Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕЛТА СОЈ КОРОНЕ БАЦА ЕВРОПУ НА КОЛЕНА: Шири се невероватном брзином, поједине државе посебно угрожене

14.07.2021. 07:27
Пише:
Србија Данас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Научници верују да је делта сој много заразнији од обичног корона вируса

Делта сој корона вируса, почео је убрзано да се шири Европом, а недавно је стигао и у Србију. Научници верују да је делта сој много заразнији од обичног корона вируса, и да постоји могућност да зарази оне који нису у целости имунизовани.

"ЧУЈТЕ МЕ ЈАСНО... У ТОКУ ЈЕ НАПАД" Бајден одржао ватрени говор, жестоко искритиковао Трампа (ФОТО/ВИДЕО)

"ЧУЈТЕ МЕ ЈАСНО... У ТОКУ ЈЕ НАПАД" Бајден одржао ватрени говор, жестоко искритиковао Трампа (ФОТО/ВИДЕО)

ПРВА ЖРТВА НЕРЕДА НА КУБИ: Власти потврдиле - једна особа погинула у предграђу Хаване

ПРВА ЖРТВА НЕРЕДА НА КУБИ: Власти потврдиле - једна особа погинула у предграђу Хаване

ТАЛАС НАСИЉА НЕ ПРЕСТАЈЕ: Војска и даље на улицама Јужноафричке републике, број жртава рапидно расте

ТАЛАС НАСИЉА НЕ ПРЕСТАЈЕ: Војска и даље на улицама Јужноафричке републике, број жртава рапидно расте

Овај сој који је прво детектован у Индији, одатле и назив "индијски сој" почео је да се убрзано преноси и у европским земљама, па неке од њих, последњих дана, бележе црне рекорде у броју заражених и преминулих.

Једна од најтеже погођених земаља је Холандија. Државни институт за здравље саопштио је да је у протеклој недељи број инфекција корона вирусом у тој земљи скочио за 500 одсто у односу на претходну седмицу.

Повећање у броју оболелих прати укидање скоро свих рестриктивних мера и отварања ноћних клубова крајем јуна, у време када је почео да се шири делта сој, пренео је АП.

Подаци института показују да је близу 52.000 људи тестирано позитивно на ковид у претходних седам дана.

Највећи пораст је међу особама између 18 и 24 година - 262 одсто, затим следи 191 одсто за особе између 25 и 29 година.

Холандија је у петак поново пооштрила мере за барове, ресторане и ноћне клубове у покушају да заустави пораст инфекција међу младима, само две недеље након што је укинута већина ограничења у земљи, када су случајеви опадали.

Вршилац дужности премијера Марк Руте признао је у понедељак да су мере против корона вируса прерано укинуте у Холандији, изјавио да је то била последица "погрешне процене" и извинио се због тога.

Више од 46 одсто пунолетних Холанђана је потпуно вакцинисано, а најмање 77 одсто је добило бар једну дозу.

У Грчкој више од 3.000 нових случајева 

Број нових случајева корона вируса у Грчкој наставља да расте. У последња 24 сата регистровано је 3.109 нових случајева, највише у последња два месеца.

Према подацима Националне организације за јавно здравље, у последњих недељу дана на уласку у Грчку откривено је 164 новозаражених.

Преминула су четири пацијента. На респиратору се налази 133 пацијента, преноси АНА.

Просечна старост новозаражених је 42 године, а преминулих 78.

Од почетка пандемије у Грчкој је потврђено 444.783 позитивних случајева, а преминуло је 12.806 особа.

На Кипру највише новооболелих од почетка пандемије

Ни Кипар не заостаје за Грчком. У овој земљи јуче је регистрован 1.081 нови случај корона вируса што је највише у једном дану од почетка епидемије у марту 2020. године.

Преминуле су две особе, чиме је укупан број жртава ковида достигао 382, саопштило је министарство здравља, преноси Ројтерс.

Број позитивних случајева почео је да расте од средине јуна чему доприноси ширење високо заразног делта соја вируса.

У Британији највише преминулих још од априла

Власти Велике Британиј саопштиле су да је још 50 људи преминуло од ковида-19, што је највећи број умрлих од ове болести још од априла, јавља Ројтерс.

Док се влада припрема да укине скоро све мере 19. јула, јуче је регистровано још 36.660 нових случајева, показали су званични подаци.

Од почетка пандемије у Великој Британији је забележено близу 5,2 милиона случајева, а умро је 128.481 пацијент.

У Португалу 86 одсто случајева заражено је делта сојем

Сви случајеви корона вируса у Лисабону и популарном јужном региону Фару су заражени делта сојем, показали су подаци Националног здравственог института.

Број нових случајева последњих недеља непрекидно расте, приближавајући се броју из фебруара када је земља била под строгим затварањем, пише Ројтерс.

Студија са института Рикардо Хорхе каже да је Делта варијанта која је први пут идентификована у Индији, чинила око 86 одсто случајева у Португалу, а свих 100 одсто на туриштичком месту Фару.

Португал је прошле недеље увео строже безбедносне мере, тражећи туристима негативан тест, потврду о вакцинацији или доказ о опоравку од корона вируса, како би могли да одседну у хотелу.

