Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО ЋЕ БИТИ НОВИ КАНЦЕЛАР НЕМАЧКЕ? Могуће следеће коалиције - Семафор, Кенија, Јамајка, Мики Маус, ГроКо, Р2Г, Црно-зелени

25.09.2021. 16:11
Пише:
Србија Данас/Курир
Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Ангела Меркел после 16 година коначно мало да одмори

Савезни парламентарни избори у Немачкој одржавају се 26. септембра. Резултат гласања - после готово сигурних коалиционих преговора две или три странке - одлучиће ко ће наследити Ангелу Меркел која после 16 година напушта место канцелара.

"ДА ЛИ СМО У СРОДСТВУ?" Бајден се неочекивано обратио индијском премијеру и добио је хит одговор

"ДА ЛИ СМО У СРОДСТВУ?" Бајден се неочекивано обратио индијском премијеру и добио је хит одговор

ЕКСТРЕМНО УЗНЕМИРУЈУЋЕ! Гледате на сопствену одговорност: У судници изрешетан најопаснији злочинац (ФОТО)

ЕКСТРЕМНО УЗНЕМИРУЈУЋЕ! Гледате на сопствену одговорност: У судници изрешетан најопаснији злочинац (ФОТО)

ПРЕГОВОРИ МОГУ ДА ПОЧНУ: Хоће ли се коначно завршити један од најдужих ратова у историји?!

ПРЕГОВОРИ МОГУ ДА ПОЧНУ: Хоће ли се коначно завршити један од најдужих ратова у историји?!

Коалиција конзервативне ЦДУ и Зелених дуго времена је деловала као највероватнији исход, али анкете показују да ниједна партија није добро реаговала на разорне поплаве које су погодиле Немачку у јулу, због чега су мање партије сада "испливале". Само оне странке које освоје мање од пет посто гласова или мање од три директно изабрана представника не улазе у парламент.

Robert Habek i Analen Berbok - Zeleni - Die Grunen
Роберт Хабек и Анален Бербок - Зелени - Дие Грунен / Извор: Профимедиа

Коалициона влада је норма у Немачкој и, иако су све могућности отворене, већина странака није заинтересована за сарадњу са ултрадесничарском Алтернативом за Немачку, а до сада Левица никада није била део владе.

Од ГроКо, "велике коалиције" Хришћанско-демократске уније Армина Лашета (ЦДУ) и Социјалдемократа Олафа Шолца (СПД) до "Јамајке" - које су комбинације коалиција могуће? Коментатори су издвојили неколико коалиција које би могле да добију већину у парламенту.

Socijaldemokrata Olaf Šolc i demohrišćanin Armin Lašet glavni su kandidati za novog nemačkog kancelara
Социјалдемократа Олаф Шолц и демохришћанин Армин Лашет главни су кандидати за новог немачког канцелара / Извор: Профимедиа

ГроКо

ГроКо, велика коалиција ЦДУ/СЦУ и СПД могла би, на основу анкета, да освоји 51,7 посто места у Бундестагу. Проблем је што је и једнима и другима доста ове "везе" и желе разлаз.

Кенија

Коалиција "Кенија" (названа по бојама странака које чине боје заставе ове афричке земље) и састављена од ЦДУ/ЦСУ, СПД и Зелених могла би да освоји чак 68,9 посто у парламенту. Најбоља шанса да се овај сценарио догоди била би ако би СПД били први, а демохришћани пристали на улогу друге виолине што је, кажу аналитичари, једно велико "можда".

Nemačka, skup Zelenih za očuvanje životne sredine
Немачка, скуп Зелених за очување животне средине / Извор: Профимедиа

Јамајка

"Јамајка" коју чине ЦДУ/ЦСУ, Либерали (ФДП) и Зелени би могла да прикупи 53,2 посто места.

Ако ЦДУ освоје вечину, ова коалиција делује као највероватнија. После осам година ГраКоа и ЦДУ и СПД су жељни да раскину своју везу. Уз канцеларско, очекује се да ће демохришћанима припасти и министарство економије, Зелени ће се бавити природном средином и спољном политиком, а либерали финансијама.

Црно-зелени

Црно-зелена коалиција ЦДУ/СЦУ и Зелених делује најмање вероватна са процењених 41,1 посто места у парламенту.

Robert Habek, jedan od lidera Zelenih
Роберт Хабек, један од лидера Зелених / Извор: Профимедиа

Р2Г

Црвено-црвено-зелена коалиција (51,9%) је најинтересантнија пошто њу уз СПД и Зелене чини и Левица која раније није учествовала у влади. Такозвана Р2Г коалиција је "најлевичарскија" опција али и мало вероватна.

Семафор

"Семафор" коалиција СПД, Либерала и Зелених би могла да добије већину од 57,1 посто места у Бундестагу. За многе, ова коалиција делује као најизгледнија ако социјалдемократе освоје више гласова од ЦДУ. Анкете показују да се већина Немаца противи укључивању Левице у владу па ће ова комбинација уживати најширу могућу подршку.

Armin Lašet, na čelu Demohrišćana
Армин Лашет, на челу Демохришћана / Извор: Профимедиа

Мики Маус

Апсолутну већину би могла да освоји "Мики Маус" коалиција, односно црно-црвено-жута коалиција ЦДУ/СЦУ, СПД и Либерали са 63,7 посто удела у Бундестагу. Име је алузија на боју одеће коју носи популарни Дизнијев јунак али и на боје немачке заставе.

Коалиција са великом већином у Бундестагу, Мики Маус ће бити најближа алтернатива постојећој великој коалицији, а то је уједно и главни разлог зашто је ова опција мало вероватна.

Резултат избора, односно ко је освојио колико места у парламенту знаће се исте ноћи. Онда крећу разговори и договори око коалиционе владе и тек када договор буде постигнут (а то може да потраје недељама), нови парламент гласа да потврди канцелара. Највише шанси да буде канцелар има актуелни министар финансија Олаф Шолц.