Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОЛИКА ЈЕ ЕФИКАСНОСТ ЦЕПИВА ПРОТИВ ДЕЛТА СОЈА? Ко умире од нове варијанте короне и колико је вакцинисаних међу жртвама

02.07.2021. 07:29
Пише:
Србија Данас/Блиц
Tinejdžeri
Тинејџери / Извор: Профимедиа/илустрација

Од 21. јуна Јавно здравље Енглеске је потврдило 92.029 случајева заразе делта сојем, од чега је умрло 117 (0,13%). Од тих случајева, 109 њих је било старије од 50 година.

Иако су вакцинисани, људи су и даље подложни зарази. Док се опаки делта сој шири Европом, стручњаци указују да су вакцине ефикасне али не и савршене и да је могуће заразити се након имунизације - па чак и умрети. Ипак, то су ретки случајеви и везују се за старије и друге ризичне групе. Студија урађена у Великој Британији, у којој је делта сој веома брзо постао доминантан, показује да нема разлога за страхове, али да их свакако има за опрез. А стручњаци су се посебно осврнули на питање деце и њихову здравствену безбедност у односу на делта сој.

НОВА ПРАВИЛА: Тест по повратку из иностранства за невакцинисане у овој европској држави

НОВА ПРАВИЛА: Тест по повратку из иностранства за невакцинисане у овој европској држави

ДОНАЦИЈА КОВАКС ПРОГРАМА: Данци шаљу преко потребне вакцине за Западни Балкан

ДОНАЦИЈА КОВАКС ПРОГРАМА: Данци шаљу преко потребне вакцине за Западни Балкан

ЈАНЕЗ ЈАНША НАПРАВИО СКАНДАЛ: Европски функционери у шоку због онога шта је учинио

ЈАНЕЗ ЈАНША НАПРАВИО СКАНДАЛ: Европски функционери у шоку због онога шта је учинио

Смрти од делта соја међу вакцинисанима

Британија је забележила укупно 117 смрти оболелих од делта соја корона вируса. Педесет њих су примили две дозе вакцине, а нико од вакцинисаних млађи од 50 година није умрло, док је укупна стопа смрти била 0,13 одсто, подаци су студије Јавног здравља Енглеске објављене у петак.

Иако бројке показују да је скоро половина од укупно 117 умрлих била вакцинисана, стручњаци кажу да то не поткопава оно што знамо о ефикасности вакцина, с обзиром да су умрли дошли из старосне групе која је у повећаном ризику и представља сићушни удео од преко 92.000 анализираних случајева делта соја.

Осморо људи млађих од 50 година умрло је од последица делта соја, али нико од њих није био потпуно имунизован, док је двоје примило једну дозу вакцине, наводи "Бизнис инсајдер".

Од 21. јуна Јавно здравље Енглеске је потврдило 92.029 случајева заразе делта сојем, од чега је умрло 117 (0,13%). Од тих случајева, 109 њих је било старије од 50 година.

- Да ли ово значи да су вакцине неефикасне? Далеко од тога - кажу статистичари Дејвид Шпигелхалтер и Ентони Мастерс. - Ово је оно што бисмо очекивали од ефикасне, али несавршене вакцине. 

Ризик зависи од година

Британски програм имунизације фокусиран је на вакцине "АстраЗенеке" и "Фајзера". Две дозе тих вакцина пружају високу заштиту од развоја симптома након заразе делта сојем - 88 одсто за "Фајзер" а 60 одсто за "АстраЗенеку".

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Али, ризик од умирања од ковида након потпуног вакцинисања зависи од старости појединца, кажу Шпигелхалтер и Мастерс. Што је особа старија, већа је вероватноћа да ће умрети од инфекције ако вирус пробије заштиту коју пружају вакцине.

- Неко ко има 80 година и потпуно је вакцинисан преузима ризик невакцинисане 50-годишње особе – много мањи, али ипак не никакав, па можемо очекивати известан број умрлих - рекли су Шпигелхалтер и Мастерс.

За разлику од тога, ефикасност вакцине у односу на хоспитализацију међу свим старосним групама је јасна. Подаци показују да је 1.320 људи развило довољно тешке симптоме да их хоспитализују након заразе делта сојем. Од тог броја, 190 је било потпуно вакцинисано, што је око 14 одсто. А 831, или 63%, били су невакцинисани.

