Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОЛИКО ДУГО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ НА КОРОНУ? Неколико студија се бавило тиме, сада су објавили сазнања

30.10.2020. 18:10
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Фото: СД/илустрација

Питање имуности прати корона-пандемију од почетка. С обзиром на брз раст броја инфекција, питање имуности је важније него раније

- Ја сам имун - рекао је Доналд Трумп приликом повратка у предизборну кампању након што је преболео COVID-19. И да би најрадије своју публику изљубио.

Викенд који се не пропушта – Врхунски фудбал и никад јачи бонус за клађење (предлози и типови)

Викенд који се не пропушта – Врхунски фудбал и никад јачи бонус за клађење (предлози и типови)

НОВИ ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ НА ОСТРВУ: Пандемија дивља, корона однела још 274 живота

НОВИ ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ НА ОСТРВУ: Пандемија дивља, корона однела још 274 живота

ХАОС ИСПРЕД ФРАНЦУСКЕ АМБАСАДЕ У МОСКВИ: Полиција морала хитно да реагује! (ВИДЕО)

ХАОС ИСПРЕД ФРАНЦУСКЕ АМБАСАДЕ У МОСКВИ: Полиција морала хитно да реагује! (ВИДЕО)

Најпроминентнији случај COVID-a 19 то ипак није учинио, и то је веројатно било добро. Јер, је ли амерички предсједник стварно имун то, према досадашњим научним сазнањима, није сигурно.

Питање имунитета прати корона-пандемију од почетка. С обзиром на брз раст броја инфекција у Еуропи, Северној и Јужној Америци, питање имунитета је важније него раније.

Нова студија је сад умањила наде у природну имуност без вакцинације. Научници Империал Колеџа из Лондона истражили су узорке 365.000 људи у Енглеској и пронашли индиције да имунитет с временом опада.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Колико дуго траје имунитет након обољења од COVID-a 19?

То зависи од више фактора. На пример од старости, како показује студија лондонског Империал Колеџа. Код особа старијих од 75 година пуно брже су нестајала антитела него код младих људи. Осим тога, стварање антитијела је варирало с обзиром на тежину пребољене болести.

Занимљиво је да се број антитела спорије смањивао код особа запослених у здравству, што би могло указивати на поновно или јаче излагање коронавирусу, кажу научници. Траје ли имунитет недељама или месецима зависи дакле од инфициране особе.

У другој студији коју су спровели Универзитет Харвард Медицал  и Универзитет у Торонту научници су утврдили да је највише антитела било након две до четири недеље од инфекције, али да се након тога број смањивао. Ниво антитела је око четири месеца био повећан па се полази од тога да у том времену постоји имунитет, каже ауторка студије Рикел Чарлс.

Али стварни доказ за постојање имунитета није ни ова студија. Тако нема још одговора на питање трајности имунитета против новог коронавируса.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Зашто постоје различите тврдње о имунитету?

То зависи о месту истраживања, раздобљу и величини студије. Научници у Њу Јорку су код 20 посто истраживаних особа пронашли антитела, у немачком Хеинсбергу код 15 посто особа, а у аустријском скијалишту Исшглу код 40 посто особа. Сва три места су у одређеном тренутку била жаришта ширења заразе.  

У Кини, гдје је постојање вируса најприе утврђено, научници су у једној малој студији утврдили да људи који су прошли инфекцију без симптома просечно већ након два месеца нису имали антитела у крви. У САД-у су знанственици Универзитета Аризона у студији која је обухватила 6.000 особа утврдили индиције "да је имунитет стабилна најмање пет месеци", како је утврдио имунолог Депта Батачариа.

Сад су научници Империал Колеџа у Енглеској утврдили да је од краја јуна до краја септембра удео становништва код којег су се могло пронаћи антитела пао са 6 на 4,4 посто. То сугерише краће трајање имунитета. Осим тога поступак доказивања антитела у крви је тежак.

Резултати студије су и зато различити што су неке студије још у тзв. пре-принт стању, дакле још су у фази научног преиспитивања (то важи и за студију лондонског Империал Колеџа). Бројни научници се слажу да питање имунитета још није довољно истражено.

Koronavirus indija
Коронавирус индија / Извор: Профимедиа

Морају ли се људи након прележаног COVID-a 19 придржавати мера заштите?

Морају. С правнога гледишта нема разлике између оних који су преболели COVID- 19 и оних који нису ни били инфицирани.

Мере заштите су различите од земље до земље и од покрајине до покрајине, али оне вреде за све и кршење је често повезано с тешким казнама.

С медицинског гледишта и људи након прележаног COVID-a 19 морају се придржавати мера заштите јер питање имунитета није јасно, а осим тога у међувремену је познато више случајева поновне инфекције.

- И ако тестом буде доказано постојање антитела особа се мора придржавати националних мера заштите, носити маску, држати растојање или код појаве симптома тестирати се - каже Пол Елиот директор лондонског Империал Колеџа.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Има ли људи који након обољења од COVID-a 19 не стварају имунитет?

И за то постоје индиције. У једној америчкој студији међу маринцима 41 одсто војника није имало неутрализирајућа антитела у крви. Код једне кинеске студије Универзитета Фудан у Шангају антитела није било код шест одсто пацијената. То значи да није сигурно ни ствара ли сваки човек имунитет након инфекције коронавирусом. Немачки институт Роберт Кох из тога закључује да према досадашњим научним сазнањима није јасно ни ствара ли се имунитет ни колико је он чврст ни колико траје.