Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХАОС У СВЕТУ ЗБОГ НОВОГ СОЈА КОРОНА ВИРУСА: Најгори мутант стигао у Европу, МУЊЕВИТО СЕ ШИРИ, а не зна се ДА ЛИ СУ ВАКЦИНЕ ЕФИКАСНЕ

27.11.2021. 08:21
Пише:
Србија Данас/Курир
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Јужноафрички инфектолог Ричард Лесел изјавио је да су забринути да, попут ламбада и бета соја, и овај може лакше да заобиђе већ стечени имунитет на корону.

Паника је захватила читав свет, а од јуче посебно Европу, пошто је званично потврђен нови корона мутант Б.1.1.529, коме је СЗО јуче наденула омикрон, који се већ назива и најгорим од почетка пандемије. Далеко је заразнији и од бета и од делта варијанте, а питање је да ли ће постојеће вакцине бити ефикасне. Све више држава забрањује летове из шест афричких земаља.

ХОРОР НА ЦРНИ ПЕТАК! ПУЦЊАВА У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ: Рањено шесторо, међу њима и 10-годишње дете (ВИДЕО)

ХОРОР НА ЦРНИ ПЕТАК! ПУЦЊАВА У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ: Рањено шесторо, међу њима и 10-годишње дете (ВИДЕО)

СТОЛТЕНБЕРГ ПОНОВО ОСУО ПАЉБУ ПО РУСИЈИ: Путин неће трпети срамне НАТО провокације на својој граници

СТОЛТЕНБЕРГ ПОНОВО ОСУО ПАЉБУ ПО РУСИЈИ: Путин неће трпети срамне НАТО провокације на својој граници

НОВИ СОЈ КОРОНЕ ДОБИО ЗВАНИЧАН НАЗИВ: Упамтите добро његово име - смртоносно је као и вирус

НОВИ СОЈ КОРОНЕ ДОБИО ЗВАНИЧАН НАЗИВ: Упамтите добро његово име - смртоносно је као и вирус

Омикрон има чак 32 мутације на шиљку (спајк протеину) истом оном којим се вирус везује за људске ћелије, детектован је у Јужноафричкој Републици (77 случајева до јуче) и Боцвани (4) и један у Хонгконгу, код особе која је дошла из Јужне Африке, у Израелу (вакцинисани мушкарац који се вратио из Малавија) и на крају и у Белгији. Нулти пацијент с омикроном у Европи је невакцинисана млада пацијенткиња која је развила симптоме 11 дана након што је путовала у Египат преко Турске, а није имала везе с Јужноафричком Републиком или с неком другом државом с југа Африке. Развила је симптоме сличне грипу, али озбиљније.

Фајненшел тајмс је објавио графикон који показује да је Б.1.1.529 далеко гори и бржи и од бета и делта варијанте, Тулио де Оливеира, директор Центра за епидемијски одговор и иновације Јужноафричке Републике, рекао је да је "забринут" због ове варијанте и да је она узрок око 90 одсто од 1.100 регистрованих случајева вируса у среду у провинцији Гаутенг. Необично је, рекао је он, да се сој може открити анализом резултата редовних ПЦР тестова без употребе геномског секвенцирања.

ЧЕТИРИ КЉУЧНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О ОМИКРОНУ

Докторанд Института за неуроимунологију из Минхена Алмир Аљовић на свом Твитер налогу објаснио мутације

- 1.10 мутација у делу спајк протеина - може утицати на начин на који се већ развијена антитела боре с вирусом

- група мутација која повећава могућност вируса да уђе у ћелију - повећана преносивост

- нсп6 делеција, повезана са избегавањем имунитета

- мутација у нуклеокапсиду виђена код других варијанти и повећава ниво заражавања

- Кључно питање на које треба одговорити је какав је тачно ефекат (ове варијанте) на вакцине - додао је он, а пренео ФТ.

Јужноафрички инфектолог Ричард Лесел изјавио је да су забринути да, попут ламбада и бета соја, и овај може лакше да заобиђе већ стечени имунитет на корону.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- То је оно што нас брине - могућност да се овај сој не само лакше преноси, тако да може брже да се шири, већ и да овај сој може да заобиђе делове нашег имуног система и заштиту коју имамо у нашим имуним системима - рекао је Лесел, а пренео Њујорк тајмс.

СЗО је јуче сазвала хитан састанак у Женеви, после кога је позвала на смиривање страсти док наука не каже своје. Међутим, број држава које забрањују летове из шест афричких земаља (Јужноафричка Република, Намибија, Боцвана, Зимбабве, Лесото и Есватини) повећава се. Кренуло је од Велике Британије, Израела, Сингапура, да би председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да ће предложити прекид ваздушног саобраћаја на нивоу целе ЕУ са тим делом Африке. Драма је била и у Амстердаму, где су путници с два КЛМ лета из Јужноафричке Републике задржани у авиону и тестирани на аеродрому "Шипол".

Да је у Србији свакако, са новим варијантама или без њих, ситуација непредвидива, изјавио је проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш.

- Морам рећи да неко од наших гледалаца ко сада потпуно безбрижно гледа вашу емисију, нажалост, за неколико дана или недеља неће бити жив. Људи не могу знати где ће бити опасност. Ковид је опасна болест, без обзира на то што неко може причати бу, бу, бу, будалаштине различите, то је једина ствар која је медицински доказана - казао је Јанковић и додао да сматра да се половина Србије већ заразила.

Упитан о новим сојевима, навео је да је у Јапану делта сој сам себе уништио, али и да мутације чине и нажао човеку.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Путеви уласка вируса у организам су јасни и мислим да се неће појавити форма која може развити другачију клиничку слику. Можда ће се направити форма која је још резистентнија на вакцину, ја се тога плашим, или да се направи форма која ће да се шири још брже - казао је др Јанковић и додао да је за то да ковид пропуснице важе 24 сата и за скраћен распуст.

СЗО: НЕ РЕАГУЈТЕ БРЗОПЛЕТО

СЗО је јуче упозорила земље да не реагују брзоплето уводећи ограничења путовања.

- На састанку се разговарало о томе да ли Б.1.1.529 треба дефинисати као "сој од интереса" или "сој који изазива забринутост". СЗО препоручује да земље наставе да примењују научни приступ заснован на процени ризика када спроводе мере путовања - навео је портпарол СЗО Кристијан Линдмајер, а пренео Ројтерс, и додао да ће бити потребно неколико недеља како би се утврдило колика је могућност преношења новог соја и колико су вакцине и терапија ефикасни против њега.