Светска здравствена организација је у петак рекла да они који су потпуно вакцинисани треба да наставе да прате епидемиолошке мере, односно да носе маске, перу руке и држе дистанце.

- Људи се не могу осећати безбедно само зато што су примили две дозе. И даље морају да се чувају - рекла је др Маријанђела Симао из СЗО.

Анализа АП-а говори да је свега 0,8 одсто смрти од ковида у САД у мају - где делта сој чини око 20 одсто случајева - било међу вакцинисанима.

Деца и делта сој

Ова варијанта ковида, позната и као дупли мутант, први пут је забележена у Индији. Заразнија је од других сојева и брзо се шири међу невакцинисаном популацијом. Иако је вакцинација ствар избора за одрасле, многа деца - посебно млађа од 12 година - не могу се вакцинисати уопште.

То оставља простор за гомилу неизвесности, посебно за родитеље.

Да ли би родитељи требали да носе маске кад су са својом децом? Да ли деца треба да носе маске? Бар за сада одговори на ова питања можда зависе од тога где живе.

- У овом тренутку бих рекао, ако су ваша деца довољно стара да носе маске, онда треба да их носе кад су у затвореном, бар док не обуздамо овај делта сој - рекао је CNN-u је др Питер Хотез, декан америчке Националне школе тропске медицине Колеџа Бејлор.

deca
деца / Извор: Профимедиа

Он је прецизирао да су деца безбеднијима у подручјима у којима је стопа удела делта соја нижа.

Амерички главни хирург др Вивек Мурти сматра да је разумно за родитеље који живе са невакцинисаном децом - или другим невакцинисаним члановима породице - да размотре ношење маски ако су у високоризичној области или ако њихов посао захтева високи степен излагања.

Главни епидемиолог САД др Ентони Фаучи има јасан став.

- Ако ваша деца нису довољно стара за вакцину, онда треба да носе маску кад се крећу у заједници - рекао је.

"Чауре" вакцинисаних око деце

Др Ивон Малдонадо, председница Америчке академије педијатријског комитета за инфективне болести, указује да вакцинисани одрасли могу боље да заштите децу, чак и са заразнијим вирусом какав је делта сој.

- Важно је за родитеље и друге блиске чланове породице да буду потпуно вакцинисани поред деце млађе од 12 година како би их заштитили што је више могуће од инфекције делта сојем - истакла је.

- Велика већина нових инфекција јавља се међу невакцинисаним појединцима и стварање "чауре" вакцинисаних око мање деце, уз ношење маски и држање дистанце, биће важно за чување њихове безбедности - додала је Малдонадо.

Деца млађа од 12 година можда уопште неће бити имунизована било којом вакцином против ковида, због чега би се ове "чауре" могле показати веома кориснима. Ипак, упркос имунизацији може доћи до такозване "пробојне инфекције" (кад се вакцинисана особа зарази болешћу против које је имунизована), посебно код сојева појачане трансмисије.

И поред тога, нека деца су у ризику због вакцинационог статуса своје породице.

Izrael
Израел / Извор: Профимедиа

Више конкретних упутстава зависиће о томе шта ће даља истраживања показати о преносивости вируса и инфекцији, посебно што се тиче делта соја.

Повећана преносивост можда већ погађа млађу популацију, иако трансмисија није специфична за младе људе.

- Знамо за чињеницу да се овај вирус шири знатно ефикасније са особе на особу. И такође може довести до тежег обољења. Стога није изненађујуће да виђамо све више младих људи који не само што су зражаени већ и теже оболели - рекао је Фаучи, додајући да су старије особе и оне са угроженим имуним системом и даље у највишем ризику од тешког обољења.

О ова разлика могла би се показати кључном.

- Мислим да се калкулација ризика заиста мења ако ово од болести попут грипа која ретко узрокује компликације по децу постане више нешто што виђамо код старијих одраслих особа или оних са претходним медицинским стањима. То би променило начин на који нападамо вирус - рекао је др Бади Крич, директор Истраживачког програма вакцина Вандербилт.