Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КО БИ ПОБЕДИО У МОГУЋЕМ РАТУ ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ: Свет стрепи од катастрофе, а ево шта каже статистика (ФОТО)

19.02.2022. 11:01
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа/илустрација

Јуче су у региону Доњецка и Луганска одјекивале експлозије, а први цивили из региона Донбаса пребегли су у Ростовску област.

Све очи света тренутно су упрте у источну Европу којој прети опасност од сукоба између Русије и Украјине.

Многи аналитичари почели су са упоређивањем војне моћи две земље, посебно након што се ситуација у Донбасу драстично погоршала у последња два дана.

УВЕДЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У РОСТОВСКОЈ ОБЛАСТИ! Потресне сцене: Деца из Донбаса евакуисана у Русију (ВИДЕО)

УВЕДЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У РОСТОВСКОЈ ОБЛАСТИ! Потресне сцене: Деца из Донбаса евакуисана у Русију (ВИДЕО)

ПОГИНУО УКРАЈИНСКИ ВОЈНИК ЗБОГ ГРАНАТЕ! Узаврела ситуација на истоку земље - рат на помолу?

ПОГИНУО УКРАЈИНСКИ ВОЈНИК ЗБОГ ГРАНАТЕ! Узаврела ситуација на истоку земље - рат на помолу?

(УЖИВО) НАПЕТО У ДОНБАСУ: Украјинске снаге испалиле 200 граната, проглашена општа мобилизација (ФОТО/ВИДЕО)

(УЖИВО) НАПЕТО У ДОНБАСУ: Украјинске снаге испалиле 200 граната, проглашена општа мобилизација (ФОТО/ВИДЕО)

Према анализи "Глобал фире power-a", Русија има већу војну моћ и налази се на другом месту највећих светских војних сила, док се Украјина налази на 22.

Однос војне моћи ове две бивше совјетске републике најбоље се огледа у годишњим буџетима који се издвајају за потребе војске.

Русија из државног буџета издваја 154 милијарди долара годишње, док суседна Украјина годишње располаже са 11,87 милијарди долара. 

Уколико узмемо у обзир број војника које ове две земље имају на располагању видећемо да Русија има 850.000 активних војника, док суседна Украјина четири пута мање, око 200.000.

Артиљерија

Ruska artiljerija
Руска артиљерија / Извор: Профимедиа

Русија такође располаже са 7.571 комада артиљеријског оружја, док Кијев има 2.040. Када су у питању оклопна возила Москва има 30.122, док их Украјинци имају три пута мање.

Украјина на располагању има нешто више од 2.500 тенкова, док руско Министарство одбране поседује чак 12.420.

Русија поседује више од 30.000 оклопних возила, док Украјина има три пута мање.

Можда би број војних хеликоптера био најбољи показатељ разлике у војној спремности ове две бивше совјетске републике јер их Кремљ има 544, док Кијев свега 34.

Ништа боља ситуација није ни са борбеним авионима где су бројке 772 наспрам 69 у корист Русије.

Морнарица

Део војске у ком Русија има потпуну доминацију над Украјином дефинитивно је морнарица. Русија на располагању има укупно 605 војних пловила, док Украјина има 38.

Кремљ поседује један носач авиона и 70 подморница, а Украјина ниједан. Слична ситуација је и са корветама којих Москва има 86, док Кијев само једну. 

Ruska mornarica
Руска морнарица / Извор: Профимедиа

Украјинска војска у поседу има 13 патролних бродова, а Русија четири пута више, показују подаци "Глобал фире power".

Руска војска располаже са 15 разарача и 49 минобацача, док Украјина за сада нема ниједан разарач и свега један минобацач.

Седам рута путем којих би Путин могао да нападне Украјину

Министарство одбране Велике Британије идентификовало је седам рута путем којих би руски председник Владимир Путин могао да покрене инвазију на Украјину.

У илустрацији заснованој на сателитским снимцима и другим обавештајним изворима, показује се како би Путин првенствено могао да циља украјинску престоницу Кијев, као и индустријски град Дњепар.

У новој мапи, коју је Министарство одбране објавило на званичном Твитер налогу, три могуће руте инвазије показују циљање Кијева, док три показују циљање Дњепра.

Седма потенцијална рута инвазије илуструје како би руске снаге могле да крену у копнену Украјину преко окупираног полуострва Крима, које је Путин анексирао 2014. године.

Путин и ширење НАТО-а на исток

НАТО је тренутно најмоћнији војни савез на свету и чини га 30 чланица, а годишњи буџет алијансе износи 1,56 милијарди евра. Основана је 1949. године и првобитна намена била је да обузда совјетску експанзију.

Русија се међутим буни због НАТО база у близини своје територије и тражи писмене гаранције да се алијанса неће ширити на исток. Једна од централних захтева Кремља је и да се Украјини не дозволи улазак у НАТО, а управо овај потез сматра се црвеном линијом.

Украјина је недавно изразила заинтересованост за придруживање алијанси, а Владимир Зеленски је у септембру 2020. године одобрио безбедносну стратегију која је поставила темеље партнерства са НАТО.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Подсетимо, јуче су у региону Доњецка и Луганска одјекивале експлозије, а први цивили из региона Донбаса пребегли су у Ростовску област. По наређењу руског председника Владимира Путина организовани су кампови за прихват избеглица и помоћ, а руски медији наводе да је до петка у поноћ евакуисано више од 3.000 људи.

Светски лидери јуче су састанчили у Минхену поводом целокупне ситуације, а касно синоћ обратио се и амерички председник Џозеф Бајден који је рекао да није искључено да Русија отпочне инвазију током наредне недеље, можда чак и у наредним данима. Бајден је рекао да је уверен да је Путин већ преломио, али је истакао да простор за дипломатско решење још постоји.

Путину је упутио јасну поруку да ће САД бранити сваки педаљ територије НАТО, те да, иако неће слати трупе у Украјину, наставити да подржавају украјински народ.