Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Конкуренција СВЕ ВЕЋА: Ових пет држава могу пројектилима да погоде било коју тачку на планети, али то НИЈЕ СВЕ

19.02.2018. 19:39
Пише:
Србија Данас/ Блиц
SAD i Kina
САД и Кина / Извор: СД/илустрација

"Улазимо у ренесансу пројектила"

Северна Кореја је значајно увећала домет својих ракета. Прошлогодишњим тестирањем ова азијска земља је показала да би могла да погоди Сједињене Државе. А Северна Кореја је само једна од неколико држава које раде на побољшању прецизности и домета својих пројектила.

- Верујемо да улазимо у ренесансу пројектила – изјавио је за “Њујорк тајмс” Иан Вилијамс, помоћник директора Центра за стратегију и међународне студије, који је прикупљао податке о ракетним програмима различитих земаља.

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа/илустрација

Међу земљама које могу да погоде било коју тачку на планети са копна или из подморнице налазе се:

1. Сједињене Државе

2. Русија

3. Велика Британија

4. Кина

5. Француска

Међутим, земље активно раде да повећају ефикасност својих ракетних система.

Američki raketni sistem M270
Амерички ракетни систем М270 / Извор: Профимедиа

- Растући број држава са приступом пројектилима повећава тензије у региону, као и вероватноћу рата. Земље су склоније да користе своје аресенале ако мисле да неко таргетира њихове ракете - истиче Вилијамс

Многе земље које су уложиле велике суме новца у ракетни програм током протекле две деценије налазе се у добро познатим “врелим тачкама” у Азији и на Блиском истоку. Постоји осам држава које тренутно имају домет од најмање 300 километара и које су последњих 20 година радиле на повећању домета или прецизности.

Немачки ултрадесничари СВЕ ЈАЧИ - Алтернатива за Немачку ДРУГА СТРАНКА ПО СНАЗИ

Рангирајући их од највећег до најмањег тренутног домета, те земље су:

1. Северна Кореја

2. Израел

3. Индија

4. Саудијска Арабија

5. Иран

6. Пакистан

7. Јужна Кореа

8. Тајван

PVO
ПВО / Извор: Профимедиа

Многи пројектили које ове земље развијају засновани су на застарелим технологијама, што их чини мање прецизним и увећава ризик од повреде цивила.

Многе од земаља које развијају ракетни програм често покушавају да одврате непријатељско окружење, међутим ефекти ове трке у наоружању осећају се широм планете.

ТУГА У ИРАНУ: Пронађена олупина путничког авиона који се срушио са 65 људи

Северна Кореја је пример такве опасности. Домет севернокорејских пројектила је 1990. био 1.200 км, а данас је 13.000, што је довољно да се погоди пола света, укључујући копно САД. Током истог периода, Јужна Кореја је развила способност да погоди било коју локацију у северном суседу.

Severnokorejska vojska
Севернокорејска војска / Извор: Профимедиа

Земље попут Ирана, Северне Кореје и Пакистана имају јак ракетни програм, а сличности између њихових пројектила указују да деле технологију.

Пакистан је почео појачано да улаже у ракетни програм деведесетих година и верује се да је сарађивао са Кином. До средине двехиљадитих, Пакистан је стекао способност да погоди већину Индије, свог главног ривала у региону.

Индија је, с друге стране, за 20 година постала способна да погоди било које место у Пакистану и већем делу Кине. Индија тренутно сарађује с Русијом на развоју крстарећих ракета.

Хиљаде присталица Сакашвилија на улицама Кијева: Траже смену Порошенка (ФОТО/ВИДЕО)

Саудијска Арабија и Израел су могли да погоде Иран још пре 1990, али Иран сада може да узврати, делимично захваљујући технологији Северне Кореје. И Индија и Северна Кореја сарађују на развоју пројектила који се лансирају са подморница.

Paljba rakete
Паљба ракете / Извор: Профимедиа

Пројектил који може да погоди пола света

Ту је и ризик да ће пројектили пасти у руке милитантних и терористичких група. Веома је тешко спречити ширење ракетне технологије, а скоро немогуће зауставити трговину малим деловима, попут система навођења и мотора, као и стручњака.

-Многе земље сада уче тајне ракетне технологије и како да направе још страшније моделе – каже Џерфри Луис, директор Програма за смањење нуклеарног наоружања Источне Азије на Институту међународних студија Мидлбери у Монтереју. Индија, на пример, развија пројектил способан да погоди скоро пола планете.

УЖАС У ИНДИЈИ: У експлозији ПЛИНА уништен ХОТЕЛ, погинуло 18 ОСОБА! (ФОТО)

Растућа претња је подстакла нове напоре за контролу. Група "Режим контроле ракетне технологије", коју чини 35 земаља, тражи да се ограничи извоз пројектила и њихових делова.

raketa
ракета / Извор: Профимедиа/илустрација

Од горепоменутих земаља, њих девет поседује и нуклеарно оружје.

На тој листи, поређаној од оних који имају највише до оних који имају најмање нуклеарки, су:

1. Русија

2. САД

3. Француска

4. Кина

5. Велика Британија

6. Пакистан

7. Индија

8. Израел

9. Северна Кореја.