Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОМИТЕТ АМЕРИЧКОГ СЕНАТА ЗАКЉУЧИО: Ковид је вероватно резултат лабораторијског инцидента

29.10.2022. 07:14
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

У извештају Комитета се наводи да теорија о томе да се вирус природно појавио "више не заслужује сумњу" и да је цурење вероватније

Пандемија ковид-19 "вероватније да јесте него да није" резултат лабораторијске незгоде, закључио је комитет америчког Сената, пише The Телеграпх. Од почетка пандемије, спекулисало се да је вирус настао као резултат цурења из лабораторије са Института за вирусологију Вухан у Кини (WIV), који је прикупљао и манипулисао вирусима слепих мишева. Многи еминентни научници су наставили да оспоравају теорију цурења у лабораторији, тврдећи да је природни догађај преливања вероватније објашњење.

ОСКРНАВЉЕНА ЦРКВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Улаз у светињу поливен црвеном фарбом, амбасада ХИТНО реаговала!

ОСКРНАВЉЕНА ЦРКВА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Улаз у светињу поливен црвеном фарбом, амбасада ХИТНО реаговала!

НАПАДАЧ СВЕ ПРИЗНАО: Мета није био муж, већ Ненси Пелоси

НАПАДАЧ СВЕ ПРИЗНАО: Мета није био муж, већ Ненси Пелоси

ИРАН ОТКРИО КО СТОЈИ ИЗА ХАОСА: Техеран упро прстом на четири државе и две обавештајне службе

ИРАН ОТКРИО КО СТОЈИ ИЗА ХАОСА: Техеран упро прстом на четири државе и две обавештајне службе

Нови извештај, међутим, каже да постоји "одређени број аномалија" у појави ковида-19, природно у поређењу са другим болестима које се преносе, као што су Сарс и Мерс. У року од шест месеци од епидемије Сарс-а 2002. године, научници су открили врсту иза избијања, али упркос широко распрострањеној потрази, кандидат за ковид-19 никада није пронађен.

- Скоро три године након што је пандемија ковид-19 почела, недостају критични докази који би доказали појаву Сарс-ЦоВ-2 и резултирајућу пандемију Covid-19 узроковану природним преливањем зооноза - наводи се у извештају.

Комитет је такође рекао да је необично да се ковид-19 прелио на људе само једном или два пута у периоду од две недеље, и да се догодио само у Вухану или у ближим областима.

Vuhan
Вухан / Извор: Профимедиа

Нејасно је како је вирус путовао

У другим догађајима преливања, скок између врста десио се више пута и на различитим локацијама. Слепи мишеви који носе најближи вирус ковид-19 живе у јужној Кини или југоисточној Азији, тако да је нејасно како је вирус прешао више од 1.000 миља да би стигао до Вухана, наводи се у извештају.

Међутим, WIV је прикупио више од 220 коронавируса повезаних са Сарсом, од којих најмање 100 никада није објављено. Особље је фотографисано како носи неадекватан ниво личне заштитне опреме (PPE) док је предаваослепе мишеве.

Такође постоје докази да су научници WIV-a учествовали у напредним истраживањима о коронавирусу која су била осмишљена да предвиде и спрече будуће пандемије прикупљањем, карактеризацијом и експериментисањем са "високоризичним" коронавирусом.

Vuhan
Вухан / Извор: Профимедиа

WIV је такође поднео предлог 2018. тражећи средства за инжењеринг корона вируса како би повећали њихову способност да инфицирају људске ћелије.

Комитет је такође рекао да је "вредно пажње" да су најраније варијанте ковид-19 већ добро прилагођене за пренос са човека на човека. Виши истраживач коронавируса Ши Женгли из WIV-a признао је да је тим заразио хуманизоване мишеве са химерним коронавирусом повезаним са Сарсом, али никада није објавио резултате.

Аутори извештаја рекли су да теорија да се вирус појавио природним путем "више не заслужује сумње" и рекли су да је цурење из лабораторије вероватније.

Vuhan
Вухан / Извор: Профимедиа

"Резултат инцидента у вези са истраживањем"

Рекли су: "Инцидент везан за истраживање је у складу са раном епидемиологијом која показује брзо ширење вируса у Вухану, при чему су најранији позиви за помоћ лоцирани у близини оригиналног кампуса WIV-a у центру Вухана.

- Укратко, људске грешке, механички квар, угризи животиња, бекство животиња, неадекватна обука, недовољно финансирање и притисак за резултате могу довести до бекства вирулентних патогена, који би заузврат могли да заразе животиње и људе и доведу до ослобађања вируса из лабораторије.

kina
кина / Извор: Профимедиа

- На основу... јавно доступних информација, чини се разумним закључити да је пандемија ковид-19, пре него да није, резултат инцидента у вези са истраживањем... хипотеза о природном зоонотском пореклу више не заслужује сумњу".

Нови извештај долази само недељу дана након што су научници тврдили да су пронашли доказе да је ковид-19 направљен у лабораторији. Професор Франсоа Балу, директор Института за генетику УЦЛ, рекао је да је то "најјачи доказ до сада против једноставног сценарија строгог зоонотског порекла за Сарс-ЦоВ-2".