Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО ЋЕ БИТИ НАСЛЕДНИК АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ? Након 16 година владавине шефица се повлачи, у трци неколико личности

15.01.2021. 11:56
Пише:
Танјуг
Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Након 16 година владавине, Меркел одлази са места шефице странке.

Хришћанско демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел сутра бира новог шефа странке, а у трци за то место које може водити и до преузимања места шефа немачке владе су бивши министар заштите животне средине Норберт Ретген, некадашњи шеф посланичког клуба ЦДУ Фридрих Мерц и актуелни премијер покрајине Северне Рајне Вестфалије Армин Лашет.

Након 16 година "владавине" Меркел "ципеле" у које ће морати да уђе нови шеф странке веома су велике, а тиме и одговорност коју имају делегати приликом избора челника партије. Исход избора, који ће сутра бити одржан дигитално, потпуно је отворен,оцењују немачки медији, са малом предношћу Мерца.

РАДОСТ КОЈА НЕМА ЦЕНУ: Меридиан посетио децу на Косову и Метохији (ФОТО)

РАДОСТ КОЈА НЕМА ЦЕНУ: Меридиан посетио децу на Косову и Метохији (ФОТО)

СИТУАЦИЈА У ГРЧКОЈ ИДЕ НАБОЉЕ: Премијер најавио ублажавање мера од следеће седмице

СИТУАЦИЈА У ГРЧКОЈ ИДЕ НАБОЉЕ: Премијер најавио ублажавање мера од следеће седмице

ОДЛУКА О "ЗАКЉУЧАВАЊУ" ПОНОВО НА СТОЛУ: Да ли привреда то може да поднесе?

ОДЛУКА О "ЗАКЉУЧАВАЊУ" ПОНОВО НА СТОЛУ: Да ли привреда то може да поднесе?

Пред сутрашњу изборну скупштину водеће личности ЦДУ позвале су на јединство.

Потпредседница странке Силвиа Брехер казала је да очекује да ће након скупштине сви у ЦДУ стати иза изабраног кандидата и допринети да странка буде јединствена у месецима пред немачке парламентарне изборе.

Пандемија корона вируса натерала је ЦДУ да одржи изборну скупштину у дигиталном облику. Планирано је да најпре канцеларка Ангела Меркел одржи говор.

Такође, поздравне говоре имаће председница Евроспког парламента Урсула фон дер Лајен, аустријски канцелар Себастијан Курц, лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановскаја, после чега ће кандидати изнети свој програм пре него што се крене са избором новог шефа странке.

Скупштина ЦДУ требало је да се одржи у децембру, али је због епидемиолошке ситуације померана.

Позван је 1.001 делегат да предају свој глас, а за победу кандидату је потребан 501. Најпре ће се гласати дигитално, а ако нема јасно победника у првом кругу, два кандидата са најбољим резултатом улазе у други круг, за који је ће делегати, из правних разлога, морати да гласају путем писма.

Због тога би коначан резултат могао бити проглашен тек у идућу петак.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Ко је у трци?

У трци за место шефа ЦДУ је Лашет, који, упитан зашто је он најбољи кандидат, каже да не може нико предводити странку који није барем једног дана владао, а он је од 2017. премијер најмногољудније покрајине Немачке, где је био и министар за интеграцију.

Лашет је већ био посланик у Бундестагу и Европском парламенту, а најавио је у изборној трци, да жели да настави политику Ангеле Меркел.

Даљи кандидат је Норберт Ретген, бивши министар заштите животне средине, којем се дуго нису приписивале шансе да може преузети ЦДУ.

Иначе њега је Меркелова избацила из владе када се противио да се као вођа опозиције у покрајини Северној Рајни и Вестфалији, након губитка на изборима 2012, пресели у Диселдорф.

Следећи кандидат је Фридрих Мерц, некадашњи шеф посланичког клуба, који важи за великог противника канцеларке Меркел, која га је 2002. потиснула са места шефа посланичког клуба, што јој он, до данас, није опростио.

Мерц је, након десет година одсуствовања из политике, покушао 2018. да дође на чело ЦДУ, али је тесно изгубио против Анегрет Крамп-Каренбауер, која је требало странку да води у тадашњу изборну трку, али је одустала након све учесталијих критика из сопствених редова.

Мерца подржавају пре свега југ и исток Немачке, а судећи по кладионицамаа он има највеће шансе на победу,.

Одмах иза њега је Лашет, за које су квоте готово изједначене, али далеко иза њих је Ретген, којем кладионице дају двоструко мање шансе на победу.

Након решавања питања шефа ЦДУ доћиће на ред и питање ко ће да предводи изборну кампању као кандидат за будућег канцелара.

Коначну реч, ко ће бити канцелар, има и лидер сестринске странке Хришцанско-социјалне уније (ЦСУ), премијер немачке покрајине Баварске Маркус Седер.

Од кандидата за шефа ЦДУ њему би место канцелара највероватније могао препустити Ретген, Лашет је изразио спремност на разговоре о том питању, док Мерц не би одустао од места канцелара.

Иначе Седер је рекао да би, ко год буде дошао на чело ЦДУ, требало да сачува политичко наследство канцеларке Меркел.

Што се тиче кандидатуре за место канцелара поновио је да би кандидата за ту функцију требало потврдити што је касније могуће, чиме је оставио отворено питање да ли ће се он покушати наметнути у заједничкој коалицији за будућег шефа владе.