Случајеви су почели постепено да се повећавају након што је Португал отворио границе средином маја за посетиоце из ЕУ и Британије а тренутно у 50 општина постоји полицијкски час.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

У Немачкој мере остају на снази док се већина не вакцинисе

Немачки званичници саопштили су да би мере против корона вируса требало да остану на снази све док се већи део становништва не вакцинише, а један званичник је план Енглеске за укидање већине ограничења, упркос ширењу делта соја, назвао "изузетно ризичним експериментом".

Енглеска ће 19. јула укинути законски захтев за ношење маски, као и меру социјалног дистанцирања.

Немачки министар економије Петер Алтмајер је поручио да су рестрикције везано са корона вирус још неопходне како би се избегло ново закључавање економије, преноси агенција Ројтерс.

Немачка је данас пријавила 646 нових случајева корона вируса, што је више у односу на 440 од пре недељу дана. Пријављен је и пораст седмодневног просека, посматрано на 100.000 људи, са 4,9 на 6,4.

Потез Француске да уведе обавезну вакцинацију за све здравствене раднике подстакао је расправу у Немачкој око тога да ли људе у неким професијама треба приморати на вакцинацију.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Алена Бујкс, шефица Немачког етичког савета, изјавила је да у Немачкој нису неопходне обавезне вакцинације, и да међу здравственим радницима Немачка има много боље стопе вакцинације од Француске.

Русија обара црне рекорде у броју преминулих 

Русија је забележила нови црни рекорд у броју смртних случајева од корона вируса, пошто је у протекла 24 сата од последица те инфекције преминуло 780 људи.

Од почетка пандемије у Русији су од COVID-19 умрле 144.492 особе, преноси РИА Новости податке оперативног штаба за борбу против корона вируса.

Претходно је највише преминулих било регистровано 10. јула - 752 смртна случаја.

У Русији су потврђена 24.702 нова случаја корона вируса, а од почетка пандемије укупно је регистровано 5.833.175 случајева заразе.

Број новозаражених у Аустрији поново изнад 200 дневно

После готово месец дана дневни број новозаражених корона вирусом у Аустрији прешао је 200 случајева.

У последња 24 сата регистровано је 218 новозаражених и један смртни случај.

Највећи број бележи Беч са 83, а затим следе Штајерска са 38 и Тирол са 30.

Тренутно је хоспитализовано 111 ковид пацијената, од којих је 39 на интензивној нези.

Дневни број новозаражених у Аустрији од протекле недеље, када је делта сој постао доминантан, значајно расте.

Аустријски канцелар Себастијан Курц за сада искључује ново ограничење слобода грађана, већ жели да се придржава плана даљег попуштања мера.

Он је нагласио да је пандемија, након што је вакцина доступна свим грађанима, постала индивидуални, а не више, медицински проблем целог друштва, те да они који се не вакцинишу ризикују да оболе.

У региону благи раст броја новозаражених

Према последњем пресеку епидемиолошке ситуације у земљама региона регистрован је благи пораст броја новозаражених корона вирусом у односу на претходни дан, уз упозорења стручњака да је четврти талас пандемије, услед ширења делта соја неизбежан, а да је вакцина једини начин да се избегну последице.

У Хрватској су у посљедња 24 сата забележена 83 нова случаја заразе корона вирусом, од 4.577 тестираних узорака. Пријављене су две преминуле особе. Тренутно је активно 496 случајева. Од почетка епидемије укупно је преминуо 8.231 пацијент. Закључно са јучерашњим даном у Хрватској је вакцинисано 38,4 посто укупног становништва, односно 46,3 посто одраслог становништва.

У Босни и Херцеговини, ФБиХ, Републици Српској и Брчко дистрикту, регистровано је 30 нових случајева корона вируса. Смртних случајева није било. Само у Федерацији БиХ је тестирано 1.134 узорка, од којих је 25 позитивно на корона вирус. Број смртних случајева од почетка епидемије је у ФБиХ је 5.534.

У Словенији је према последњем пресеку тестирано 1.846 узорака ПЦР тестом и 25.531 брзи (ХАГ) тестом, а корона је потврђена код 84 особа или 4,6 одсто. Седмодневни просек оболелих је 60,9, а 14-дневна инциденца на 100.000 становника је 29,2. У Словенији је до сада вакцинисано 35,2 одсто грађана.

У Црној Гори је тестирано 1.427 узорака на нови корона вирус, од којих је 31 новозаражена особа. Укупан број тренутно активних случајева ковид-19 у Црној Гори је 322.

Северна Македонија је тестирала 3.227 узорака у последња 24 сата, од којих је 21 особа позитивна. Нових преминулих није било, а почетка је умрло 5.487 пацијента. Број активних случајева је 197.

У Мађарској су у последња 24 сата преминула још три пацијента, док је 17 новозаражено вирусом. Број активних случајева је сада 36.883, а број укупно преминулих је 30.010.

У Бугарској су идентификована 83 нова случаја заразе, од готово 15.000 тестираних узорака различитим методама. Стопа тестне позитивности сада износи 0,56 посто. Активних случајева је 7.873. Пријављена су четири смртна случаја, што је од почетка епидемије укупно 18.144.

Румунија је пријавила 14 смртних случајева - 8 мушкараца и 6 жена, или 34.233 укупно од почетка епидемије. Од великог броја тестираних различитим методама регистрован је 51 нови случај инфекције.

}