Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗАБРИНУТИ СМО" Кина се не шали, симулирала напад на Тајван - две државе на ивици сукоба?!

09.04.2023. 10:29
Пише:
Србија Данас/Индекс.хр
Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Тајванско министарство обране саопштило је у недељу да је евидентирало девет кинеских ратних бродова и 58 авиона око отока.

Кинески борбени авиони и ратни бродови симулирали су нападе на Тајван док су окруживали оток током другог дана војних вежби које су покренуте као одговор на састанак тајванске председнице с председником америчког Заступничког дома.

Вежбе су изазвале осуду из Тајпеија и позиве на суздржаност из Вашингтона, који је рекао да "позорно прати акције Пекинга".

ЖЕСТОКЕ БОРБЕ! Сиријска ПВО оборила израелске ракете

ЖЕСТОКЕ БОРБЕ! Сиријска ПВО оборила израелске ракете

ЗЕЛЕНСКИ ОТКРИО: Украјина на путу да се придружи НАТО-у

ЗЕЛЕНСКИ ОТКРИО: Украјина на путу да се придружи НАТО-у

ТЛО СЕ И ДАЉЕ НЕ СМИРУЈЕ: Нови земљотрес погодио Турску!

ТЛО СЕ И ДАЉЕ НЕ СМИРУЈЕ: Нови земљотрес погодио Турску!

Названа "Заједнички мач", тродневна операција која укључује увежбавање опкољавања Тајвана трајаће до понедељка, саопштило је заповедништво источног ратишта кинеске Народне ослободилачке војске.

- Мало сам забринут; лагао бих вам ако кажем да нисам - рекао је 73-годишњи Доналд Хо, који је у недељу ујутро вежбао у парку у Таипеију, на крајњем северу земље. Још увек сам забринут јер ако избије рат, обе стране ће доста патити - рекао је за АФП.

Током кинеских ратних игара авиони, бродови и војници послани су у "поморска подручја и зрачни простор Тајванског теснаца, уз северну и јужну обалу отока и уз исток отока", објавила је војска кад је покренула вежбе.

Извештај државне телевизије у недељу наводи да су вежбе "симулирале заједничке прецизне нападе на кључне циљеве на отоку Тајвану и околним водама", додајући да су снаге "одржавале ситуацију блиског окружења отока".

Nensi Pelosi
Ненси Пелоси / Извор: Профимедиа

У извештају се даље наводи да су ваздушне снаге распоредиле десетине авиона да "лете у циљани зрачни простор", а копнене снаге су извеле вежбе за "прецизне нападе на више циљева". Тајванска председница Цаи Ing-wen одмах је осудила вежбе које су уследиле након што се у Калифорнији састала с председником Заступничког дома америчког Конгреса Кевином Мекартијем.

Обећала је сарадњу са "САД-ом и другим земљама истомишљеницама" суочена с "континуираним ауторитарним експанзионизмом".

У Вашингтону је потпарол Стејт Департмента рекао да Сједињене Државе "конзистентно позивају на суздржаност и задржавање статуса кво", али је истакнуо да САД има довољно ресурса за испуњавање својих сигурносних обвеза у Азији.

Сједињене Државе су намерно двосмислене у погледу тога хоће ли војно бранити Тајван, а десетљећима продају оружје Таипеију како би осигурале његову самоодбрану.

Вежбе бојним стрељивом

Вежбе у понедјељак укључиваће гађање бојним стрељивом уз стеновиту обалу кинеске покрајине Фујиан, око 80 километара јужно од тајванских отока Матсу и 186 километара од Таипеија.

- Те операције служе као оштро упозорење против доушника сепаратистичких снага које траже 'независност Тајвана' и спољних сила те против њихових провокативних активности", рекао је Схи Yin, потпарол кинеске војске.

- Операције су неопходне за очување националног суверенитета и територијалног интегритета Кине." Кина сматра Тајван, који има самоуправу, својом територијом и обећала је да ће га једног дана вратити, ако буде потребно и силом.

Тајванско министарство обране саопштило је у недељу да је евидентирало девет кинеских ратних бродова и 58 авиона око отока.

У суботу је уочен исти број бродова и више од 70 зракоплова. Министарство је саопштило да прати "кретање кинеске војске кроз заједнички обавјештајни састав надзора и извиђања", додајући да су ратни авиони откривени до 12 сати по локалном времену укључивали комбинацију борбених авиона и бомбардера.

Број улазака авиона у тајванску југозападну идентификацијску зону противваздушне одбране у суботу био је највећи забелжен у једном дану у овој години, према подацима које је прикупио АФП.

- Кинеска комунистичка партија наставила је проводити војне вежбе око Тајванског теснаца и од јутрос је узастопно послала више скупина авиона... као и низ бродова у то подручје - рекло је министарство одбране у недјељу.

Si Đinping i Emanuel Makron
Си Ђинпинг и Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

- Војска помно прати ситуацију ради откривања релевантних догађаја и задужила је авионе, бродове и копнене ракетне саставе да у складу с тим одговоре - додаје се.

Расту напетости

Вежбе су уследиле неколико сати након одласка француског председника Емануела Макрона из Пекинга, који је био у Кини како би позвао свог колегу Си Ђинга да помогне у окончању рата у Украјини.

У августу прошле године Кина је распоредила ратне бродове, пројектиле и борбене авионе око Тајвана у највећем демонстрирању силе у низу година. То се догодило након посете отоку Мекартнијеве претходнице Ненси Пелоси отоку.

Цаи се у петак вратила на Тајван након што је посетила све мањи број службених дипломатских савезника у Латинској Америци, уз два заустављања у САД-у која су укључивала састанке с Мекатнијем и другим заступницима.