Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОРОНА "ПОКОСИЛА" ЧИТАВУ ЕВРОПУ! Ове четири земље још увек одолевају - откривено и зашто

11.11.2021. 11:41
Пише:
Србија Данас/Телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Четврти талас обрушио се на Немачку али и на многе друге земље

Бројеви оболелих од корона вируса, али и хоспитализованих, поново су у порасту. Многе земље су у четвртом таласу пандемије, али неке пролазе боље. Које су то земље у Европи и зашто је то тако?

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Срушио се авион у Аустрији, ево како је дошло до стравичне несреће!

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Срушио се авион у Аустрији, ево како је дошло до стравичне несреће!

ПРЕВАРА ВЕКА! Правила се да има Alchajmerovu болест, па мужу потрошила 600.000 са рачуна (ВИДЕО)

ПРЕВАРА ВЕКА! Правила се да има Alchajmerovu болест, па мужу потрошила 600.000 са рачуна (ВИДЕО)

УХАПШЕН АЛБАНАЦ У ИТАЛИЈи ЗБОГ ПОЛА ТОНЕ КОКАИНА: Начин на који се одао је бизаран! (ФОТО)

УХАПШЕН АЛБАНАЦ У ИТАЛИЈи ЗБОГ ПОЛА ТОНЕ КОКАИНА: Начин на који се одао је бизаран! (ФОТО)

Инциденција је у Немачкој први пут током пандемије прешла праг од 200. У понедељак је била 201,1, а данас (11.11.) је већ 249,1. Та бројка која показује број нових случајева короне на 100.000 људи у периоду од седам дана, претходно је досегла врхунац у децембру 2020. када је износила 197,6.

Другим речима: четврти талас обрушио се на Немачку. Исто важи и за многе друге земље. На северној хемисфери стигло је хладније време, зима је скоро ту, а број оболелих и хоспитализованих због ковида поново је у великом порасту.

Ипак, ситуација није свуда иста. У Израелу је, на пример, у инциденција у понедељак износила 74,3. Та земља је прва која је почела да нуди трећу дозу вакцине Бајонтек/Фајзер својим становницима старијим од 60 година, а који су вакцинисани најмање пет месеци раније.

Научна студија објављена у часопису „New Енгланд Јоурнал оф Медицине“ показала је да су Израелци који су примили допунске дозе имали много мање шансе да буду позитивни на ковид или да развију тешке симптоме од оних који су добили само две дозе.

DW доноси листу земаља с најнижом инциденцијом у Европској унији. Подаци потичу са немачког портала „Корона у бројевима“, који свакодневно ажурира странице и генерише податке које амерички универзитет Џонс Хопкинс објављује на порталу „Оур World ин Дата“.

Шпанија

Шпанија може да се похвали најнижом седмодневном инциденцијом у Европи, која износи 31. Уједно је у тој земљи више од 80 одсто становништва потпуно вакцинисано. Важно је напоменути да то важи и за младе људе: 30,1 одсто млађих од 18 година у Шпанији је добило бар једну дозу, показују подаци Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ). То је друга највећа стопа вакцинације у ЕУ.

Узимајући у обзир да је епидемија међу младима један од фактора за повећање броја зараза, чињеница да је готово једна трећина шпанске омладине вакцинисана вероватно је део објашњења зашто та земља бележи мањи број случајева короне.

Шпанија се током пролећа суочила са четвртим таласом, али у мањем обиму него током претходна три. У априлу је Фернандо Симон, директор Координационог центра за здравствена упозорења и хитне случајеве шпанског Министарства здравља, изјавио да „не делује да ће овај четврти талас бити веома великих размера, нити да ће бити близу оном што смо видели у другом и трећем.“ Та земља је, за сада, успешна и у сузбијању петог таласа.

Малта

У малој острвској држави Малти инциденција је 48,8, што је друга најнижа стопа у Европској унији. Потпуно је вакцинисано 83,5 одсто становништва, што је такође друга највећа стопа. Пошто нема директне суседе, Малти је, наравно, лакше да се изолује.

У јулу су тамошње власти увеле меру према којој невакцинисани посетиоци морају у карантина након доласка на Малту. У том тренутку, земља је признавала само потврде о имунизацији из ЕУ, Велике Британије и Швајцарске.

Малта у међувремену ни на Малти не захтевају одлазак у карантин за путнике који имају потврде о вакцинацији из других земаља ― ако имају доказ о допунској дози вакцине једном од вакцина које је признала Европска агенција за лекове.

Шведска

Шведска седмодневна инциденција од 54,9 је трећа најнижа у Европској унији. Стање у тој земљи је занимљиво из неколико разлога. Њени непосредни суседи, Норвешка и Данска, имају инциденције од 175,2 односно 263,3, а Шведска је ипак успела да задржи своју на нижем нивоу. Са 68,2 одсто потпуно вакцинисаног становништва, та земља је само мало изнад просека ЕУ (65,6%).

Власти су током другог таласа пандемије увеле строга правила која су можда направиле разлику.

Међу њима су забране продаје алкохола након 20 часова и ограничења капацитета продавница. А до тог тренутка, Шведска је већ платила цену, јер је држала ресторане и већину школа отвореним, и почетком 2020, у време када је харао смртносни први талас. До краја октобра више од 15.000 људи у Шведској умрло је од ковида, а то је око 145 људи на 100.000 становника. То је троструко већа смртност од оне у Данској и готово десет пута већа него у Норвешкој.

Португалија

Португалија би могла да буде случај за неку научну студију која показује да висока стопа вакцинације не доводи увек до спектакуларно ниског броја случајева.

Португалија је наиме међу земљама с највећом стопом вакцинације на свету: готово 88 одсто. Она је и на првом месту у Еуропској унији по проценту вакцинисаних међу млађима од 18 година: 32,5 одсто њих примило је бар једну дозу, према информацијама ЕЦДЦ. Ипак, седмодневна инциденција у Португалу износи нешто мање од 68, што је више него двоструко у односу на суседну Шпанију.

Па ипак, с обзиром на то да је Португалија некада била једно од жаришта у Европи, и тај број може се сматрати успехом. Немачка је у фебруару послала у Португалију тим војних лекара с опремом, међу којом су били и кревети за пољску болницу, као и респиратори. То се догађало у време када је здравствени систем Португалије био потпуно преоптерећен. Данас је инциденција у тој земљи знатно нижа од оне у Немачкој.