Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БАЛКАНСКИ ТРУДО" Ко је Кирил Петков! Жели да постане нови бугарски премијер, а ЖЕНЕ ГА ОБОЖАВАЈУ

17.11.2021. 21:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kiril Petkov
Кирил Петков / Извор: Профимедиа

Петков је најавио да жели да формира функционалну владу, а отворен је, како каже, и за дијалог и компромис.

Антикорупцијска партија "Настављамо промене" (PP) освојила је већину гласова на ванредним парламентарним изборима у Бугарској, чији су становници дали 25,34 одсто странци коју предводе два човека са дипломом Харварда.

НЕСТАНАК ДЕЧАКА "СПАЈДЕРМЕНА" ЈОШ УВЕК МИСТЕРИЈА! Настављена потрага за њим после седам година - сумња се да је у дворишту БАКИНЕ КУЋЕ

НЕСТАНАК ДЕЧАКА "СПАЈДЕРМЕНА" ЈОШ УВЕК МИСТЕРИЈА! Настављена потрага за њим после седам година - сумња се да је у дворишту БАКИНЕ КУЋЕ

КАД РУСИ ЗАГРМЕ, ЈЕРМЕНИ И АЗЕРИ НИ ДА ПИСНУ: Један министар одиграо кључну улогу у смиривању страсти

КАД РУСИ ЗАГРМЕ, ЈЕРМЕНИ И АЗЕРИ НИ ДА ПИСНУ: Један министар одиграо кључну улогу у смиривању страсти

РУСИ ПОГОДИЛИ САТЕЛИТ! Огласило се Министарство одбране - ево да ли постоји ОПАСНОСТ по космос

РУСИ ПОГОДИЛИ САТЕЛИТ! Огласило се Министарство одбране - ево да ли постоји ОПАСНОСТ по космос

Кирил Петков и Асен Васиљев основали су PP летос док су били министри у прелазној влади. Њихов циљ је да стану на чело реформских снага које су до сада предводили социјалисти из БСП, а у које се убрајају још и "Има такав народ" и "Демократска Бугарска.

- Бугарска је на новом путу и ми ћемо успети у развоју пуног потенцијала ове земље - изјавио је Петков у Софији, након објављивања првих резултата.

Он је најавио да жели да формира функционалну владу, а отворен је, како каже, и за дијалог и компромис. Ипак, Петков је одбацио могућност сарадње са странком ГЕРБ Бојка Борисова, као и са турском странком ДПС.

Конзервативна странка ГЕРБ бившег премијера Бојка Борисова освојила је 22,43 процента гласова, а трећа је турска странка Покрет за права и слободе (ДПС) која има 13,68 одсто, пренео је "Дојче веле". У исто време са парламентарним, одржани су и председнички избори, на којима је актуелни шеф државе Румен Радев освојио готово 50 одсто освојених гласова и улази у други круг као фаворит, док ће му за две недеље противкандидат бити Анастас Герџиков који је освојио 25 одсто гласова.

Подсећајући да су ово трећи општи избори у Бугарској за годину дана, “Политико” наводи да је Петков, предузетник и нова политичка фигура у земљи, остварио неочекивано снажан резултат у недељу, а то указује да би он могао да поведе формирање коалиције.

Бивши премијер Борисов, који је домирао политичком сценом балканске нације више о деценије, био је приморан да напусти власт у априлу, услед навода о корупцији и последичних масовних протеста у земљи, а а мање странке у земљи нису успевале да оформе функционалну коалицију да замене његову централно десну партију ГЕРБ. Кад је он сишао с власти, Бугарска није успела да оформи коалицију и попуни вакуум, а друго гласање у јулу такође није уродило новом владом.

Политичка криза могла би се окончати сада након избора у недељу а Бугарска би могла добити четврту владу за 12 година, након што је партија Петкова и Васиљева сакупила већину, према преко 43 одсто избројаних гласова.

Kiril Petkov
Кирил Петков / Извор: Профимедиа

Ко је Кирил Петков?

Рођен 1980. у Пловдиву, 41-годишњи предузетник с Харварда појавио се на политичкој сцени Бугарске као један од водећих претендената да разбије политичку парализу у земљи.

Петков, оснивач компаније за производњу веганских пробиотика “ПроВиотик”, успоставио је своју базу гласача као борац против корупције док је био привремени министар економије. Петков је такође служио током прве прелазне владе у земљи а именовао га је председник Радев. Влада је имала високи рејтинг због откривања низа прекршаја Борисовљеве администрације.

У Петковљево "политичко крштење" након преузимања власти у мају спада и његова експлозивна медијска појава, кад је издетаљисао наводну злоупотребу владиних фондова. Открио је да је бугарска Развојна банка, државна институција која даје зајмове малим и средњим предузећима, издвојила скоро милијарду лева – 500 милиона евра – за свега осам компанија. Иако су такве ствари већ разоткрили истраживачки медији, то је био први пут да је виши званичник владе ускочио да изрази забринутост.

А Петков је то оценио као "нечувено"

Уследило је још открића током његовог четверомесечног мандата, а Петков је постао најпопуларније ново лице на власти, заједно са привременим министром финансија Асеном Васиљевим, такође економистом са Харварда. Петков и Васиљев су у септембру основали своју партију Настављамо промене, а дуо је стекао надимак "харвардовци", који су прихватили и њихови критичари и присталице.

