Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЦРВЕНО МОРЕ КЉУЧА! Бродови заобилазе Суец, ОВА исламистичка група изводи ОПЕРАЦИЈЕ ПРОТИВ ЗАПАДНИХ СИЛА

20.12.2023. 09:47
huti
хути / Извор: Фото: Танјуг/АП/Хани Mohammed (СТР)

Тензије у Црвеном мору су прокључале у позадини сукоба између Хамаса и Израела у Гази.

Норвешки танкер за транспорт хемикалија “Сван Атлантик”, погођен је у понедељак неидентификованим предметом током пловидбе Црвеним морем, док су британске поморске власти саопштиле да је могуће да се догодила експлозија близу пловила код мореуза Баб ал Мандаб, јужно од јеменске луке Мока. Прошлог петка је пројектил лансиран из подручја Јемена који контролишу Хути погодио брод у немачком власништву који је пловио Црвеним морем, узрокујући пожар.

"БЕЗ РУСКЕ НАФТЕ НЕ ПОСТОЈЕ": Две европске земље траже изузеће од санкција на "црно злато" benzinska pumpa

"БЕЗ РУСКЕ НАФТЕ НЕ ПОСТОЈЕ": Две европске земље траже изузеће од санкција на "црно злато"

ШУТ КАРТА ЗА ТРАМПА! Врховни суд му забранио учешће на изборима, не желе да га виде у Белој кући - Нико не воли ПОБУЊЕНИКЕ!Donald Tramp

ШУТ КАРТА ЗА ТРАМПА! Врховни суд му забранио учешће на изборима, не желе да га виде у Белој кући - Нико не воли ПОБУЊЕНИКЕ!

ИСЛАМСКИ ЏИХАД ОБЈАВИО ВИДЕО ИЗ ПОЈАСА ГАЗЕ: На снимку два израелска таоца, погледајте шта радеIslamski džihad, Palestina

ИСЛАМСКИ ЏИХАД ОБЈАВИО ВИДЕО ИЗ ПОЈАСА ГАЗЕ: На снимку два израелска таоца, погледајте шта раде

Амерички и британски ратни бродови оборили су у суботу више од десет дронова лансираних из Јемена, у последњем нападу на бродове у Црвеном мору од стране групе коју подржава Иран и која је обећала да ће нападати све бродове који стају у израелским лукама.

Како је пренео “Политико”, амерички разарач “Карни” пресрео је 14 дронова “за једносмерни напад”, док је британски разарач “Дајмонд”, који је тек стигао у регион да појача заштиту комерцијалних бродова, такође оборио један дрон Хута.

brod
брод / Извор: Фото: Танјуг/АП/Стеве Хелбер (СТФ)

Последица тога је да су се неки бродови – међу којима најмање два данска из компаније “Мерск” – чак одлучили на алтернативна путовања преко Јужне Африке, значајно дужи трговачки пут, како би избегли насиље.

Угрожена витална трговинска рута

Бродски пут преко Суецког канала, који води до Црвеног мора, витална је поморска рута за глобалну трговину, која штеди време и трошкове јер скраћује пловидбу око афричког континента. Преко 80 одсто светске робе транспортује се бродовима, што значи да годишња робна размена вреди више од 14 билиона долара (амерички трилион), према Међународној комори за бродски транспорт.

У петак је “Мерск”, највећа светска бродарска компанија, инструисала своје бродове да “до даљњег паузирају” своје проласке кроз мореуз Баб. Управа Суецког канала рекла је да је од 19. новембра 55 бродова преусмерено преко Рта добре наде. Три велике компаније за транспорт терета, укључујући МСЦ, највећу светску линију за транспорт контејнера, саопштиле су да ће избегавати Суецки канал у јеку напада Хута на бродове који плове за Израел.

brod
брод / Извор: Фото: Tanjug/AP/Houthi Медиа Центер

Амерички саветник националне безбедности Џејк Саливан рекао је почетком овог месеца да САД раде на изградњи коалиције са партнерским нацијама да обезбеде заштиту за глобални бродски транспорт у региону. Али, како пише “Тајм”, вероватно ће требати недеље или месеци пре него што било који такав план може ефикасно да пружи заштиту, што значи да бродови за сада остају у ризику од напада.

Зашто Хути нападају бродове у Црвеном мору?

Према израелској војсци, откако је почео сукоб Израела и Хамаса 7. октобра, Хути су лансирали више од 70 дронова и балистичких пројектила на Израел, који је од Јемена удаљен више од 1.500 километара.

Скоро све пројектиле и дронове пресрели су израелски, амерички, француски и саудијски ПВО системи. Последњих недеља су напади ескалирали и Хути су почели да таргетирају комерцијалне бродове код мореуза Баб, за које тврде да су у власништву израелских фирми или да иду ка Израелу. Али, како наводи “Аксиос”, већина нападнутих бродова имала је малу или никакву везу са Израелом.

