Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИНА ШАЉЕ ВОЈСКУ У ЏИБУТИ! Американци и Французи у ПАНИЦИ!

02.03.2017. 15:17
Пише:
Србија Данас/Политика
Kineska vojska
Кинеска војска / Извор: Профимедиа

После француске и америчке, долази и кинеска војска

После француске и америчке – и кинеска војска отвара базу у овој земљи на рогу Африке. Трајније сидрење у Џибутију крајем прошле деценије обезбедили су себи Јапан и ЕУ.

ОВА ЖЕНА ЈЕ СИЛОВАЛА ТРОЈИЦУ ФУДБАЛЕРА: Не зна се колико "жртава" још има! (ВИДЕО)

Džibuti
Џибути / Извор: Профимедиа

Најважнија француска војна база у иностранству и једина стална војна инсталација САД у Африци – добијају ускоро нове комшије: колико „почетком ове године” припадници кинеске армије распоредиће се у Џибутију у првој прекоморској станици Пекинга у новијој историји”, проценио је париски „Монд”. Званични Париз и званични Вашингтон не крију при томе нелагоду због све силовитијег војно-финансијског продора Пекинга у Џибути, али и због новог преговарачког стила Исмаела Омара Гуелеха, лидера те источноафричке државице од 1999. године.

ЕРДОГАН НЕ МИРУЈЕ: Ванредно стање у Турској се наставља

Omar Gueleh i Fransoa Oland
Омар Гуелех и Франсоа Оланд / Извор: Профимедиа

- Имамо утисак да се Француска одрекла Џибутија - поручио Гуелех уочи овонедељне, прве званичне посете Паризу у последњих 10 година.

Званични сусрет Гуелеха и француског председника Франсоа Оланда завршен је без конференције за штампу и без званичног саопштења о темама сусрета двојице лидера од којих домаћин за мање од три месеца напушта председничку дужност.

ФОТОГРАФИЈА ПРЕПЛАВИЛА ИНТЕРНЕТ: Отац РАЗАПЕО сина јер није урадио ДОМАЋИ ЗАДАТАК! (ФОТО)

- Војна сарадња Француске и Џибутија као и нове галске инвестиције на терену стратешког партнера - биле су међу кључним темама сусрета Оланда и Гуелеха тврди „Монд”.

Да ли је Париз успео да обезбеди неку нову рунду војне сарадње са  „историјским партнером” на рогу Африке није извесно, будући да је Никола Саркози 2010. године био последњи француски председник који је боравио у Џибутију, и то мање од једног дана.

- Да ли је Француска свесно испустила Џибути? - питала се ових дана француска штампа.

Трагедија у Украјини: Аутобус налетео на противтенковску мину

Kineska vojska
Кинеска војска / Извор: Профимедиа

Та дилема данас изгледа више не мучи Џибути. Наиме, некадашњи „Француски Сомалиленд”,  Џибути је данас у времену продора радикалног ислама на рог Африке, треће рунде  библијских суша у региону у последњих 25 година, битке за нову нафту на истоку Африке, великог мигрантског таласа из екваторијалне Африке ка обалама Средоземља...  у прилици да – због свог геополитичког положаја – бира стратешке партнере на нови начин.

Избор кључних стратешких партнера Џибутија сада је у рукама Исмаела Омара Гуелеха, који је лане извојевао четврту изборну победу  коју увелико оспоравају и локална опозиција, али и Запад. У међувремену, отклон од ранијих партнера Џибутија постаје опипљивији.

СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС НА ЈУГОИСТОКУ ТУРСКЕ! Не зна се да ли има жртава!

Somalijski pirati
Сомалијски пирати / Извор: Профимедиа

Убеђени франкофил крајем прошлог века, Гуелех је почетком миленијума – а након бомбашких напада у Њујорку 2011. године лако прихватио долазак око 4.000 америчких војника и експерата у Џибути у „Камп Морније” ради ширења глобалне борбе против џихадиста и терориста. Амерички војни експерти придружили су се у Џибутију француским специјалцима (данас је тамо око 1.400 војника) који се од 1977. године тамо увежбавају за дејства широм Црног континента.

Вишегодишња сезона глобалне борбе против сомалских пирата и препада у Аденском заливу умножила је број заинтересованих за дуже војно задржавање у региону којим годишње пролази преко 30.000 цивилних бродова и танкера. Међу тим бродовљем око петине носи кинеску заставу.

ПРАТИТЕ СЕРИЈУ "ХОУСЕ ОФ ЦАРДС"?! Онда знајте да Френк и Клер Андервуд стварно постоје!

Kinska vojska
Кинска војска / Извор: Профимедиа

Трајније сидрење у Џибутију крајем прошле деценије обезбедили су себи Јапан и ЕУ (неколико стотина немачких, шпанских, италијанских војника стационирано је у Џибутију у оквиру мисије „Аталанта“ чији је мандат продужен до децембра 2018. године). Слободан простор у луци Џибути и могућности њеног ширења почетком ове деценије уочили су и други. Гуелех се – након успешно осујећеног покушаја „арапског пролећа” 2011. године – суочио са галантном политичком офанзивом Кине, Саудијске Арабије, Турске, Бразила, Велике Британије, Русије, Индије...Омар Гуелех и Франсоа Оланд

Џибути је отворен за сарадњу са свима: ако смо дозволили Француској и САД да држе трупе овде, зашто то исто не бисмо омогућили и другима, коментарисао је Гуелех након одлуке да Кини омогући отварање прекоморске постаје.

ЛЕ ПЕНОВА ОСТАЛА БЕЗ ИМУНИТЕТА: Прети јој истрага због твитовања слика погубљења војника (УЗНЕМИРУЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ)

Somalijski pirati
Сомалијски пирати / Извор: Профимедиа

Спремност Џибутија да војно „угости” и друге, све више изазива нелагоду и у Вашингтону.

- Амерички званичници уочавају незгодну близину будуће кинеске војне базе полигонима САД у Џибутију, што може довести до покушаја надзирања активности. Са друге стране, приметно је да Кина озбиљно задуженој влади Џибутија одобрава милијарде долара кредита. Тим поводом поставља се питање дугорочне одрживости савеза који је Вашингтону добро служио у борби против исламског екстремизма - наводи „Њујорк тајмс”.