Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО ЈЕ УСТВАРИ БИО АЛЕКСЕЈ НАВАЉНИ? За Запад "борац за демократију", а у Русији учествовао на нацистичким скуповима! Ево шта се све прећуткује о покојном опозиционару

17.02.2024. 22:02
Пише:
Србија Данас/24седам
Foto: Tanjug/AP/Pavel Golovkin
Фото: Танјуг/АП/Павел Головкин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Павел Головкин

Активности Наваљног су са пажњом праћене у западним медијима

Руски опозициони политичар Алексеј Наваљни умро је у петак у својој ћелији, саопштила је затворска служба.

"НЕКА ГЛЕДАЈУ У СВОЈЕ ДВОРИШТЕ" Москва ЖЕСТОКО одговорила на оптужбе Запада о смрти НаваљногFoto: Youtube/Printscreen/60 Minutes/Global News/Shutterstock

"НЕКА ГЛЕДАЈУ У СВОЈЕ ДВОРИШТЕ" Москва ЖЕСТОКО одговорила на оптужбе Запада о смрти Наваљног

ХИТНО ОГЛАШАВАЊЕ ПОРТПАРОЛКЕ НАВАЉНОГ: Откривено шта ће бити са телом руског опозиционараAleksej Navaljni

ХИТНО ОГЛАШАВАЊЕ ПОРТПАРОЛКЕ НАВАЉНОГ: Откривено шта ће бити са телом руског опозиционара

ШТА ЈЕ СДС? Наваљни умро од СИНДРОМА који најчешће погађа децу aleksej navaljni

ШТА ЈЕ СДС? Наваљни умро од СИНДРОМА који најчешће погађа децу

- Дана 16. фебруара ове године, у поправној колонији број 3, осуђеник Наваљни А. А. осећао се лоше после шетње и убрзо је изгубио свест. Одмах су стигли медицински радници из установе и позвана је екипа хитне медицинске помоћи. Покушане су све неопходне реанимације које нису дале позитиван резултат. Хитна помоћ и лекари су констатовали смрт осуђеног. Узрок смрти се још утврђује - наводи се у саопштењу.

Убрзо након ове вести почеле су да се ређају изјаве западних политичара који су за смрт Наваљног оптуживали Кремљ. Међу првима се огласио украјински председник који је изнео тврдњу да је "очигледно" да је Путин "убио Наваљног".

Немачки канцелар Олаф Шолц је изјавио да Русија "више није демократска држава" и да је Наваљни "вероватно животом платио храброст".

Огласио се и председник Европског савета Шарл Мишел. Он је на друштвеној мрежи X написао:

- ЕУ сматра да је руски режим једини одговоран за ову трагичну смрт.

Foto: Tanjug/AP/Mikhail Metzel
Фото: Танјуг/АП/Микхаил Метзел / Извор: Фото: Танјуг/АП/Микхаил Метзел

Мишел је изразио саучешће породици руског дисидента, али и онима који "боре за демократију широм света у најмрачнијим условима".

- Борци гину. Али борба за слободу никада не престаје - поручио је Мишел.

Поводом смрти Наваљног огласио се и председник САД, Џозеф Бајден, који је такође оптужио Владимира Путина за то.

- Путин је одговоран за смрт Наваљног. Путин је одговоран. Оно што се догодило Наваљном је још већи доказ Путинове бруталности - рекао је Бајден на конференцији за медије.

На Минхенској конференцији о безбедности, која је у току, нашла се и Јулија Наваљна, супруга руског опозиционара, која је такође поручила да је Владимир Путин "лично одговоран за све ужасне ствари" у тој земљи. 

Оптужбе за сарадњу са страним службама

Али ко је био Наваљни, човек кога сада Запад представља као мученика који је дао свој живот у борби за демократију и слободу говора?

Опозиционар је био вођа партије "Русија будућности" која се залагала за приближавање Русије Западу. Ова странка никада није остварила значајнији резултат на изборима, али су њене активности са пажњом праћене у западним медијима и даван јој је неупоредиво већи значај него што га је заиста имала на руској политичкој сцени. 