- Показали смо бугарском народу две ствари - не плашимо се и знамо како да то урадимо. Само нам треба више времена. То је као кад одете у продавницу и пре куповине добијете бесплатни узорак. Ми смо нудили бесплатни узорак бугарским гласачима четири месеца - рекао је Петков.

Његова популарност је изненадила многе. Био је мало познат у јавности док није постао министар. Његова супруга Линда Мекензи, Канађанка која води пекару у центру Софије, је била познатија од њега - њене посластице без глутена постале су тражене након њене појаве у кулинарском ријалитију "Мастер Chef" prošle године.

Kiril Petkov
Кирил Петков / Извор: Профимедиа

Одличан економиста али политика?

Петков има диплому из бизнис администрације са Харварда, где је дипломирао међу десет најбољих у својој класи. Од тада се бавио разним пословима - од некретнина и индустрије хране до предузетништва и академије. Након година студирања и рада у иностранству вратио се у родњу земљу 2007.

Укључен је у низ цивилних и еколошких иницијатива. Петков је са оцем 2018. учествовао у потрази за чувеним планинаром Бојаном Петровим, који је нестао у покушају да освоји врх Шишапангма у Непалу.

Један је од кооснивача Центра за економске стратегије и конкурентност, повезане са Харвардском бизнис школом и Универзитетом Софија. Предаје курсеве о економском развоју и предузетништву који су током година постали познати као "харвардски курсеви".

- Петков је одличан економиста и заиста је добар у дељењу свог знања и мотивисању других - истиче Саша Безуханова, бивша извршна директорка "Хјулит Пакарда", која је након осам година поред Петкова покренула Мове.бг, непрофитни тинк-танк за покретање друштвених промена.

И пре уласка у владу није се суздржавао да јавно критикује управљање државом. Био је редован на антикорупционим скуповима прошле године на којима су људи захтевали оставку Борисова и државног тужиоца Ивана Гешева.

-Покушавао сам да будем активни члан бугарског друштва али сам схватио да се оно што можете да урадите изнутра не може поредити са било којим протестима извана – рекао је Петков.

Али, може ли он да преведе своју пословну експертизу у политички капитал?

-Желим да се осигурам да Бугарска буде на новом путу. Желим да Бугарска постане нови бренд "нулте корупције" – каже Петков.

Остваривање "левичарских циљева са десничарским мерама" постало је слоган његове изборне кампање. Тако, на пример, странка Настављамо промене планира прерасподелу коруптивно додељених средстава на реформу образовања и здравства, уместо повећања пореза. Петковљева партија хвали се да је интегритет њених кандидата водећи селективни критеријум и не стиде се да укажу да су трећина њих дипломци Ајви лиге (групе од осам универзитета који деле сличан академски престиж а међу којима су Харвард, Принстон, Јејл, Браун и други).

Kiril Petkov
Кирил Петков / Извор: Профимедиа

"Балкански Трудо"

Али, то не значи да се ослањају на почетнике у политици. За разлику од неких који су покушали да диктирају коалиционе услове, Петков истиче своје акредитиве као градитеља коалиције и води разговоре са другим странкама да потпишу споразум о принципима управљања.

- Нашу партију не води его. Ми схватамо да ће ово бити коалициони тип владе. Наш циљ је да добијемо (парламентарну већину од) 121 место. То значи да треба да направимо најпаметнију могућу структуру која ће то омогућити - каже он.

Петков се не склања ни од медијских рефлектора. Изградио је репутацију као млади лидер образован у иностранству и истиче се на политичкој сцени својим шармом и харизмом која је инспирисала праву помаму на друштвеним мрежама. “Политико” га је назвао “балканским Трудоом”, односећи се на канадског премијера Џастина Трудоа који је популаран међу женама.

Један мим који је постао виралан док је Петков био министар економије састављен је од две слике – на једној је полунаги глумац Крис Хемсворт како показује мишиће уз текст "шта мушкарци мисле да жене желе", а на другом је уредно обучен Петков за столом са натписом “шта жене заиста желе”.

"Да ли ће променити политику или она њега?"

- Петков је први политичар од Борисова са тако очигледном харизмом. То ради у његову користи – истакла је Ружа Смилова, предавач политичких наука Универзитета Софија.

Ипак, пред њим је тежак пут. Летећи почетак његове политичке каријере донео му је много противника. Свега неколико недеља пре избора бугарски Уставни суд је закључио да је његовим именовањем за министра економије прекршен Устав јер он има двојно, бугарско-канадско држављанство. Петков је месецима говорио да је аплицирао да укине канадско држављанство, али је касније откривено да се сматра држављанином те земље до 20. августа.

Али, он је непоколебљив и већ сања да претвори Бугарску у парадигму достојну поглавља у економским уџбеницима.

- Верујем да би то било нечувено или невиђено у недавној историји Европе. Мој сан је да прочитам студију случаја, рецимо за 10 година, која неће говорити о азијским тигровима или ирском тигру, већ о бугарском лаву – рекао је он.

Ипак, како је истакла Боријана Димитрова, партнерка анкетне фирме "Алфа рисерч", право питање је "да ли ће он да трансформише бугарску политику, или ће бугарска политика трансформисати њега".