли су сведоци.

- У колима су били исти људи које смо видели раније - рекао је Заза.

Они су након тога одјурили у рудник где су наводно пронашли везане чуваре, локалце, док су око њих лежала тела.

- Избројали смо девет мртвих Кинеза. Двојица других Кинеза, заједно са војником Централноафричке републике, имали су ране од метака на рукама и ногама, али су били живи када смо их видели - рекао је други сведок за Daily беаст.

Mali, Afrika
Мали, Африка / Извор: Профимедиа

Абел Матчипата, градоначелник оближњег града Бамбарија потврдио је за АФП да је девет људи убијено, док су две особе повређене.

Рекао је да су жртве кинески радници у руднику којим управља група Голд Цоаст. Након напада, кинеска амбасада позвала је своје држављане да не путују изван престонице Банги.

Без пружања доказа, влада је убрзо након инцидента рекла да је напад "терористички чин" који су извели милитанти из Коалиције патриота за промене (ЦПЦ) - фузија великих побуњеничких група у створена у децембру 2020. да поремети опште изборе у Централној Африци 2020/2021. године.

Према речима портпарола владе Гислаина Ђорија, њихов циљ је да обесхрабре инвеститоре који желе да подрже напоре које је предузео председник Републике Фостен-Аршанж Туадера.

Влада је након напада обећала да ће починиоци злочина бити ухваћени. Коалиција патриота за промене (ЦПЦ) је, са друге стране, негирала умешаност у напад и за то окривила припаднике Вагнер групе.

До напада је дошло уочи сусрета кинеског и руског председника Си Ђинпинга и Владимира Путина у Москви. Кинески лидер је позвао на тешко кажњавање оних који стоје иза напада.

Daily беаст пише да је раздор са Кином као резултат убистава у руднику нешто што Путин очајнички жели да избегне.

Док Русија тетура у војном и економском блату због рата у Украјини, Кина је постала највећа дипломатска, финансијска и технолошка подршка Русије.

Наводи да је Вагнер умешан у напад ће вероватно довести до затезања односа између Русије и Кине, која је наставила да пружа несмртоносну помоћ Москви током целог рата, а до сада није испоручила оружје.

Није познато да ли су лидери разговарали о инциденту. Кинеско министарство спољних послова рекло је у саопштењу у понедељак да је Кина послала тим у рудик и да је радна група из амбасаде отишла на лице места да координише одговор на напад.

- Побуњеници обично не убијају странци, али их киднапују и траже откупнину за њихово ослобађање - рекао је Али, бивши борац побуњеничке групе Унија за мир (УПЦ), који је такође раније радио за Вагнерову групу, за The Daily Беаст користећи псеудоним.

- Ово је напад који само Руси могу да изведу - твдио је он.

Чак ни национална скупштина, која се обично слаже са ставом владе, не упире прстом у побуњенике. Уместо тога, оптужила је стране плаћенике да стоје иза напада (иако се у изјави коју је објавио први потпредседник Народне скупштине Еваристе Нгамана не помиње ниједна држава посебно).

Годинама су француске фирме доминирале индустријом рудника у Централноафричкој републици, бившој француској колонији. Али откако су руски плаћеници, позвани од стране владе да помогну у борби против побуњеника који желе да преузму моћ, постали веома активни у осиромашеној афричкој држави пре око пет година, руске фирме повезане са шефом Вагнера Јевгенијем Пригожином учиниле су да рударски посао у земљи буде њихов, протеравши и домаће и стране рударе који су тамо били активни пре њиховог доласка.

ИЗРЕШЕТАО ДЕЧАКА (16) НА БИЦИКЛУ! "Мислио сам да је неко други ког сам ХТЕО ДА УБИЈЕМ!"

ИЗРЕШЕТАО ДЕЧАКА (16) НА БИЦИКЛУ! "Мислио сам да је неко други ког сам ХТЕО ДА УБИЈЕМ!"

ОПСАДНО СТАЊЕ У РУСИЈИ: Дрон камиказа експлодирао недалеко од Москве, има рањених! (ФОТО,ВИДЕО)

ОПСАДНО СТАЊЕ У РУСИЈИ: Дрон камиказа експлодирао недалеко од Москве, има рањених! (ФОТО,ВИДЕО)

"ЉУДИ НИСУ САМО НЕДОВОЉНО ПЛАЋЕНИ, ВЕЋ И ПРЕВИШЕ РАДЕ" У Немачкој почиње највећи штрајк у последњих 30 година - прети тотални колапс!

"ЉУДИ НИСУ САМО НЕДОВОЉНО ПЛАЋЕНИ, ВЕЋ И ПРЕВИШЕ РАДЕ" У Немачкој почиње највећи штрајк у последњих 30 година - прети тотални колапс!

Према онима који су блиско сарађивали са Вагнер групом, недавни покушај Кине да уђе у уносан сектор можда се сматрао претњом руском рударском пословању у земљи.

Упркос огромном минералном богатству злата и дијаманата, Централноафричка Република остаје једна од најсиромашнијих земаља на свету.

Десетине побуњеничких група су деловале некажњено током протекле деценије, онемогућавајући истраживање рударства страних компанија.

Многи рудници који сада раде у земљи су у власништву Кине и суочили су се са безбедносним изазовима.

Два кинеска држављана су умрла 2020. године, када су локални становници предводили устанак против рудника у Сосо Накомбу којим управљају Кинези.

А 2018. године, три кинеска држављана су убили гневни чланови заједнице након што је локални лидер погинуо у несрећи чамцем док је пратио кинеске рударе до локације.

Више вести из света можете прочитати ОВДЕ.