Наваљни је представљан као неко ко се бори против "корупције у руском друштву" и "ауторитативног Путиновог система". С друге стране, руски медији су писали везама овог опозиционара и његових сарадника са западним тајним службама. 

Тако је 2012. године у руским медијима изашао снимак на којем се види извршни директор антикорупцијске организације Алексеја Наваљног, Владимир Ашурков, док разговара са особом за коју се тврди да је службеник британске амбасаде у Москви.

Foto: Tanjug/AP/Kin Cheung
Фото: Танјуг/АП/Кин Cheung / Извор: Фото: Танјуг/АП/Кин Cheung

Особа коју је Ашурков срео у московском кафићу идентификована је као Џејмс Вилијам Томас Форд, тада други секретар за политичка питања амбасаде Велике Британије у Русији. ФСБ је сумњао да је он агент МИ6 који ради под дипломатским заштитом.

Део Ашурковог говора, који се види на снимку, био је везан за новчана средства која су потребна његовој организацији.

- Да имамо више новца, проширили бисмо наш тим, наравно - рекао је, додајући да би његов циљ да добије „мало новца“ попут „10, 20 милиона долара годишње“ направио огромну разлику. 

- А ово није велика сума новца за људе који имају милијарде у игри. И то је порука коју покушавам да пренесем у својим напорима за прикупљање средстава и разговорима са људима у пословној заједници - рекао је он.

Како су често наводили у јавности Наваљни и Ашурков, циљ њихове организације је да разоткрије наводне случајеве корупције у Русији. Иако је то у суштини врста новинарске организације, њен рад је на крају везан за Навалнијеве циљеве да стекне политичку моћ. У разговору са службеником британске амбасаде Ашурков је активности организације навео као „масовне протесте, грађанске иницијативе, пропаганду, успостављање контаката са елитом" којима ће објаснити да су "разумни људи" и да им "неће све рушити и одузимати им имовину".

Foto: Tanjug/AP/Moscow City Court
Фото: Tanjug/AP/Moscow City Цоурт / Извор: Фото: Tanjug/AP/Moscow City Цоурт

Ашурков је такође рекао да би могао да користи информације које је обезбедила британска влада, те да би њихове активности у Русији користиле и британском бизнису.

Против сарадника Алексеја Наваљног је касније покренута истрага и подигнута оптужница да је починио превару за финансирање Навалнијеве кампање за место градоначелника Москве 2013. године. Ашурков је напустио Русију и отушао у Уједињено Краљевство, где је 2015. године добио политички азил.

Није видео ништа лоше у нацистичкој иконографији

Оно што је готово немогуће пронаћи у западним медијима јесте политичка прошлост Алексеја Навалног, који није одувек био "активиста против корупције". Пре него што је од стране Запада проглашен за "бораца за демократију", он је био један од вођа ултрадесничарског Националног руског ослободилачког покрета (НАРОД) који је блиско сарађивао са малобројним неонацистичким организацијама и покретима у Русији.

Тако је Наваљни учествовао у "Руском маршу", демонстрацијама које организују неонацистичке групе на којима се захтева депортација свих не-Руса из Руске федерације. Иако су снимци са тог протеста показивали да многи од учесника носе нацистичке симболе и поздрављају нацистичким поздравом, Наваљни је тада медијима рекао да је то "све нормално" и да "не види ништа лоше на том скупу".

Foto: Tanjug/AP/Evgeny Feldman
Фото: Tanjug/AP/Evgeny Фелдман / Извор: Фото: Tanjug/AP/Evgeny Фелдман

Такође, у једној од реклама његовог покрета НАРОД, Наваљни је Чечене, Дагестанце и остале муслимане из Руске федерације упоредио са бубашвабама и мушицама, али и додао да, за разлику од инсеката који се уклањању лопатицом за муве, он за уклањање "већих бубашваба" препоручује пиштољ.

Па ипак, ни учествовање на екстремистичким скуповима, ни позив на убијање припадника других етничких група није сметао Западу да Наваљног прогласи за "борца за демократију".

Извор: Србија Данас/24седам/Пренела: Т.М.