Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЗБУНА У ГРЧКОЈ: Експлозија новог соја корона вируса Ерис на омиљеном острву српских туриста! Очекује се нагли пораст броја заражених

16.08.2023. 21:02
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Нова варијаната корона вируса, односно подсој омикрона назван Ерис, забринула је стручњаке, посебно како долазе јесен и зима на северној хемисфери и креће сезона респираторних инфекција.

Нова мутација потврђена је у најмање 45 земаља а једна од њих је Грчка, која због Ериса бележи пораст броја оболелих и хоспитализованих.

ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА ЛОКАЛНОГ СТАНОВНИШТВА: Омиљена дестинација на УДАРУ стравичних пожара и јаког ветра који их распламсава (ВИДЕО)

ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА ЛОКАЛНОГ СТАНОВНИШТВА: Омиљена дестинација на УДАРУ стравичних пожара и јаког ветра који их распламсава (ВИДЕО)

СТРАВИЧНО! Клизиште потерало воду у језеро и заробило рударе - броје се мртви (ВИДЕО)

СТРАВИЧНО! Клизиште потерало воду у језеро и заробило рударе - броје се мртви (ВИДЕО)

НОВИ СОЈ КОРОНЕ "ЕРИС" ХАРА ЕВРОПОМ! Епидемиолог упозорава: "Доћи ће и до нас!"

НОВИ СОЈ КОРОНЕ "ЕРИС" ХАРА ЕВРОПОМ! Епидемиолог упозорава: "Доћи ће и до нас!"

Како пишу локални медији, због празника очекује се да ће порасти број заражених и пријема у болнице, а стручњаци то приписују управо Ерису.

Грчке здравствене власти изразиле су забринутост због брзог ширења Ериса, којег је светска здравствена организација (СЗО) класификовала као “варијанту од епидемиолошког интереса”.

Најраширенији на Криту

Тренутно је најраширенија на Криту, са 41 случајем потврђеним између 31. маја и 27. јула.

Ерис је откривен у чак 69 одсто нових случајева на Криту, где је већ упућен апел за благовремено преписивање антивирусних лекова, док су је здравствене власти у Јапану, Британији и САД оценили као "веома заразну".

- Нови удар епидемије вероватно је повезан са чињеницом да се заједница удаљила од програма вакцинације против корона вируса, а посебно би требало да буду опрезни хронични болесници и старије особе, те да по могућности врате свакодневну употребу маске и поштовање удаљености - упозоравају стручњаци.

Очекује се раст броја заражених и хоспитализације

Процењује се да ће се прослава Велике Госпојине 15. августа, и опуштања током празника одразити наредних дана и на случајеве корона вируса.

Очекује се да ће се пораст броја инфекција и пријема у болницама наставити, а стручњаци то приписују подваријанти Ерис.

Пажња је усмерена на старије и угрожене групе становништва које ће на јесен врло вероватно да буду позване да приме бустер дозу вакцине, као што се сваке године ради са вакцином против грипа.

Стручњаци указују да су антивирусни лекови савезник у избегавању тешке инфекције и да се морају узети на почетку болести, пре него што се симптоми погоршају.

"Чини се да ће Ерис доминирати у Европи"

Према професору хигијене и епидемиологије Грчке академије наука Гикасу Мајоркинису, проценат подваријанте Ерис показује на узлазни тренд у Европи и чини се да ће доминирати.

- Већ смо прешли бројку од 50 земаља у којима је откривена нова варијанта и из детаљне анализе спроведене у Уједињеном Краљевству показало се да је она одговорна за пораст случајева и хоспитализација. Слична је ситуација и у Сједињеним Државама – рекао је он, додајући да је и у Грчкој нова подваријанта вероватно одговорна за избијање случајева последњих недеља.

"Корона и даље узрок забринутости"

У најновијем извештају националне здравствене службе ЕОДИ наводи се да Ерис (ЕГ.5.1) представља 11 одсто случајева.

Међутим, процењује се да је укупан проценат већи и да није обухваћен геномским проверама ЕОДИ-ја.

Оно што је сигурно је да је већина случајева подваријанте која је до сада идентификована са подручја Крита.

- Појава Ериса служи као подсетник да је САРС-ЦоВ2, заједно са његовим мутацијама и подваријантама, и даље узрок забринутости – рекла је Матина Пагони, председник Удружења болничких лекара Атине и Пиреј (ЕИНАП).

Тренутно нема доказа који би сугерисали да Ерис изазива тежу болест јер су симптоми пријављени као благи и ширење варијанте остаје под контролом, без преоптерећења здравственог система, наводи “Грик сити тајмс”.

Јесен долази

Ипак, научна заједница је посебно забринута због потенцијала Ериса да се шири даље заједницом током предстојеће јесење сезоне, кад се људи врате на послове, школе се отворе а људи крену да проводе више времена унутра због хладнијег времена.

Пагоини је истакла потребу да се грађани, посебно они из високоризичних група, информишу о варијанти и примене релевантне заштитне мере.

Подизање свести и промовисање придржавања мера превенције биће кључни у ублаживању потенцијалног утицаја варијанте Ерис како се Грчка припрема за јесењу сезону.