Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО ЈЕ УБИО КАШОГИЈА? Пресуда је задовољила све, али "КЉУЧНИ ИГРАЧ" је и даље на слободи (ВИДЕО)

23.12.2019. 19:58
Пише:
Србија Данас/Блиц
Džamal Kašogi
Џамал Кашоги / Извор: Профимедиа/илустрација

У јануару ове године 11 особа је оптужено за учешће у убиству.

Нешто више од годину дана након убиства новинара Џамала Кашогија суд Саудијске Арабије коначно је донео пресуду - пет особа је осуђену на смртну казну, а три на казну затвора од укупно 24 године.

САМО У TRAVELLAND-U: НОВОГОДИШЊА АКЦИЈА ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКИМ ХОТЕЛИМА!

САМО У TRAVELLAND-U: НОВОГОДИШЊА АКЦИЈА ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКИМ ХОТЕЛИМА!

ОГЛАСИО СЕ КАШОГИЈЕВ СИН: Након пресуде послао јасну поруку - "Данас смо добили правду" (ВИДЕО)

ОГЛАСИО СЕ КАШОГИЈЕВ СИН: Након пресуде послао јасну поруку - "Данас смо добили правду" (ВИДЕО)

Кашогијеве убице осуђене на СМРТ!

Кашогијеве убице осуђене на СМРТ!

Званична истрага Уједињених нација у јуну је потврдила оно што су турски званичници тврдили одмах након злочина који се деси у саудијском конзулату у Истанбулу 2. октобра 2018. године - убиство је извршио тим од 15 саудијских агената по наређењу државног врха краљевства. Како пише у извештају УН, постоје снажни докази да је директан налогодавац био престолонаследник Мохамед бин Салман.

Упркос званичним саудијским демантијима, западне обавештајне агенције сматрају да је, у најмању руку, вероватно да је престолонаследник унапред знао за операцију ућуткивања Кашогија. ЦИА чак верује да га је он и наредио.

Иако у УН извештају није било довољних доказа да се бин Салман пошаље на суд, детаљи убиства су били толико застрашујући и јавни, да је било тешко замислити да неће бити последица.

Бројне чланице УН, на челу са САД, увеле су санкције краљевству, а притисци да се суђење приведе крају били су све већи.

Ријад, који је напослетку признао да је истакнути новинар и отворени критичар убијен у "грубој акцији", потрудио се да тајновито суђење буде далеко иза затворених врата, па се не може са сигурношћу тврдити да су људи осуђени на смрт доказано исти они који су починили злочин у конзулату.

Организација "Хјуман рајтс воч" је упозоравала да се суђење не спроводи у складу са међународним прописима.

Ко је осуђен за убиство?

Укупно 18 особа је осумњичено склопу саудијске истраге о убиству Кашогија, а пет високих званичника је ослобођено оптужби убрзо након почетка истраге.

У јануару ове године 11 особа је оптужено за учешће у убиству. Јавни тужилац је затражио смртну казну за пет особа, а затворску за три због "прикривања злочина".

Пет особа суочених са смртном казном су Фахат Шабиб Албалави, Турки Мусереф Алшери, Валеид Абдула Алшери, Махер Абдулазиз Мутреб и доктор Салах Мохамед Тубиги.

Најмање један осуђеник је повезан са бин Салманом.

Мутреб, који је описан као бивши дипломата у Лондону, често је виђен у јавности у пратњи принца. Он фотографисан је док излази из авиона са саудијским престолонаследником на прошлогодишњим путовањима у Мадрид и Париз. Такође је фотографисан у Хјустону, Бостону и згради Уједињених нација.

Mohamed bin Salman
Мохамед бин Салман / Извор: Профимедиа

Доктор ал Тубаиги, шеф за форензичке доказе у Секретаријату за општу безбедност у Саудијској Арабији, путовао је са тимом убица и наводно је био задужен за искасапи Кошагијево тело.

Ал Тубаиги је студирао патологију на Универзитету у Глазгову где је постао експерт за обдукције. Такође је студирао и у Аустралији, преносе аустралијски медији. Он је снимљен како се укрцава на авион за Истанбул истог дана када је Кашоги нестао, а имао је и функцију у Министарству унутрашњих послова.

Турски медији наводе да се управо он чује на аудио снимку из конзулата како предводи брутално касапљење Кашогијевог тела. Један извор је рекао да је он поручио другим убицама: "Када радим овај посао, слушам музику. Требало би и ви то да учините."

