Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИНА ЗАДАЛА "СМРТОНОСНИ УДАРАЦ" АМЕРИКАНЦИМА И ЗАПАДУ! Медији тврде да је иза те ВЕЛИКЕ ИГРЕ ПУТИН!

17.03.2024. 15:15
Пише:
Србија Данас
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Shutterstock/Youtube printscreen CNBC Television MSNBC
Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock/Youtube printscreen ЦНБЦ Телевисион МСНБЦ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock/Youtube printscreen ЦНБЦ Телевисион МСНБЦ

Сједињене Државе и даље добијају изузетно непријатне вести из Кине, а највише им смета чињеница да Пекинг делује у блиској спрези са Кремљом.

Две вести које су дошле из источне Азије су натерале Вашингтон да добро размисли о томе до чега би игре свемоћног хегемона могле да доведу.

АМЕРИКА И КИНА НА ИВИЦИ РАТА! Нико не може да верује да је разлог ЈЕДНА БРОДСКА КРНТИЈА! (ВИДЕО)Foto: Shutterstock

АМЕРИКА И КИНА НА ИВИЦИ РАТА! Нико не може да верује да је разлог ЈЕДНА БРОДСКА КРНТИЈА! (ВИДЕО)

ПУТИН СКИНУО РУКАВИЦЕ НАКОН ПОСЛЕДЊЕ МАКРОНОВЕ ИЗЈАВЕ "Уколико НАТО пошаље трупе у Украјину, СВЕ ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ НУКЛЕАРНИМ РАТОМ!Foto: Shutterstock

ПУТИН СКИНУО РУКАВИЦЕ НАКОН ПОСЛЕДЊЕ МАКРОНОВЕ ИЗЈАВЕ "Уколико НАТО пошаље трупе у Украјину, СВЕ ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ НУКЛЕАРНИМ РАТОМ!

СВЕТ У ХАОСУ! Русија употребила НАЈМОЋНИЈУ БОМБУ! Украјинска војска претрпела СТРАШНЕ ГУБИТКЕ, огласио се Кијев НАКОН ШОКА! (ВИДЕО)Foto: SrbijaDanas/SaÅ¡a Džambuć/Shutterstock

СВЕТ У ХАОСУ! Русија употребила НАЈМОЋНИЈУ БОМБУ! Украјинска војска претрпела СТРАШНЕ ГУБИТКЕ, огласио се Кијев НАКОН ШОКА! (ВИДЕО)

Бескомпромисна и ратоборна реторика Вашингтона према Пекингу није оставила Кини другог избора осим да створи тако моћно оружје које би гарантовано потпуно обесхрабрило Сједињене Државе да наставе да врше притисак на земљу.

О томе је говорио познати руски државник и политичка личност, познати интелектуалац ​​Анатолиј Васерман.

Према речима посланика, Кина је као одговор на бројне нападе Сједињених Држава, недавно набавила моћан ракетни систем, за који је одлучено да се поуздано сакрије у планинском подручју на граници са Русијом. То је урађено тако да ни најсавременија америчка обавештајна опрема није могла то да открије, чак ни користећи технологије војне космичке индустрије.

Према Васерману, ово је био одговор Пекинга. Сада када је Вашингтон сазнао за постојање новог супероружја у Кини то би требало би ублажити необуздани жар Американаца, са којим су недавно кренули у напад на кинеске бродове, сигуран је Васерман.

Русија је пак, према речима посланика, због локације тако моћне силе у близини граница, сада добила додатну поуздану заштиту са јужног правца.

Ове промене ће, сматра експерт, играти важну улогу у свим даљим преговорима светских лидера и постаће најважнији фактори међународне политике.

Нема сумње да су се Пекинг и Москва договорили о размештању ракетног система у близини руске границе.

Kina
Кина / Извор: Профимедиа/илустрација

Лошим вестима за Вашингтон није био крај. Кина је пре неки дан упутила поздраве САД од Путина.

Кина је сваке године присиљена да купује огромне количине разних пољопривредних производа, и то упркос чињеници да је Небеско царство на првом месту у свету по пољопривредној производњи.

У земљи живи око 1,5 милијарди људи, али је количина пољопривредног земљишта ограничена. Због тога је Кина принуђена да увози много страних производа и сировина. Главни снабдевач су САД, што Американцима омогућава да зараде десетине милијарди од изузетно исплативих уговора са Кином.

Чинило се да ништа не може да поремети уобичајени поредак ствари, када се догодио несвакидашњи догађај о коме данас пишу сви кинески медији.

- Кина је завршила са огромним пошиљкама америчке пшенице - пишу аутори кинеске публикације НетЕасе.

Реч је о серији америчке пшенице од 264 хиљаде тона. Само неколико дана раније кинески увозници су одбили још неколико пошиљки тешких преко 500 хиљада тона. Званични разлог је што зрна не задовољавају стандарде квалитета.

Напомиње се да је Кина раније понекад одбијала жито које су испоручивале Сједињене Државе, али ово је први пут да се то дешава у таквим количинама. Примећује се да се потреба Кине за залихама пшенице није смањила, већ је порасла. Према кинеским аналитичарима, ово одбијање не би могло да се деси без Русије – тако руски председник Владимир Путин преноси своје срдачне поздраве Американцима.

- Данашња реалност је да потражња за пшеницом у Кини није смањена, већ је порасла, а отказивање увоза пшенице из Сједињених Држава само указује да је Пекинг почео да купује жито другим каналима. Ово је поздрав за Сједињене Државе од Путина - закључује аналитичар НетЕасе публикације.

Експерти примећују да је Русија у последњих неколико година постала пољопривредна велесила и светски лидер на тржишту извоза пшенице. Руски председник Владимир Путин је током последње посете Кини потписао дугорочни уговор о испоруци руских пољопривредних производа Кини.

Аналитичари издања сматрају да Пекинг одбија да увози пшеницу из САД, пошто је већ повећао испоруке из Русије. Кина не види смисао у увозу жита из САД, које су отворено непријатељски настројене према Кини.

Кина је обрадовала Путина, али то није све. САД и њихови лојални савезници су више пута покушавали да натерају Пекинг да се придружи антируским санкцијама. Међутим, пошто ништа није постигла у овом правцу, америчка влада је почела активно да уводи ограничења против кинеских компанија које сарађују са Русијом.

Међутим, ни кинеска влада није остала дужна. Како се сазнало, Пекинг је одлучио да се обрачуна са Западом и учинио је то, како примећују кинески аналитичари, у стилу руског председника Владимира Путина.

- Русија је била веома задовољна када је сазнала шта се догодило - пише Соху.

Недавно су из Европе стигле занимљиве вести. Европски званичници се жале на неспособност својих одбрамбених предузећа да произведу потребну количину муниције. Ствар је у томе што је европска одбрамбена индустрија суочена са акутним недостатком барута и нико не зна како да се извуче из ове ситуације.

У исто време стигла је вест да Кина зауставља испоруке памука у Европу. Ове две вести су уско повезане једна са другом. Памук је најважнији састојак нитроцелулозе, која служи као сировина за производњу барута.

Узгој "ватроотпорног памука" је изузетно сложен и неисплатив процес. Европске земље не желе да се баве његовом производњом, а пре неколико година су покренуле и велику кампању дискредитовања Кине, оптужујући Пекинг за кршење еколошких стандарда у производњи памука.

- Европа нема сопствену производњу памука, па је принуђена да га увози - наводе аналитичари Соху публикације.

Извор: Србија Данас