Јеменски побуњеници нападају пловила у водама Црвеног мора у знак протеста због напада Израела на Појас Газе.

huti
хути / Извор: Фото: Tanjug/AP/Royal Navy/Ministry оф Дефенце

Хути су саопштили да це наставити нападе док Израел не обустави агресију у Гази, али су у суботу саопштили да би смањење хуманитарне кризе допринело "успоравању ескалације". Хути су рекли да су у току разговори, уз посредовање Омана, о њиховим "операцијама на мору".

Ко су Хути?

То је шиитска исламистичка политичка и војна организација која се појавила у Јемену деведесетих година. Покрет је настао из групе “Верујућа омладина”, основане 1992, која је више од деценију касније еволуирала и постала позната као Хути, након убиства лидера Хусеина ал Хутија.

Отприлике у то време су почели да покрећу побуне против јеменске владе. Хусеин је убијен у септембру 2004, а побуна је настављена све док није потписано примирје шест година касније.

Притужбе због лоших економских услова и корупције су се 2011. прелиле на улице. Масовни протести довели су до свргавања јеменског председника Алија Абдулаха Салеха, који је био 34 године на власти. Међународна заједница је тада покушала да успостави прелазну владу за Јемен која би искључивала Хуте, што је довело до њиховог насилног уласка у престоницу Сану са захтевом да се укључе у владу. Сукоб се интензивирао 2015, кад су се побуњеници придружили Салеху против владе коју подржава међународна заједница.

huti
хути / Извор: Фото: Танјуг/АП/Хани Mohammed (СТР)

Саудијска Арабија је водећа сила у рату против Хута, због чега су се они више повезали са Ираном. Ипак, стручњаци кажу да они нису директна посредничка група Ирана.

- Они имају однос са Ираном и његову подршку, али нису директни заступници иранских интереса. Имају сопствене локално дефинисане интересе и мислим да њихове акције у протекла два месеца то и одражавају – рекла је Јадав, додајући да показивање подршке Палестини такође помаже Хутима да стекну популарност у Јемену.

Како преноси “Ал Џазира”, Саливан је у Тел Авиву рекао новинарима да “иако Хути повлаче обарач, такорећи, Иран им додаје пушку”. Он је истакао да Хути прете слободи кретања у Црвеном мору, кључном за масовне испоруке нафте и робе.

Упозорења са свих страна

Администрација председника САД Џоа Бајдена послала је поруке Хутима у Јемену преко неколико канала, у којима их упозорава да престану са нападима на бродове у Црвеном мору и на Израел, како преноси “Аксиос”.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

У међувремену је амерички министар одбране Лојд Остин у уторак најавио успостављање мултинационалне операције "Просперити гардијан" у Црвеном мору ради обезбеђивања слободе пловидбе и безбедности бродова. Неименовани израелски званичник рекао је раније да група неће пратити бродове у Црвеном мору већ да ће њихово присуство олакшати одговор на претње.

Хути су, са своје стране, упозорили Израел, САД и друге западне савезнике да ће сваки непријатељски потез страних снага против земље имати страшне последице и велику цену.

Главни преговарач побуњеника Мохамед Абдулсалам рекао је Ројтерсу да Хути неће променити став о сукобу у Гази због успостављања мултинационалне поморске алијансе за заштиту бродова у Црвеном мору. Званичник Хута Мухамед ал Бухаити рекао је прошле недеље за ТВ “Ал Мајадин” да ће они на било који поморски брод из САД или других земаља које су део оперативне групе гледати као на легитимну мету, те запретио да ће блокирати мореуз Баб ал Мандеб за све бродове ако се рат у Гази настави.

Али ал Кахум, члан политбироа Хута, рекао је да они “неће напустити палестинску ствар без обзира на било које америчке, израелске или западне претње”.

Регионална претња

Цви Бар’ел пише у анализи за “Харец” да се преливање рата у Гази на Црвено море, са Хутима који су се укључили у рат против Израела, развило у стратешку регионалну претњу која би могла да постане посебан рат, независно од развоја ситуације у Гази.

Док Египат сноси највећи терет побуне Хута и оклева да се придружи коалицији коју предводе САД, као и Уједињени Арапски Емирати и Израел, Иран залази у овај простор, навео је он.

Ирански министар одбране Мохамед Реза Аштијани упозорио је да ће се најављена мултинационална оперативна група за заштиту бродова у Црвеном мору суочити са "изузетним проблемима".

- Ако направе такав ирационалан потез, биће суочени са изузетним проблемима - рекао је он.

(Србија Данас/Блиц)