Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ ЗГОДИ КАДА ДРЖАВА САМА НАПРАВИ "СМРТОНОСНУ СИТУАЦИЈУ" У овој земљи проценат вакцинисаних свега 14 одсто - два разлога кључна

08.10.2021. 08:32
Пише:
Србија Danas/Euronews.rs
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Број нових инфекција достигао је 9.000 дневно почетком октобра, што је највећи број који је забележен у земљи од пролећа.

Скептицизам према вакцинама и неповерење у владу представљају комбинацију која има смртоносан ефекат у Украјини.

РАСТЕ БРОЈ ПОВРЕЂЕНИХ ПОСЛЕ СУДАРА ВОЗОВА У ТУНИСУ: 33 путника хитно пребачена у болнице, цифра није коначна (ВИДЕО)

РАСТЕ БРОЈ ПОВРЕЂЕНИХ ПОСЛЕ СУДАРА ВОЗОВА У ТУНИСУ: 33 путника хитно пребачена у болнице, цифра није коначна (ВИДЕО)

"ОН СЕ ПРОТИВИ, АЛИ НЕ ГОВОРИ ТО НАГЛАС" Немачки стручњак открива који европски лидер стаје на пут проширењу ЕУ

"ОН СЕ ПРОТИВИ, АЛИ НЕ ГОВОРИ ТО НАГЛАС" Немачки стручњак открива који европски лидер стаје на пут проширењу ЕУ

ЧЕТИРИ ОСОБЕ ТЕШКО ПОВРЕЂЕНЕ У ЕКСПЛОЗИЈИ ГАСА У КУЋИ! Међу њима троје деце, од силине удара разбијени врата и прозори

ЧЕТИРИ ОСОБЕ ТЕШКО ПОВРЕЂЕНЕ У ЕКСПЛОЗИЈИ ГАСА У КУЋИ! Међу њима троје деце, од силине удара разбијени врата и прозори

Наиме, земља је у последњих неколико недеља доживела пораст новооболелих и преминулих од ковида 19, понајвише због стопе вакцинације која је мања од оне у другим деловима Европе. Због тога постоји бојазан од тешке јесени, укључујући и нова затварања.

Број нових инфекција достигао је 9.000 дневно почетком октобра, што је највећи број који је забележен у земљи од пролећа.

Иако је Украјина започела кампању вакцинације касније од осталих земаља ЕУ, она је имунизовала тек 14 одсто свог становништва - примера ради, Европска унија је вакцинисала 63 одсто пунолетног становништва, а Европа 52 одсто.

Забринути због ситуације, украјинско министарство здравља објавило је саопштење у којем се истиче да је 98 одсто оних који су хоспитализовани са тешким ковидом у последња три месеца било невакцинисано.

- Ако желите да се заштитите од тешког тока ковида, хоспитализације и смрти - вакцинишите се данас - позвао је Игор Кузин, главни државни санитарни инспектор Украјине.

Шта стоји иза ниске стопе вакцинације у Украјини?

Постоји неколико разлога за ниску стопу вакцинације у Украјини, рекао је Павло Федорченко-Кутуев, председник Одељења за социологију на Кијевском политехничком институту "Игор Сикорски".

Он је критиковао владу због, између осталог, брзог одобравања вакцина, али и зато што није успела да обезбеди довољну количину. Као последица тога, додао је, људи су почели да се питају "да ли је вирус заиста толико лош као што влада каже".

- Народ је требало да буде рационалнији и учини више да се вакцинише када су вакцине постале доступне, али је и влада морала бити боља у комуникацији и осигурати да људи имају приступ вакцинама - рекао је Федорченко-Кутуев и наставио:

- Власти су поставиле нереалне циљеве у вези са вакцинацијом на почетку пандемије. Бомбардовали су људе порукама да морају да се вакцинишу, а да притом нису омогућили приступ вакцинама - рекао је он додајући да су опозициони политичари такође покушали да искористе кризу и шире поделе.

koronavirus u Ukrajini
коронавирус у Украјини / Извор: Профимедиа

У марту је Национални демократски институт открио да би 46 одсто Украјинаца одбило вакцину уколико би им она била понуђена. Међутим, трећина њих би размислила о имунизацији ако би им се пружило више информацијама о вакцинама и њиховој безбедности.

