Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шта засад знамо о Т-ћелијским вакцинама за ковид? Биће дупло ефикасније и лакше за употребу

16.11.2021. 12:37
Пише:
Танјуг
vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Вакцине примају Т-ћелије да уклоне заражене ћелије из тела брзо након инфекције, чиме спречавају репликацију вируса и болест.

Компанија "Emergex" са седиштем у Оксфордшеру ускоро ће започети клиничка испитивања друге генерације вакцине против ковида-19. У питању је вакцина у облику фластера за кожу који се лако примењује и који користи Т-ћелије за убијање заражених ћелија и који би могао да понуди дуготрајнији имунитет од садашњих вакцина.

ПОЧЕО ХАОС НА ГРАНИЦИ ПОЉСКЕ И БЕЛОРУСИЈЕ! Бачен сузавац, лете каменице - Лукашенко тврди: Има их 20.000 (ВИДЕО)

ПОЧЕО ХАОС НА ГРАНИЦИ ПОЉСКЕ И БЕЛОРУСИЈЕ! Бачен сузавац, лете каменице - Лукашенко тврди: Има их 20.000 (ВИДЕО)

ТУРСКА ОПЕТ ПРОВОЦИРА: Ердоган честита годишњицу оснивање "турског Кипра" - жеља им да се успоставе као МЕДИТЕРАНСКА СИЛА

ТУРСКА ОПЕТ ПРОВОЦИРА: Ердоган честита годишњицу оснивање "турског Кипра" - жеља им да се успоставе као МЕДИТЕРАНСКА СИЛА

МИГРАНТСКА КРИЗА У ГРЧКОЈ ПРЕТВОРЕНА У БИЗНИС: Хуманитарци који су помагали иду на СУД - трговали људима и шпијунирали

МИГРАНТСКА КРИЗА У ГРЧКОЈ ПРЕТВОРЕНА У БИЗНИС: Хуманитарци који су помагали иду на СУД - трговали људима и шпијунирали

Ова компанија је основана је у Абингдону 2016. године како би развила Т-ћелијске вакцине, замисао професора Томаса Радемахера, извршног директора компаније и професора емеритуса молекуларне медицине на Универзитетском колеџу у Лондону.

Вакцине примају Т-ћелије да уклоне заражене ћелије из тела брзо након инфекције, чиме спречавају репликацију вируса и болест.

Док се антитела која производе тренутне ковид вакцине каче за вирус и спречавају га да инфицира ћелије, Т-ћелије проналазе и уништавају заражене ћелије. Вакцине као што су Фајзер/Бионтек и АстраЗенека/Оксфорд Универзитет, такође производе Т-ћелијски одговор, али у мањој мери.

Компанија „Emergex“ је добила зелено светло од швајцарског регулатора за лекове да спроведе почетна испитивања на људима у Лозани, која укључују 26 људи који ће примити високу и ниску дозу његове експерименталне вакцине против ковид-19, почевши од 3. јануара. Привремени резултати истраживања очекују се у јуну.

Робин Коен, главни комерцијални директор компаније, рекао је да је „ово први пут да је регулатор одобрио вакцину против ковида за клиничка испитивања чија је једина сврха да генерише циљани одговор Т-ћелија у одсуству одговора антитела и Т-ћелија које траже инфициране ћелије и убијају их.

Тренутне вакцине против ковид-19 углавном изазивају одговор антитела који временом опада, што значи да су људима потребне допунске вакцине да би одржале заштиту од вируса.

- Вакцина компаније "Emergex" делује другачије, брзо убија заражене ћелије. То значи да би могла да понуди дуготрајнији имунитет , који би вероватно могао да траје деценијама и могао би да буде бољи у борби против мутација вируса - рекао је Коен.

Студија објављена у часопису "Натуре" прошле недеље показала је да неки људи доживљавају "абортивну инфекцију" у којој вирус улази у тело, али га Т-ћелије имуног система чисте у најранијој фази.

vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

Научници су рекли да би ово откриће могло да отворити пут новој генерацији вакцина које циљају на одговор Т-ћелија, што би могло да произведе дуготрајнији имунитет.

Дени Алтман, професор имунологије на Империјал колеџу у Лондону, рекао је да сумња да би Т-ћелијска вакцина "могла сама да обави посао", али би могла да игра комплементарну улогу, у приступу мешања и спајања где се користе различите вакцине дати за прву, другу и трећу дозу.

Он је рекао је да мРНА вакцине као што је Фајзер/Бионтек функционишу тако добро јер производе јак одговор неутралишућих антитела. Показало се да је вакцина Фајзер ефикаснија против ковида од вакцине АстраЗенеца/Окфорд Универзитет, која изазива јачи одговор Т-ћелија.

Али Т-ћелијска вакцина би могла да се користити као допуна другим вакцинама, рекао је, јер би Т-ћелијске вакцине могле да буду отпорније на мутације вируса.

- Антитела су веома осетљива на мутације, док Т-ћелије могу да виде многе друге делове вируса. Можда је то “кључна тачка“ за Т-ћелијске вакцине - рекао је Алтман.

Он је приметио да идеја о Т-ћелијским вакцинама није нова, на пример, професорка Сара Гилберт, професор са Универзитета у Оксфорду која је развила АстраЗенеца/Окфорд Универзитет вакцину, ради на њима за грип више од једне деценије.

Коен је рекао да је тежак део разрада механизма испоруке "Emergex" вакцине имунолошком систему. Радемахер и његов тим су користили ситне златне честицама обложене пептидима (комадима протеина) дизајнираним да генеришу одговор Т-ћелија у телу.

Вакцина ће на крају бити примењена као фластер на кожи мале величине на коме се налазе микроиглице које ослобађају вакцину у року од неколико секунди. Може да траје до три месеца на собној температури, за разлику од других које треба чувати у замрзивачу или фрижидеру.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Испитивање ће водити професор Блејз Гентон из Центра за примарну заштиту и јавно здравље Универзитета у Лозани, у Швајцарској.

- Овај узбудљив и нов научни приступ развоју вакцине против Сарс-ЦоВ-2 бави се потребом да се генерише одговор Т-ћелија како би се изазвао дугорочни имунитет - рекао је професор Гентон.

Међутим, "Emergex" вакцина биће доступна најраније 2025. године, што је уобичајени временски оквир за развој вакцине. Прошле године вакцине против ковида развијене су у року од неколико месеци пошто је регулаторни процес убрзан, али је ванредно стање прошло, рекао је Коен.

Ова компанија тестира још једну Т-ћелијску вакцину против денга грознице на људима у одвојеном швајцарском испитивању, са почетним резултатима у јануару.

Пола света је у опасности од денга грознице, према Светској здравственој организацији, и не постоји посебан третман или вакцина за њу. Фирма такође жели да примени своје Т-ћелијске вакцине против грипа, зика, еболе и других инфекција.

- Вакцина која активира имунитет Т-ћелија против различитих мета вирусних протеина који се деле међу многим различитим коронавирусима допунила би наше вакцине које изазивају неутралисање антитела - рекао је др Ендрју Фридман, са Медицинског факултета Универзитета у Кардифу.