Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПЛАЧУ И ГОВОРЕ ДА СУ ПОГРЕШИЛИ" Пре него што оду на респиратор - сви пацијенти тек кад постане критично моле за вакцину

27.07.2021. 07:02
Пише:
Србија Данас/Агенције
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

У САД је ковид тренутно "пандемија невакцинисаних", како је рекла директорка америчких Центара за контролу и превенију болести Рошел Валенски.

Од свих пацијената др Брајтни Кобије у Алабами само је један примио вакцину против ковида. Вакцинисаном пацијенту, како је рекла, требало му је само мало кисеоника и очекује се да ће се потпуно опоравити.

ПРЕДСЕДНИК ТУНИСА СЕ ОДЛУЧИО НА РАДИКАЛАН ПОТЕЗ: Уведен полицијски час у тој земљи, трајаће МЕСЕЦ ДАНА (ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК ТУНИСА СЕ ОДЛУЧИО НА РАДИКАЛАН ПОТЕЗ: Уведен полицијски час у тој земљи, трајаће МЕСЕЦ ДАНА (ВИДЕО)

НЕСТВАРНА СЦЕНА У КИНИ: Пешчана олуја прогутала град, камере забележиле невероватан призор (ВИДЕО)

НЕСТВАРНА СЦЕНА У КИНИ: Пешчана олуја прогутала град, камере забележиле невероватан призор (ВИДЕО)

ГРАД ПОЛУПАО ШОФЕРШАЈБНЕ, АУТОМОБИЛИ РАЗВАЉЕНИ: Страшно невреме у Италији, призори језиви (ВИДЕО)

ГРАД ПОЛУПАО ШОФЕРШАЈБНЕ, АУТОМОБИЛИ РАЗВАЉЕНИ: Страшно невреме у Италији, призори језиви (ВИДЕО)

Али, за неке од осталих из групе је касно и они умиру.

- Примам младе, здраве људе у болницу са веома тешким ковид инфекцијама. Једна од последњих ствари које ураде пре него што их интубирају је да ме моле да их вакцинишем. Ухватим их за руку и кажем им да ми је жао, али да је превише касно за то - написала је у емотивном посту на "Фејсбуку" др Кобија из Медицинског центра Грандвјув у Бирмингему.

Три врсте ковид вакцина је нашироко доступно у Алабами већ месецима, ипак она је последња по вакцинацији на нивоу Сједињених Америчких Држава, са свега 33,7 одсто потпуно вакцинисаних становника. Број заражених и хоспитализованих поново је у порасту због делта соја и ниске стопе вакцинације у Алабами.

Првих годину и по дана пандемије Кобија и стотине других лекара Алабаме који су бринули за критичне пацијенте покушавали су да спасу што је могуће више њих.

- У 2020. и почетком 2021, кад вакцине нису биле доступне, била је само трагедија за трагедијом. Знате, толико много људи је урадило праве ствари а ипак су дошли критично болесни и умрли - наводи Кобија.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

У САД је ковид тренутно "пандемија невакцинисаних", како је рекла директорка америчких Центара за контролу и превенију болести Рошел Валенски. Званичници Алабаме су известили да чак 94 одсто болничких пацијената као и 96 одсто умрлих од ковида у тој земљи од априла није било потпуно вакцинисано.

- Грлим чланове њихових породица и говорим им да је најбољи начин да одају последњу пошту својим вољенима да се вакцинишу и да охрабре све које знају да ураде исто - написала је Кобија на "Фејсбуку".

- Они плачу. Говоре ми да нису знали. Да су мислили да је то превара. Мислили су да је то политичка ствар. Мислили су да се неће тешко разболети јер имају одређену крвну групу или боју коже. Мислили су да је то само грип. Али погрешили су. И желе да се могу вратити назад, али не могу. Стога ми захвале и оду да се вакцинишу. А ја се вратим у своју канцеларију, пишем смртовнице и изговорим молитву да овај губитак спаси више живота - навела је.

Како наводи Al.com, више од 11.400 становника Алабаме умрло је до сада од ковида, али сада брига за пацијенте није каква је била на почетку пандемије. Кобија каже да је ментално и емотивно другачије бринути за неког ко је могао да спречи своју болест али је изабрао да то не уради.

- Почнете некако да размишљате, ОК, нећу се осећати лоше због ове особе јер они сами доносе своје изборе. Али онда их видите, лицем у лице, и то промени читаву вашу перцепцију, јер су они и даље само особе које мисле да су донеле најбољу одлуку коју су могли са информацијама које су имали, као и свим дезинформацијама које су тамо - пише Кобија.

- Сада је све што заиста видите њихов страх и кајање. Иако могу да уђем у собу мислећи, ОК, то је ваша грешка, сами сте си то урадили, кад напустим просторију ја видим само особу која заиста пати и каје се због донетог избора.

Кобија је истакла и да су здравствени радници исцрпљени.

- Заиста је тешко за нас лекаре и друго медицинско особље, радимо ово већ дуго времена и сви смо у овом тренутку веома уморни и емотивно исцрпљени и цинични - рекла је.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

Кобија је навела да је тренутни талас делта соја подсећа на октобар и новембар прошле године, уочи врхунца у броју умрлих и заражених у Алабами.

- Оно што смо видели у децембру 2020. и јануару 2021. био је апсолутни врхунац, тежина пандемије, кад сам дневно потписивала 10 смртовница. Сада сигурно није тако, али веома подсећа на октобар, новембар 2020 - истакла је Кобија.

Она је забринута да ће предстојећа школска година довести до новог пораста у броју заражених.

- Сва та деца треба да се врате у школу. Маске нису обавезне, 70 одсто становника Алабаме је невакцинисано. Наравно, деца углавном нису вакцинисана јер не могу бити - указала је Кобија, додајући да "суштински, све делује као да предстоји пропаст".

И сама је имала искуство са вирусом. Кобија се заразила у јулу док је била у 27. недељи трудноће са другим дететом. Имала је благе симптоме, а син Картер рођен је раније због предострожности, у септембру, али срећом није имао озбиљне последице. Супруг Мајлс такође је лекар и обоје су били веома опрезни, носили су заштитну опрему, ипак једно од њих се заразило и пренело вирус другоме, као и још неким члановима породице.

- И даље смо ишли на посао али са маском 100 одсто времена. Нисмо ишли нигде, радили ништа, наручивали смо све наше намирнице - навела је Кобија, која се вакцинисала у децембру.

- Нисам оклевала. Тада је било доста непознаница око безбедности, јер сам још дојила. Разговарала сам са другим колегама лекарима и својим гинекологом и одлучила да наставим са дојењем након вакцинације - рекла је.

За оне који оклеавају да се вакцинишу, Кобија препоручује да разговарају са својим лекара баш као што је и сама урадила.

- Покушавам да не судим својим новим ковид пацијентима који нису вакцинисани, а почнем са питањем зашто се нису вакцинисали… Већина њих је веома искрена, одговоре ми да су разговарали с неким, видели ствари на Фејсбуку, добили неки мејл, видели нешто на вестима, то су све разлози зашто се нису вакцинисали. Питам их још и да ли су заказали код лекара и питали га за његово мишљење да ли треба или не треба да се вакцинишу. До сада ми нико није одговорио потврдно на то питање - закључила је Кобија.