У априлу је Међународни институт за социологију у Кијеву открио да 52,2 досто Украјинаца не жели да се вакцинише. На питање зашто не, 40 одсто је рекало да вакцине нису довољно тестиране, 33 одсто да не верује у вакцине доступне у Украјини, док је 20 одсто рекло да сматра да би нуспојаве вакцине могле бити горе од самог вируса.

Зашто Украјинци одбијају да се вакцинишу?

Светска здравствена организација (СЗО) каже да су милиони људи били сигурни када су примили вакцину против ковида 19 и да су вакцине пажљиво тестиране.

- Као и све вакцине, и вакцине против ковида 19 пролазе кроз ригорозан, вишестепени процес тестирања, укључујући опсежна клиничка испитивања која укључују десетине хиљада људи. Ова испитивања су посебно осмишљена да идентификују све сигурносне проблеме - наводи СЗО.

Ипак, није тешко наићи на осећај одбојности према вакцини на улицама украјинске престонице Кијева. Тридесетдвогодишњи Роман Чехута поделио је своје гледиште док је чекао воз са својим пријатељем.

- Људи умиру због вакцина које влада покушава да нас натера да примимо, то су Хитлерове методе. Нећу примити вакцину - каже он.

Федорченко-Кутуев је указао на опште неповерење у владу.

Када је реч о безбедности, на пример, Украјинци се ослањају на себе или своје породице, а не на Кијев, додао је он. Исто је и са здрављем, рекао је.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- Често бисте радије питали пријатеља или Гугл него да одете код лекара или слушате власти - рекао је Федорченко-Кутуев и додао:

- То што су различити политичари покушали да злоупотребе пандемију зарад личне добити није помогло овој ситуацији.

Он је истакао да је још један разлог за скептицизам и низак ниво поверења у власти кроз историју.

- Догађаји попут Чернобиља током СССР учинили су људе неповерљивим према властима. Критични људи у Украјини на крају Совјетског Савеза једноставно би одбацили све што би прочитали у совјетским извештајима.

Рекао је да се неповерење наставило и након распада СССР.

- Након пада Совјетског Савеза, људи су видели како се неколицина обогатила. Кад је приватизација обогатила само неколико људи, други су се осећали отуђено. Људи тешко верују политичарима у земљи са таквом историјом - рекао је.

Рајса Ивањина, која продаје цигарете у Кијеву каже за Euronews да је вакцинисана, али да разуме оне који неће. Ивањина има сестру која живи у Немачкој и одлучила је да се вакцинише како би могла да је посети.

Učenici
Ученици / Извор: Профимедиа

- Нисам толико забринута због вируса или вакцине. Примила сам вакцину, али разумем зашто људи не верују влади. Имамо толико корупције. Влада нас краде. Млади, који су наша будућност беже из земље, а иза њих остају само алкохоличари и пијанци. Разумем зашто људи овде не верују влади - рекла је.

Шездесетогодишњи Константин Перелигин одлучио се на вакцину, упркос томе што је наишао на доста скептицизма према вацкини од других Украјинаца.

- То је, наравно, лични избор, али не разумем зашто се неки не вакцинишу. Кад сам био мали, сви смо добијали различите вакцине за спречавање различтих болести. Нико није питао зашто и вакцине су помогле. Знамо да морамо учинити нешто у вези са овим вирусом и одједном су људи забринути због примања вакцине. Не разумем то. Не видим зашто не бих требао бити вакцинисан - закључио је он.