Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈУЖНОМ АМЕРИКОМ ХАРА НОВИ СОЈ: У неким државама сваки трећи становник заражен ЛАМБДОМ - зашто је ова врста короне толико опасна?

23.06.2021. 11:38
Пише:
Србија Danas/DW
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: Profimedia/Shutterstock

Ова варијанта вируса први пут се појавила августа 2020. године у Перуу

Сој Ц37. варијанта са Анда или једноставно ламбда. Могуће је да ће ускоро име овог соја доспети на насловне странице широм света. Пре недељу дана Светска здравствена организација сврстала је тај сој у категорију "под посматрањем" јер доводи до учесталог заражавања и појављује се истовремено у више земаља. Тачније у 29, а седам од њих су латиноамеричке земље: Бразил, Колумбија, Еквадор, Мексико, Аргентина, Перу и Чиле, преноси DW.

У јулу се летује и у Шпанији! ХИТ ПОНУДЕ: Кипар од 499 ЕУР, Љорет де Мар од 585 ЕУР

У јулу се летује и у Шпанији! ХИТ ПОНУДЕ: Кипар од 499 ЕУР, Љорет де Мар од 585 ЕУР

ПРИЈАВЉЕНО СИЛОВАЊЕ НА ДЕЧЈЕМ ИГРАЛИШТУ: Полиција пружила помоћ жртви, парк ограђен док траје истрага

ПРИЈАВЉЕНО СИЛОВАЊЕ НА ДЕЧЈЕМ ИГРАЛИШТУ: Полиција пружила помоћ жртви, парк ограђен док траје истрага

(ВИДЕО) ТРАГЕДИЈУ СНИМИЛЕ СИГУРНОСНЕ КАМЕРЕ: Упао на журку и због љубоморе УБО У СРЦЕ девојчиног друга

(ВИДЕО) ТРАГЕДИЈУ СНИМИЛЕ СИГУРНОСНЕ КАМЕРЕ: Упао на журку и због љубоморе УБО У СРЦЕ девојчиног друга

Варијанта ламбда први пут се појавила августа 2020. у Перуу. Скоро годину дана касније, тај сој тамо доминира са 82 одсто. У Чилеу тај сој проузрокује већ сваку трећу инфекцију.

Хаиро Мендез-Рико, стручњак за вирусне болести при Светској здравственој организацији рекао је да до сада нема индиција за агресивно понашање ламбда-варијанте.

- Иако постоји могућност веће стопе заражавања, још увек немамо утемељена истраживања да бисмо тај сој упоредили с варијантама гама и делта - рекао је.

Вакцина - најбоље средство против разних сојева

Гама и делта варијанта припадају, као и претходне варијанте алфа и бета, у "забрињавајуће сојеве". Доказано је да су заразније, теже се сузбијају и доводе до тешких обољења.

Хаиро Мендез-Рико каже да је вакцина делотворно средство против мутираних сојева.

- Све одобрене вакцине генерално су ефикасне против свих варијанти коронавируса који су у оптицају широм света. Нема разлога да претпоставимо да то није тако код соја ламбда - говори он.

Brazil
Бразил / Извор: Профимедиа

Многи научници тврде да ће пандемија бити окончана тек када 80 одсто светског становништва буде вакцинисано. До тада могу да се појављују стално нове варијанте вируса.

- Мада постоји та могућност, тренутно ништа не указује на то да су варијанте опасније или да доводе до повећане смртности. Вероватно ће корона вирус у свом еволуционом процесу додуше постати заразнији, али не и штетнији за домаћина - умирује Хаиро Мендез-Рико.

Ламбда има одличне почетне услове у Перуу

Пабло Цукајама је тражен саговорник када је реч о ламбда соју вируса. Тај перуански микробиолог је са својим тимом са Универзитета Кајетано Хередија у Лими открио ту варијанту у својој домовини.

- У децембру смо имали свега 200 инфекција ламбда сојем. Крајем марта је то била половина свих нових инфекција у Лими, а сада, три месеца касније, у целој земљи га је 80 одсто. Ламбда је у веома кратком времену постао доминантан сој у Перуу - каже он.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Та варијанта је, дакле, потиснула све остале које важе као опасне. Па чак и гама варијанту из Бразила. Осим тога, Цукајама подсећа да је нова варијанта затекла идеалне стартне услове у његовој земљи.

- Ми смо земља која је најгоре прошла у пандемији, имамо 187.000 мртвих и највећу стопу смртности на свету. Зато није чудо што се баш овде појавила нова варијанта - каже он.

Јужној Америци прети трећи талас

Вероватно ћемо морати да се навикнемо на чињеницу да у Латинској Америци, где је забележено више од милион умрлих, настају нови сојеви корона вируса. У Колумбији се појавила изузетно заразна варијанта Б.1.621. Преоптерећени здравствени системи, велики део становништва који раде као прекарни радници који се не могу придржавати мера ако желе економски да преживе, недостатак вакцина - све то је идеална мешавина за варијанте као што је ламбда.

- Чиле је вакцинисао преко 60 одсто становништва, али та земља је изузетак на континенту - каже перуански научник.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

- Врло вероватно ће се у јужноамеричкој зими, између јула и септембра, са трећим таласом појавити нове варијанте вируса, можда не опасније, али свакако заразније - додаје.

Пандемија се може сузбити само глобално

После донаторске конференције програма за помоћ Ковакс, почетком јуна је скупљено 9,6 милијарди долара за вакцинацију у сиромашнијим земљама: 1,8 милијарди доза вакцине ће бити подељено у 90 држава. То је почетак. Изгледа да сви полако схватају да се пандемија може окончати само глобалним напорима.

- Стратегија богатих земаља може сада само да буде што брже снабдевање сиромашнијих земаља вакцином, јер ће иначе увек искрсавати нове варијанте вируса - каже Пабло Цукајама, подсећајући да за коронавирус и даље важи да нико није безбедан док сви нису безбедни.