Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦЕО СВЕТ У ПРОБЛЕМУ ЗБОГ ПОРАСТА ЗАРАЖЕНИХ, А У ДВЕ ЗЕМЉЕ НАГЛО ПАДА: Како је то могуће и каква је то загонетка делта соја

04.08.2021. 07:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Вакцинација је у Холандији свакако успорила вирус, али 48 одсто потпуно вакцинисаног становништва није довољно за колективни имунитет.

Високо заразни делта сок корона вируса довео је до повећања инфекција у већини евопских земаља. Међутим, Великој Британији и Холандији број случајева је изненада почео драстично да пада. Како је то могуће?

ОЗБИЉНО ЗАХУКТАВАЊЕ: Израелски премијер долио уље на ватру, нота коју сервира неће се допасти Техерану

ОЗБИЉНО ЗАХУКТАВАЊЕ: Израелски премијер долио уље на ватру, нота коју сервира неће се допасти Техерану

ПАНИКА У ТОКИЈУ: Јапан погодио РАЗОРАН ЗЕМЉОТРЕС! Људи бежали из Олимпијског села

ПАНИКА У ТОКИЈУ: Јапан погодио РАЗОРАН ЗЕМЉОТРЕС! Људи бежали из Олимпијског села

ХИТНА ОДЛУКА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН! "Зауставите талас насиља и офанзиву"

ХИТНА ОДЛУКА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН! "Зауставите талас насиља и офанзиву"

Грчка, Француска, Немачка, Турска, Шпанија, Кипар, Португал... Све ове земље, као и многе друге широм континента, тренутно се боре за четвртим пандемијским таласом. Захваљујући опасном делта соју стопа заразе вишеструко се повећава на недељном нивоу.

Слична ситуација је до недавно била и у Британији и Холандији, где су се бројке вратиле на вредности које су имале пре почетка вакцинације. Али, нагли преокрет који се десио пре две недеље запањио је стручњаке. У Британији пораст инфекција опада већ десет дана заредом, 22 одсто у односу на преходну недељу, а у Холандији чак 43.

Сада је главно питање да ли је то први знак краја пандемије у тим земљама или кратак предах пре следећег удара. За сада нема јасног одговора. Као што је то често случај, низ фактора игра улогу.

Контрамере у Холандији

Вакцинација је у Холандији свакако успорила вирус, али 48 одсто потпуно вакцинисаног становништва није довољно за колективни имунитет. Чињеница да су мере против короне прво готово у потпуности укинуте крајем јуна, а након брзог повећања броја случајева поново пооштрене 10. јула, такође би требало да игра улогу.

Клубови и дискотеке морали су да се затворе, велики догађаји, укључујући фестивале, били су забрањени, а за ресторане је поново уведен полицијски час. Отприлике недељу дана касније, крива инфекције у Холандији почела је да се поравнава и сада је у опадању.

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

Инциденца, односни број нових инфекција на 100.000 становника, износила је око 237 у протеклих седам дана.

Дан слободе у Великој Британији

У Великој Британији је ситуација нешто другачија. Седмодневна инциденца и даље је око 372 на 100.000 становника. У Енглеској, највећем региону земље, влада се већ више од 10 дана ослања на добровољно поштовање заштитних мера - иако је само нешто мање од 55 одсто становништва потпуно вакцинисано.

Стручњаци су стога већ упозорили на нови талас који би могао посебно погодити млађе људе, јер већина њих још није вакцинисана. Како ће такозвани "дан слободе" утицати на ток пандемије још није тачно утврђено. Инфекције које су се догодиле након ублажавања мера у протеклој недељи вероватно ће се открити тек наредних дана.

- Данашњи бројеви не укључују утицај укидања мера од 19. јула. Тек од петка ће се видети какав је ефекат имала промена. Већина стручњака очекује да ће инциденца поново порасти - рекао је Пол Хантер са Универзитета у Источној Англији за Би-Би-Си.

То је очигледно. Све док имунитет стада није постигнут, вирус може да се експоненцијално шири међу невакцинисаним људима. Процењује се да је праг за имунитет стада око 85 одсто вакцинисане популације. Међутим, вредност увелико варира и зависи од понашања људи и својстава соја вируса у циркулацији.

Moskva
Москва / Извор: Профимедиа

Заражени људи такође успоравају ширење вируса. Званичници процењују да укупно око 92 одсто одраслих у Енглеској има антитела на вирус, било зато што су вакцинисани или зато што су били заражени. Међутим, то још не открива колико је људи заиста имуно.

Још два могућа објашњења се помињу за пад бројки у Британији - летњи распуст и крај недавно одржаног Европског првенства у фудбалу, током којег су се милиони људи окупљали на стадионима, у баровима или у кућама.

На крају крајева, ионако ће у наредном периоду сва пажња бити усмерена на броју хоспитализованих пацијената. Њихов број се недавно повећао са кашњењем од четири недеље у поређењу са бројем инфекција у земљи. Поравњавање те криве се још није десило.

Ако у Британији заиста опада број инфекција, то ће се већ ове недеље приметити у болницама, пише "Шпигл". Проблем је у томе би тада број инфекција, подстакнут ублажавањем које је ступило на снагу 19. јула већ могао поново да порасте - и са уобичајеним временским одмаком доведе до новог таласа хоспитализација.