Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОД РЕПУБЛИКАНАЦА "ГУЖВА У ШЕСНАЕСТЕРЦУ", БАЈДЕН ТРЉА РУКЕ: Актуелна листа кандидата за председничке изборе у САД

17.06.2023. 20:14
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Donald Tramp i Džozef Bajden
Доналд Трамп и Џозеф Бајден / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Након што је актуелни председник Бајден објавио да ће се кандидовати и 2024. године, настала је права пометња у редовима Републиканаца.

Пре само неколико месеци, већи део политичких аналитичара у Америци био је сигуран да је на председничким изборима који су заказани за 2024. годину, известан окршај актуелног председника из редова Демократа, Џозефа Бајдена, и Доналда Трампа, као његовог противкандидата испред Републиканаца.

"ОВАЈ ЧОВЕК ИМА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ У РУКАМА" Медведев исмејао америчког председника Бајдена

"ОВАЈ ЧОВЕК ИМА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ У РУКАМА" Медведев исмејао америчког председника Бајдена

КО ПРЕУЗИМА НАТО КОРМИЛО? Бајден пресекао, пала одлука шта ће бити са Столтенбергом

КО ПРЕУЗИМА НАТО КОРМИЛО? Бајден пресекао, пала одлука шта ће бити са Столтенбергом

ЈОШ ЈЕДАН ИСПАД БАЈДЕНА: Говор завршио речима "Боже, чувај краљицу", Американцима ништа није јасно (ВИДЕО)

ЈОШ ЈЕДАН ИСПАД БАЈДЕНА: Говор завршио речима "Боже, чувај краљицу", Американцима ништа није јасно (ВИДЕО)

Међутим, унутар саме Републиканске партије дошло је до велике буре, па је сада девет имена у ростеру за председничког кандидата. Највећа борба, предвиђају аналитичари, одвијаће се између Доналда Трампа и популарног гувернера Флориде, Рона ДеСантиса.

Након што је актуелни председник Бајден објавио да ће се кандидовати и 2024. године, настала је права пометња у редовима Републиканаца. Трамп је, очекивано, потврдио да жели на црту Бајдену, али је, фудбалским речником, убрзо настала "гужва у шеснаестерцу".

Ово је листа политичара из Републиканске и Демократске партије који желе да управо они 2024. године уђу у Белу кућу.

Републиканска партија

Доналд Трамп

Трамп (76) је најавио почетак предизборне кампање прошлог новембра када се суочио са неким од најгласнијих критика до сада унутар своје Републиканске партије због подршке кандидатима крајње деснице који су поражени на међуизборима. Као и Бајден, он остаје непопуларан у великом броју бирачког тела. Али, задржао је чврсту контролу над својом базом и ојачао свој положај у анкетама након што су га њујоршки тужиоци оптужили за наводну исплату новца порно звезди.

Рон ДеСантис

Ron DeSantis
Рон ДеСантис / Извор: Профимедиа

Гувернер Флориде Рон ДеСантис (44), који је на другом месту после Трампа у већини анкета, већ је потписао законе којима се намећу нова ограничења на абортус и даље ублажавање закона о оружју, позиције које би му могле помоћи на републиканским предизборима, али би му вероватно штетиле међу независним и умеренијим бирачима на Општим изборима. Његова битка са компанијом „Walt Disney“ око тематског парка на Флориди узнемирила је неке донаторе, као и његове помешане поруке о континуираној подршци САД Украјини.

Тим Скот

Као једини Афроамерички републикански сенатор, Скот слабо је препознатљив ван своје матичне државе Јужне Каролине, али његов оптимизам и усредсређеност на уједињење подељене странке помогли су му да направи контраст са агресивнијим приступом Трампа и ДеСантиса. Присталице Скота, међутим, признају да, иако је његово држање позитивна тачка, можда неће бити довољно за победу. Скот има само један одсто подршке међу регистрованим републиканцима, према анкети коју су спровели Ројтерс и Ипсос, а кампању је започео 22. маја.

