Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ И СРБИМА ПРЕТИ ДЕПОРТАЦИЈА ИЗ НЕМАЧКЕ? Половина земље У СТРАХУ, само ОНИ не треба да брину

11.02.2024. 08:39
Пише:
Србија Danas/Deutsche Welle
Nemačka
Немачка / Извор: Профимедиа

Паника након састанка на којем су се ковали планови о депортацијама.

Половина људи мигрантског порекла, али и осталих грађана Немачке страхује након састанка на којем су десничари ковали планове о депортацијама, преноси Дојче веле. Овај медијски сервис наводи да би странка Алтернатива за Немачку у неким случајевима депортовала и држављане.

"ЦЕЛОГ ЛЕТА ЈЕ НОСИО ДУГЕ ПАНТАЛОНЕ И ПОНАШАО СЕ ЧУДНО!" Тек три месеца касније је дошла до ОТКРИЋА О СТВАРНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ партнера и остала затеченаDevojka

"ЦЕЛОГ ЛЕТА ЈЕ НОСИО ДУГЕ ПАНТАЛОНЕ И ПОНАШАО СЕ ЧУДНО!" Тек три месеца касније је дошла до ОТКРИЋА О СТВАРНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ партнера и остала затечена

УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ ИЗВЛАЧЕЊА ОЛУПИНЕ РУСКОГ ХЕЛИКОПТЕРА: Пао на залеђено језеро, погинула искусна посада, ВЕРУЈЕ СЕ ДА ЈЕ ОВО УЗРОК ТРАГЕДИЈЕ (ВИДЕО) helikopter

УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ ИЗВЛАЧЕЊА ОЛУПИНЕ РУСКОГ ХЕЛИКОПТЕРА: Пао на залеђено језеро, погинула искусна посада, ВЕРУЈЕ СЕ ДА ЈЕ ОВО УЗРОК ТРАГЕДИЈЕ (ВИДЕО)

ДОНАЛД ТРАМП НАЈАВИО НАЈВЕЋУ ДЕПОРТАЦИЈУ У ИСТОРИЈИ: Бивши председник изнео застрашујуће тврдње, "ОЧЕКУЈЕМО ТЕРОРИСТИЧКЕ НАПАДЕ"Donald Tramp

ДОНАЛД ТРАМП НАЈАВИО НАЈВЕЋУ ДЕПОРТАЦИЈУ У ИСТОРИЈИ: Бивши председник изнео застрашујуће тврдње, "ОЧЕКУЈЕМО ТЕРОРИСТИЧКЕ НАПАДЕ"

Према последњим подацима, у Немачкој живи 23,8 милиона људи с мигрантским пореклом, што је близу 30 одсто становника. Половина њих има немачко држављанство и већина је рођена у Немачкој.

О њима је било речи и на тајном састанку у Потсдаму крајем новембра, на којем су учествовали и политичари десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), али и чланови конзервативног крила Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).

На овом састанку се, како је сазнала и у јануару објавила истраживачка мрежа Коректив, расправљало о плановима „ремиграције“ – то јест депортације великог броја грађана мигрантског порекла без обзира на то поседују ли немачки пасош.

Немачки држављани страног порекла би се депортовали у случају да нису, како се навело, асимиловани.

"Недвосмислено противуставно"

Но држављанство је посебно заштићено Немачким уставом. Члан 16. каже: "Немачко држављанство се не може одузети.“

Одредба је убачена у устав још под утицајем националсоцијалистичке праксе присилног протеривања и одузимања држављанства посебно грађанима јеврејског порекла.

- Та заштита се односи и на особе са двојним држављанством - наглашава у разговору за АРД стручњак за уставно право Улрих Карпенштајн, потпредседник Немачке адвокатске коморе.

Иако Устав допушта неке изузетке за двојне држављане, даје врло мало могућности за одузимање држављанства, на пример када је реч о терористичким активностима.

Чак и ако би се додавале неке нове опције које би могле довести до одузимања држављанства, она се ни под којим околностима не смеју повезивати с рецимо бојом коже, као што се расправљало на састанку у Потсдаму.

