Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ко је нови ПРИНЦ Саудијске Арабије: Ратник и реформатор који је започео ОДЛУЧУЈУЋУ ОЛУЈУ

21.06.2017. 16:32
Пише:
Србија Danas/Express.hr
Muhamed bin Salman
Мухамед бин Салман / Извор: Реутерс

Престолонаследников рат у Јемену траје већ две године

Саудијски краљ Салман бин Абдулазиз спровео је још једну корениту реформу, овог пута кад је реч о будућем наследнику на челу арапске краљевине.

Свађа у саудијској краљевској породици?! Рокада по систему: "султан уместо султана"

Нови савез шокирао Амере: Русија почела разговоре о ВОЈНОЈ САРАДЊИ са Саудијском Арабијом

Наиме, нови арапски престолонаследник је Мухамед бин Салман, син актуелног монарха Саудијске Арабије.

Muhamed bin Salman
Мухамед бин Салман / Извор: Реутерс

Са свега 29, Мухамед бин Салман постао је најмлађи министар одбране на свету, а у међувремену је своју домовину гурнуо у брутални рат са Јеменом. Принц Мухамед је био још тинејџер кад је почео да тргује акцијама и некретнинама, а кад би налетео на какав проблем, отац би му помогао да све реши без пуно муке.

За разлику од своје старије полубраће, МБС (како га зову), није се школовао у иностранству, него је одлучио да остане у Ријаду где је похађао Кинг Сауди факултет и  дипломирао право. Колеге су га сматрали озбиљним младим мушкарцем који није пушио, пио ни учествовао у баханалијама.

Настављају се тензије на БЛИСКОМ ИСТОКУ, ИРАН одговорио: Ухапшени РИБАРИ, не ВОЈНИЦИ!

 2011. године, отац му је постао заменик престолонаследника, па је осигурао Министарство одбране огромним буџетом и уносним уговорима о набавци оружја. МБС, као приватни саветник, водио је краљевски двор одлучном руком након што је његов отац именован принцем 2012. године. Принц Мухамед је увек био уз оца који свог миљеника није испуштао из вида док се пењао на лествици хијерархије.

Унутар саудијске религијске и пословне елите постало је неписано правило да се до оца може доћи једино преко сина. Критичари тврде да је имао пуно среће, иако је моћ, а не новац, оно што младог принца тера напред. Кад је Салман наследио престо у јануару 2015. године, већ се у великој мери ослањао на сина. 79-годишњи краљ наводно болује од деменције и може се концентрисати на нешто тек неколико сати дневно.

Saudi
Сауди / Извор: Профимедиа

Зато МБС уствари управља краљевством. А његова се моћ драматично повећала у првих неколико месеци Салманове владавине. Принц Мухамед је постављен на место министра одбране, на чело Арамкоа - националне електропривредне компаније, постао је шеф новог моћног државног тела - Већа за економију и развој послова - које надгледа сва министарства, и управља свим јавним фондовима.

ИНЦИДЕНТ у Персијском заливу: САУДИЈЦИ заробилИ ИРАНСКЕ ВОЈНИКЕ у чамцу пуном ЕКСПЛОЗИВА!

МБС је био заменик престолонаследника, али је осигурао надмоћ над својим ривалом Мухамедом бин Најефом - који је био главни престолонаследник и министар унутрашњих послова. С обзиром да нема живаца за бирократију, МБС је убрзо оставио велики траг захтевајући да министарства сваки месец достављају податке о својој успешности, што је досад нечувено у провредном систему који је вођен непотизмом и корупцијом. Његови изненадни, ненајављени посети министарствима, приликом чега је захтевао увид у књиговодство, постали су легендарни, па су млади Саудијци почели боље да раде.

Saudijska Arabija
Саудијска Арабија / Извор: Профимедиа/илустрација

Са истим еланом с којим се бацио на економске реформе, повео је и Саудијску Арабију у гадан рат у суседни Јемен. Лансирао је ваздушну кампању против побуњеничких снага Хута које су истерале председника Абда Рабуха Мансура Хадија из земље.

Деценије саудијског опреза бачене су у ветар кад је МБС повео земљу у операцију "Одлучујућа олуја". Вероватно му се у датом тренутку то чинило као добра замисао: млади, амбициозни син старог краља води народ у рат против побуњеника у проблематичну земљу на северу. А ако узмемо у обзир чињеницу да побуњенике подржава Иран, велики непријатељ Саудијске Арабије, то само читаву акцију чини пуно привлачнијом.

Vojska Saudijske Arabije
Војска Саудијске Арабије / Извор: Профимедиа

Саудијска војска је пуна новог, милијарди долара вредног оружја, а МБС је пожелео да покаже и својим присталицама и непријатељима колико вреди. Његов план је била брза победа, како би потврдио свој статус војног вође и сместио се на исто место на лествици на којем се налази и његов познати деда - Ибн Сауд, велики ратник и оснивач модерне Саудијске Арабије.

КАТАР ТРАЖИ УКИДАЊЕ БЛОКАДЕ: Саудијци прете вишегодишњом изолацијом!

Али МБС је са друге стране игнорисао чињеницу да су Хути били добра заштита од стварне претње - Ал Каиде на арапском полуострву. Такође је заборавио да су упорни Хути неугодно поразили Саудијце у граничном рату неколико година раније. Тако ни овај рат није био брз и унапред добијен, јер траје већ две године, па због њега највише пате грађани Јемена.

Američki i saudijski ratni avioni
Амерички и саудијски ратни авиони / Извор: Профимедиа

У интензивним ваздушним нападима највише је страдала инфраструктура земље, док Хути и даље контролишају главни град и већину севера земље. Немачка обавештајна служба у једном документу описала га је као политичког коцкара који дестабилише свет мини ратовима у Сирији и Јемену. Врло необичном игром случаја, документ је одмах процурио у медије, тако брзо да би неко још могао помислити да се то и хтело постићи како би критика Саудијској Арабији стигла незваничним путевима, а опет довољно снажно да се не може игнорисати.

Нове ТЕНЗИЈЕ у Персијском заливу: Ирански бродови ЗАЛУТАЛИ у саудијске воде, стража ОТВОРИЛА ВАТРУ

Мухамеду бин Салману то није наштетило. Саудијска Арабија ни раније није била гадљива на подршку тероризму, а притом и даље директно учествује у рату у Јемену, који се крајње невероватно још увек назива грађанским. Мухамед бин Салман и даље инсистира на економском пројекту диверсификације економије саудијске монархије до 2030., тако да више не зависи и о нафти. Саудијска Арабија и даље, иако можда и најважнији савезник Запада на Блиском истоку, на тренутке и оштро критикује америчког председника. А повремено одржава контакте и са Кремљом у тренуцима кад посебно заискри са Вашингтоном.