Ники Хејли

Niki Hejli
Ники Хејли / Извор: Профимедиа

Бивша гувернерка Јужне Каролине и Трампова амбасадорка при Уједињеним нацијама, Ники Хејли истиче своју младост у поређењу са Бајденом и Трампом, као и своје порекло као ћерке двојице индијских имиграната. Хејли је у Републиканској странци стекла репутацију солидног конзервативца који има способност да се бави питањима пола и расе на веродостојнији начин од многих њених вршњака. Такође се представила као чврсти бранилац америчких интереса у иностранству. Она привлачи око четири одсто подршке међу републиканским гласачима.

Вивек Рамасвами

Бивши инвеститор Рамасвами (37) покренуо је свој приватни бизнис 2022. године, како би извршио притисак на компаније да напусте иницијативе за еколошко, друштвено и корпоративно управљање. Он је у фебруару најавио да се кандидује за републиканског кандидата на председничким изборима. Овај политички аутсајдер је изазвао многа превирања у народу као потенцијална алтернатива Трампу, али и даље није неко за ког се сматра да ће заиста победити унутар странке.

Мајк Пенс

Majk Pens
Мајк Пенс / Извор: Профимедиа

Трампов потпредседник Мајк Пенс окончао је односе са бившим шефом због напада Трампових присталица на амерички Капитол 2021. године, док је Пенс био у згради. Пенс (63) каже да ће „историја сматрати Трампа одговорним“ за његову улогу у нападу. Међутим, Пенс је, као и друге републиканске наде у Белој кући, стао у Трампову одбрану након што су га њујоршки тужиоци оптужили за тајне исплате порно звезди, наглашавајући страх од отуђења Трампових присталица на изборима. Пенс се као конзервативац обраћа директно евангелистичкој хришћанској заједници.

Крис Кристи

Бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи (60), који је био саветник у Трамповој кампањи за Белу кућу 2016. године, само да би постао гласни критичар бившег председника, улази у трку као одлучни аутсајдер. Само један одсто републиканаца рекао је да би он био њихов кандидат за изборе 2024. године. Планира да објави своју кандидатуру 6. јуна.

Аса Хачинсон

Бивши гувернер Арканзаса Аса Хачинскон покренуо је кампању за Белу кућу у априлу позивом Трампу да се повуче како би се позабавио својом оптужницом. Као и многи други, има минималну подршку и ретко је препознатљив ван Арканзаса.

Даг Бургум

Бургум, који служи свој други мандат као гувернер Северне Дакоте, планира да покрене своју кампању 7. јуна. Он је изградио успешан софтверски посао пре него што га је продао корпорацији Microsoft 2001. Заговорник ниских стопа пореза и мање регулативе, он ће вероватно настојати да себе прикаже као традиционалног конзервативца који ће се фокусирати на економију и националну безбедност.

Демократска партија

Џозеф Бајден

Бајден (80), који је већ најстарији амерички председник икада, мораће да убеди гласаче да може да обавља функцију још четири године, што није нимало лак задазак због забринутости бирача због његових година и лошег рејтинга. Бајденови савезници кажу да се кандидује јер осећа да је једини демократски кандидат који може да победи Трампа. Објављујући своју кандидатуру, он је изјавио да је његов посао да брани америчку демократију. Он се не суочава са озбиљном претњом од других демократског изазивача, тако да је готово извесно да ће управо Бајден бити кандидат ове странке на изборима 2024.

Маријана Вилијамсон

Ауторка бестселера и гуру за самопомоћ Маријана Вилијамсон покренула је своју другу кандидатуру за Белу кућу. Кандидовала се као демократа на председничким предизборима 2020. године, али је одустала од трке пре него гласања.

Роберт Кенеди Јуниор

Robert Kenedi Junior
Роберт Кенеди Јуниор / Извор: Профимедиа

Антиваксерски активиста Роберт Кенеди (69) по други пут ће покушати да победи Бајдена за демократску номинацију. Он је син америчког сенатора Роберта Ф. Кенедија, који је убијен 1968. током сопствене председничке кандидатуре. Кенедију је забрањен приступ Јутјубу и Инстаграму због ширења дезинформација о вакцинама и пандемији вируса корона.