- Такође евентуални разлози за одузимање држављанства не смеју се повезивати нити с пореклом, а такође нити с појмом асимилације. Ти планови су недвосмислено противуставни. Морали бисте занемарити и Немачки устав и међународне конвенције о л, јудским правима - објашњава Карпенштајн.

Грађани страхују

Планови масовне депортације, због којих већ неколико седмица милиони Немаца протестују против АфД, плаше многе у Немачкој.

У репрезентативном истраживању које објављује АРД, 51 одсто испитаника мигрантског порекла рекло је да су им планови изазвали велики или врло велики страх. Исто тако на ово питање гледа 48 посто испитаних без страних корена.

На западу земље је страх нешто већи (49 одсто) него у покрајинама које су чиниле DDR (42 одсто), нема значајнијих разлика у старосним групама, једино је код особа од 35 до 49 година страх нешто мањи и износи 41 одсто.

Страх је посебно изражен међу присталицама Зелених и Социјалдемократа са 69 односно 61 одсто. Само осам одсто присталица АфД-а се боји, док је 76 одсто одговорило да им је страх мањи или да га уопште нема.

АфД се ограђује

АфД се оградила од састанка у Потсдаму и тврди да се радило о „приватном окупљању“.

Странка је недавно у званичном документу објаснила да њен концепт такозване „ремиграције“ укључује мере и подстицаје за уставни и законски усклађен повратак странаца који су дужни да напусте Немачку јер им је одбијен захтев за азил.

- Одлучно одбацујемо противуставне захтеве попут (... ) депортација немачких држављана с мигрантским пореклом - наводи се ту.

Али почетком јануара, недуго пошто је Коректив објавио сазнања о састанку у Потсдаму, АфД је на мрежи X објавила да треба "одузимати пасоше криминалцима, терористима и силоватељима као и онима који се воде као потенцијална претња друштву".

- Мора се укинути аутоматизам по којем се криминалци не протерују због тога што поседују немачко држављанство -  стоји у цитату копредседнице странке Алис Вајдел.

Правно неутемељено

Ово барем сугерише то да је циљ АфД-а да се у неким случајевима одузме држављанство Немцима са мигрантском позадином. Према тренутној правној регулативи депортације немачких држављана нису могуће.

Правници попут Улриха Карпенштајна такође сматрају да би промена закона била неуставна. Немачки Устав, иначе, може да се промени двотрећинском већином у парламенту.

У интервјуу за АРД, посланик Рене Шпрингер из АфД-а објаснио је: "Као Алтернатива за Немачку, јасно подржавамо Устав, што међутим не значи да нећемо пооштравати законе тамо где је то потребно када преузмемо одговорност и будемо у влади".

О овом пооштравању одлучиће се самостално, у немачком Бундестагу:

- Мораћемо да преговарамо о томе шта је за нас подношљиво, а шта више није прихватљиво. И где се морају спустити баријере које стоје на путу одузимању држављанства - рекао је Шпрингер.

Шта је коме "подношљиво"

Дојам о томе шта је за АфД "подношљиво" дао је један скуп локалног огранка странке у Гери, покрајина Тирингија, одржан у децембру.

Тамо је један посетилац шефу АфД-а у Тирингији Бјерну Хекеу поставио питање шта се догађа с милионима оних које он још увек сматра странцима, али који одавно имају немачки пасош и држављанство.

Хеке, предводник радикалног крила партија, је у току вечери између осталог рекао: "Моћи ћемо да живимо с 20 или 30 одсто мање људи у Немачкој без икаквих проблема, заправо мислим да то еколошки има смисла".

Тиме као да је реферисао на удео људи с мигрантским бекграундом у Немачкој, укључујући и оне с немачким пасошем.

На упит АРД-а да објасни ову изјаву, Хеке је рекао да је погрешно схваћен и додао: "Овај број је резултат демографске катастрофе у којој се налази Немачка."

Србија Данас/Deutsche Welle/Пренела: А.З.