Кључна карика

Иако се против бившег саветника краљевске породице и принчевог блиског сарадника Салмана Сауда ал Катанија водила истрага, оптужница против њега није подигнута.

Кад су САД покренуле санкције против 17 појединаца за које се сумњало да су умешани у убиство, ал Катани је био на врху листе.

Све док, по налогу краља Салмана, није отпуштен са посла убрзо након Кашогијевог убиства, био је неслужбени "чувар капије" престолонаследника на свемоћном краљевском двору и, како многи верују, кључна карика у мистерији убиства.

Верује се да је Ал-Катани управљао агресивном стратегијом за сајбер надзор којом су Саудијци праћени и код куће и у иностранству, употребом наметљивих софтверских програма. Према неким извештајима, то је подразумевало и претварање њихових мобилних телефона у уређаје за праћење, а да то власник не зна.

Свако ко је био критичан према принцу или његовим правилима био је мета претећих порука на друштвеним мрежама. Са више од милион следбеника на Твитеру, Ал-Катани је успео да мобилише "армију мува" како би малтретирао и срамотио перципиране непријатеље.

Непосредно пред смрт, док је био у самонаметнутом егзилу у Вашингтону, Кашоги је почео да прима позиве из Ријада у којима су га позивали да се врати обећавајући му сигуран пролазак, па чак и посао у влади. Он није веровао тим гаранцијама. Пријатељима је рекао да је Ал-Катанијев тим хаковао његове имејлове и текстуалне поруке и читао разговоре са другим дисидентима.

Без штете по углед

Бин Салман се у октобру први пут огласио поводом стравичног убиства. Он је поново негирао сопствену умешаност, али је поручио да "преузима одговорнодт јер се злочин десио под његовом владавином".

Оно што је сигурно је да је суђење окончано у тренутку када је штета по углед престолонаследника већ почела да бледи, а многе земље и компаније су наставиле да послују са ултрабогатом краљевином.

Многи светски лидер, на челу са америчким председником Доналдом Трампом, већ месецима уназад игноришу закључке извештаја УН да је смрт Кашогија "вансудско убиство за које је одговорна држава Саудијска Арабија".

ЗАТВОРЕНИЦИ ИЗ ШАНГАЈА ПОСЛАЛИ ТАЈНУ ПОРУКУ: Девојчица купила божићну честитку, у њој је писало ОВО!

ЗАТВОРЕНИЦИ ИЗ ШАНГАЈА ПОСЛАЛИ ТАЈНУ ПОРУКУ: Девојчица купила божићну честитку, у њој је писало ОВО!

''НИКАДА ГА НИСАМ РАЗУМЕО'' Трамп често тврди да је СТРУЧЊАК ЗА СВЕ, али о ЈЕДНОЈ ТЕМИ НЕ ЗНА НИШТА

''НИКАДА ГА НИСАМ РАЗУМЕО'' Трамп често тврди да је СТРУЧЊАК ЗА СВЕ, али о ЈЕДНОЈ ТЕМИ НЕ ЗНА НИШТА

ЛИБИЈСКЕ СНАГЕ ПОПУСТИЛЕ: Ослобођен турски брод - чека се ЕРДОГАНОВ ОДГОВОР (ВИДЕО)

ЛИБИЈСКЕ СНАГЕ ПОПУСТИЛЕ: Ослобођен турски брод - чека се ЕРДОГАНОВ ОДГОВОР (ВИДЕО)

 

БЕСНИ РАТ У АМАЗОНУ! Нападнута ВОЈСКА ВЕНЕЦУЕЛЕ, тешке борбе у ЏУНГЛАМА "ЗЛАТНЕ ДРЖАВЕ" (ФОТО/ВИДЕО)

БЕСНИ РАТ У АМАЗОНУ! Нападнута ВОЈСКА ВЕНЕЦУЕЛЕ, тешке борбе у ЏУНГЛАМА "ЗЛАТНЕ ДРЖАВЕ" (ФОТО/ВИДЕО)

Након КРВАВИХ СУКОБА одржани протести широм Индије: Демонстранти траже повлачење СПОРНОГ ЗАКОНА (ФОТО/ВИДЕО)

Након КРВАВИХ СУКОБА одржани протести широм Индије: Демонстранти траже повлачење СПОРНОГ ЗАКОНА (ФОТО/ВИДЕО)